PRÁCE 🧰

Jak nejrychleji rozmrazit auto

16. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Každou zimu se opakuje stejný scénář - na parkovištích před domy vidíme docela pestrou paletu způsobů, jak si poradit s námrazou na oknech, případně se zamrzlými zámky a přimrzlými dveřmi. Který je ten nejlepší, a tedy nejrychlejší?

Jak nejrychleji rozmrazit auto

Kdy startovat auto? Ne moc brzy!

Jestli doufáte, že nastartováním motoru něčemu pomůžete, tak bohužel ne tak rychle, jak asi doufáte. Zapnete-li si foukání na sklo, dočkáte se pozorovatelného efektu až po zhruba 5-10 minutách. Lehce se tomu dá pomoci zapnutím klimatizace, která vzduch zbavuje vlhkosti. Nakonec vyjde nejrychleji stará dobrá škrabka, na kterou patrně stejně dojde, protože vyhřívání bočních oken je opravdová rarita.

Velmi brzy se naopak mohou dočkat odmrazení předního skla ti, kteří jej mají vybaveno vyhříváním. S touhle vychytávkou dáte námraze sbohem během minuty, možná dvou. Ale pozor, je to dost náročné na spotřebu elektrické energie, proto raději nejprve nastartujte motor.

Ohledně startování se traduje leccos, pravdou je, že moderní agregáty mají tendence se velmi pomalu ohřívat, pokud nejsou pod zátěží. To znamená, že na volnoběh si skutečně docela dlouho počkáte, než začne z ventilace foukat teplý vzduch (tedy pokud nemá auto ještě odporové topení, které naopak ohřeje interiér prakticky instantně). Obecně se také nedoporučuje nechat motor klapat na volnoběh moc dlouho, protože otáčky jsou obvykle tak nízké, že tlak mazání je na hranici spodního minima. Hrozí tak horší lubrikace vzdálenějších částí agregátu. Proto nestartujte motor zbytečně brzy, ideální je až těsně před vyjetím.

Jak otevřít zamrznutý zámek u auta?

Majitelé starších aut, která nemají centrální zamykání, se mohou potýkat se zamrzlým zámkem. To se děje zejména, dostane-li se do něj vlhkost, která uvnitř přes noc zmrzne. Nabízí se samozřejmě rychlé řešení v podobě odmrazovače, jenže ten mají lidé tendence nechávat v autě...

Pomocí zapalovače se dá nahřát klíč (jen lehce) a strčit do zámku. Většinou to stačí udělat dvakrát třikrát a je vyhráno. Velmi efektivní je také použití fénu, případně rovnou horkovzdušné pistole. Ti, kteří mají horkovzdušku s akumulátorem, se navíc nemusejí zdržovat natahováním prodlužovacího kabelu.

Sníh na autě, jak se ho zbavit?

Pakliže vůz není pokrytý jen námrazou, ale i vrstvou sněhu, je třeba neunáhlit se. Úplně nedoporučujeme používat k odmetení pokrývky třeba rukáv bundy, stačí jeden kontakt laku s hodinkami, prstenem nebo zipem a máte o problém víc. Ideální je košťátko, ale ani s tím moc netlačte, stačí odmést sníh, led může třeba na střeše klidně zůstat. A kdo nechce, aby mu na sedačku napadal sníh, ten si samozřejmě pečlivě odmete celý obvod dveří.

Zdroj info: J.D. Power and Associates, Aceable, Zkušenosti autora.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články