PRÁCE 🧰

Poradíme, jak otevřít zamrzlé dveře u auta

21. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

V mrazivých zimních ránech vás při ranním spěchání můžou překvapit zamrzlé dveře u auta. Jak je co nejrychleji rozmrazit a neponičit samotné auto? Jak zamrznutí předcházet? To a mnoho užitečných rad najdete v našem článku.

Zamrzlé dveře u auta - jak je otevřít bez poškození

První mrazíky už přicházejí a s tím je spojeno i nepříjemné ranní škrábání. Nejlépe se okna škrábou s nastartovaným autem, které se zevnitř rozehřívá a led na oknech díky tomu povoluje. Horší případ začíná, když zamrznou taky dveře. Co v takovém případě dělat?

Rozhodně nepoužívejte hrubou sílu. Lomcováním s klikou dveří, nebo rozbíjením ledu si můžete akorát ublížit anebo poškodit samotné auto. K rozmrazení dveří se nabízí také horká voda z varné konvice, ta se ale obecně taktéž nedoporučuje. Především kvůli teplotnímu šoku, který může způsobit prasknutí ledového skla na autě. Navíc v mrazech horká voda chladne rychleji, tudíž byste si dveře ukryly pod ještě větší vrstvu ledu. Zároveň nedoporučujeme kapání benzinu do zámku a jeho následné zapalování. Efektivní rozmrazení to sice být může, ale bezpečné rozhodně ne.

Jak předcházet zamrzání dveří

Nejjednodušším způsobem, jak předejít zamrzání dveří, a i celého auta je krytá garáž, případně místo, kde je teplota konstantně nad nulou. Pokud nemáte možnost krytého stání, postačí vám také obyčejná plachta, pod kterou auto schováte. Díky plachtě vám mlha nebo sníh neulpívá na autě, kde pak zamrzá. Před zamrzáním dveří vám pomůže také natření pryžového těsnění po obvodu dveří jelením lojem, glycerinem, WD-40 nebo silikonovým olejem.

Jak vyřešit zamrzlé dveře u auta

Pokud už se stalo, že vám dveře od auta zamrzly, můžete v první řadě vyzkoušet jiné dveře. Přes jiné dveře jednoduše nastartujete a prohřejete vozidlo. Pokud jsou zamrzlé všechny, přichází na řadu fén, který společně s prodlužovačkou musíte natáhnout až k autu a dveře jím zkusit rozmrazit.

Pomoci vám může také zapalovač, kterým nahřejete klíč a vložíte do zámku. Klíčem ale hned neotáčejte. Postup zopakujte několikrát a poté zkuste otočit zámkem. Pozor na roztavení plastové části klíče a na zlomení klíče.

Dobrým pomocníkem je také chemický rozmrazovač, který stačí nastříkat a po chvilce dveře povolí. Oblíbený je především pro řidiče aut s bezrámovými okny.

Všechny tyto rozmrazovače, zapalovače, smetáky a škrabky vám ale budou k ničemu, pokud je budete mít uvnitř auta, do kterého se nedostanete. Rozhodně si pár věcí přihoďte do baťůžku, který si s sebou každé ráno nosíte. Chemické rozmrazovače se prodávají i ve velikostech klíčenky, a i pár kapek vám může pomoci se zamrznutým zámkem u auta.

Zdroj info: AZ Pneu, Bezpečné cesty, Firestone Complete Auto Care.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články