PRÁCE 🧰

Na zamrzlý zámek u auta především nepoužívejte hrubou sílu

9. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

U starších aut, která se otevírají klasicky klíčkem v zámku, se může v zimě stát, že zámek zamrzne. Co v takovou chvíli dělat a jak si poradit?

Zamrzlý zámek u auta - jak jej otevřít?

Typický scénář zamrznutí zámku je takový, že večer odstavíte za mrholení auto, do zámku nateče trocha vody, následně se ochladí a voda zmrzne. Dovnitř tak není možné strčit klíček, případně je mechanismus nepohyblivý.

Rozehřejte ho dechem

Nejlepší nástroj pomoci je ten, který máte aktuálně u sebe. Lidské tělo vdechuje studený vzduch, který se v plicích ohřeje, čehož se dá dobře využít – prostě na zámek zkuste chvíli koncentrovaně vydechovat. Pokud je jen lehce pod nulou, je docela solidní šance, že to zabere. Pro větší efektivitu si můžete vypomoci foukáním skrz brčko, což proud vydechovaného vzduchu usměrní a ještě více koncentruje.

Nahřejte klíček

Pomocí zapalovače stačí nahřát klíček a zkusit ho vsunout do zámku. Je docela jisté, že třeba na druhý nebo třetí pokus se vám to povede. Rozhodně ale klíček nezkoušejte rozpálit do ruda, spíš ho plamínkem lehce ohřejte. Rozhodně nezkoušejte ohřívat zapalovačem přímo zámek, pravděpodobně by došlo k poškození laku kolem.

Prodlužka a fén

Variantou je rovněž natažení prodlužovacího kabelu a použití fénu. Metoda, která doslova musí zabrat, protože fén zvládá foukat velké množství horkého vzduchu. Raději ale opatrně foukejte z větší vzdálenosti, aby nedošlo k poškození laku. Prudká změna teploty a příliš velké horko mu nemusí dělat dobře.

Co druhé dveře?

Zámek nemusí být pouze na dveřích řidiče, často ho najdete i na dveřích spolujezdce. Proto pokud u jedněch dveří neuspějete, ze všeho nejdřív vyzkoušejte ty druhé. Nemáte-li žádný použitelný prostředek k ohřátí zámku a dechem to nepovolí, můžete ještě zkusit otevřít víko zavazadlového prostoru a dostat se do vozu tudy. U sedanu to bude pravděpodobně k ničemu, ale v kombíku s trochou šikovnosti přelezete na zadní sedadla, odkud už přední dveře půjdou otevřít zevnitř.

Rozmrazovač

Když ho nenecháte uvnitř auta, do kterého se pak nemůžete dostat, je to fajn pomocník. Jenže problém obvykle nebývá s pořízením, ale naopak s nalezením zakoupeného rozmrazovače. Přes léto ho nepotřebujete, někde ho založíte a ve spěchu aby pak člověk prohledával půl baráku…

Co nedělat?

Nepoužívejte násilí a hrubou sílu, vykašlete se na nějaké oleje a podobné věci. Určitě nezkoušejte zámek polívat horkou vodou, prudké změny teplot nesvědčí jednak zámku a pak ani laku kolem.

Zdroj info: gvlock, diyprojects.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články