PRÁCE 🧰

Test rozmrazovače zámků - skutečně pomůže dostat se do auta?

8. 1. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Zamrzlý zámek je problém, se kterým se setkala pravděpodobně většina motoristů, ačkoliv dnes už se díky dálkovému odemykání jedná spíš o trochu obsoletní problém. Vyzkoušeli jsme, jak takový rozmrazovač zámků funguje v praxi.

Test rozmrazovače zámků - skutečně pomůže dostat se do auta?

Felicií a dalších podobně starých aut jezdí u nás stále ještě poměrně dost. A všech těch, která nemají dálkové odemykání, se týká riziko zamrznutí zámků. K tomu dochází vcelku jednoduše – zaprší, déšť stéká po dveřích až do zámků a tam následně zmrzne. Ráno chce nebohý řidič odemknout vůz, ale ouha! Klíči se do zámku moc nechce.

Jak rozmrazovač funguje?

Nedoporučujeme v takovém okamžiku jakékoliv násilí nebo postupy s ním hraničící, hrozí v lepším případě poškození klíče, v tom horším si zničíte zámek. Nejefektivnější je použít rozmrazovač k tomu určený. Vyzkoušeli jsme jeden takový od firmy Coyote.

Rozmrazovač funguje zhruba tak, že do zamrzlého zámku jednoduše vstříknete trochu přípravku, který se o vše postará za vás. Coyote se používá velmi jednoduše, a to i díky skutečně úzkému a podlouhlému hrdlu, které se dá do zámku doslova zasunout. Aplikace je tak otázka asi tak pěti sekund.

Velmi podobně je na tom i rychlost rozmrazení. V našem případě proběhlo skutečně skoro okamžitě. Dá se tomu ještě trochu pomoci tím, že třeba přes noc necháte lahvičku nikoliv venku, ale třeba na topení. Teplá tekutina má ještě lepší účinek a rozmrazení je tak rychlejší.

Co když nemám rozmrazovač?

Jestliže rozmrazovačem nedisponujete, máte hned několik možností. Úplně doporučit nemůžeme teplou vodu. Na prvotní rozmrazení to možná stačí, ale zbytek vody v zámku může zůstat a znovu zamrznout, takže pak auto nepůjde zamknout. Lepší je lehce nahřát klíč třeba zapalovačem, a to ideálně nepřímo, ne v plameni nebo těsně nad ním. Ohřátý klíč po zasunutí do zámku většinou na první pokus vodu rozmrazí. Nemáte-li zapalovač, zkuste klíč chvíli podržet v ruce a ohřát ho tělesným teplem.

Osvědčenou nouzovkou je dýchání na zámek. Ano, normálně si k zámku dřepněte a chvíli na něj dýchejte. Pokud není opravdu hodně mrazivo, měl by led v zámku po chvilce povolit. Že jste na správné cestě poznáte podle toho, že klíček půjde postupně zasouvat hlouběji a hlouběji.

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články