PRÁCE 🧰

Jak na zamrzlé dveře u auta

9. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Zamrzlé dveře dokážou potrápit každého řidiče, zejména v případech, kdy opravdu někam pospíchá. Naštěstí existují účinné rady, jak se s problémem vypořádat, aniž byste u rozmrazování ztratili nervy.

Zamrzlé dveře u auta, jak je otevřít?

Nebezpečně se blíží období sněhu a mrazu. Ještě než ale začne, je třeba se připravit na případné nepříjemnosti, které vás mohou potkat, obzvlášť pokud nevlastníte garáž. V ideálním případě je vhodné se preventivně připravit, aby se vám případná nehoda se zamrznutím dveří nestala.

Zamrznutí dveří lze snadno předcházet

Pokud meteorologická předpověď hlásí, že následující dny bude opravdu nepříznivé počasí, pak je vhodné si z kastlíku dveří přibalit škrabku do tašky. Bude se vám hodit, když se nebudete moci do auta dostat. Pokud škrabku na auto nemáte - nutno podotknout, že obyčejnou škrabku na auto koupíte i za 50 korun - pak lze použít i nějaká karta, ideálně ne ta do banky, mohli byste si ji totiž zničit.

Ještě než začnou první mrazíky, bylo by vhodné namazat těsnění dveří olejem. Můžete tím totiž snadno zvrátit stav, kdy těsnění prostě přimrzne a nebudete se tak moci dostat do auta. Doporučuje se použít silikonový olej nebo obyčejný jelení lůj.

Abyste předešli zamrznutí zámku, pak je vhodné zámek u dveří vyčistit technickým benzínem a nechat vyschnout, následně jej promazat olejem nebo tukem - jak známo olej zamrzá při o dost nižších teplotách než voda. A máte vyhráno.

Nezapomeňte, že by se v zimě neměla zatahovat ruční brzda, která může zamrznout a vy následně nikam neodjedete. Jestliže stojíte na rovině nebo do kopce, pak stačí zařadit jen rychlost a stočit kola. Pokud auto stojí z kopce, pak zařaďte zpátečku.

Rada na závěr, vždy si řádně oklepejte boty od sněhu, protože by se následným táním mohla zamlžovat okna a navíc by se později mohla také objevit nevítaná plíseň.

Jak na zamrzlé dveře

Dveře zamrzly, co teď?

I přes všechny přípravy předem se nepodařilo zabránit zamrznutí. Jak tedy na zamrzlé dveře u auta, když je ráno a vy potřebujete odjet rychle do práce? Máme pro vás rady, které pomůžou, i když by se to na první pohled nemuselo zdát.

Co určitě nedělat:

Horká voda. Na to byste měli okamžitě zapomenout. Horká voda by mohla auto nenávratně poškodit a vysloužili byste si cestu akorát tak do autoservisu a ne do práce. Naopak použití vlažné vody je možné, ale nemyslete si, že když takto auto celé polejete, tak máte vyhráno. Stále je třeba pamatovat na to, že jakmile sklo utrpí tepelný šok, klidně může prasknout.

Hrubá síla. Bohužel ani ta nenapraví vše. Lomcovaní dveřmi, na kterých je souvislá vrstva ledu nemusí pomoci a navíc může poškodit těsnění na dveří - opět další položka na opravu a to přeci nechcete.

Zapalovač. Jste kuřák? A napadne vás, že tohle musíte vyzkoušet? Tak ani toto není vhodná metoda pro rozmrazení ledu kolem dveří a zejména pak zámku.

Co naopak můžete udělat:

Rozmrazovač. Jak si jej doma namíchat, jsem vás už naučili. Nicméně si jej můžete koupit i v obchodě. Navíc se zde prodávají přímo určené rozmrazovače na zámky - protože nutno podotknout, že ne všechna auta v dnešní jsou opatřena bezklíčovým odemykáním.

Ostatní dveře. Než se začnete rozčilovat u dveří řidiče, bylo by vhodné vyzkoušet ostatní dveře. Je možné, že některé z nich nebudou přimrzlé, a tak se snadno do auta dostanete. Pak už stačí jen přelézt na místo řidiče, nastartovat a zahřát auto. Vystupování je už jednoduché.

Brčko. Rada pro vytrvalé. Jestliže u sebe máte brčko, pak jej umístíte do otvoru pro klíče a začnete do něj vydechovat horký vzduch z úst, avšak zdali tato metoda opravdu funguje, nemáme bohužel v praxi zatím vyzkoušeno.

Fén. Prakticky stejný způsob jako s brčkem, až na to, že použijete elektrickou energii. Samozřejmě tento krok lze použít jen v případě, že to nemáte daleko do zásuvky. Těžko budete z pátého patra paneláku tahat prodlužovačku. Pokud ale máte tu možnost, pak je vhodné fénem zahřát klíčovou dírku nebo okraje dveří, aby těsnění povolilo.

Asistenční služba. Pokud už je nejhůř a nezabírá vůbec nic, pak si přivolejte pomoc, kterou máte sjednanou ke standardnímu pojištění vozidla.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články