PRÁCE 🧰

Návod jak otevřít zamrzlý zámek u auta a co raději nezkoušet

1. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Možná jste se s tím už setkali. Do zámku zatekla voda, která následně díky snížení teploty zmrzla. Co teď? Situace má řešení, ale některé rady mohou přijít i dost draho.

Zamrzlý zámek u auta

Co jiné dveře?

Ono té vody stačí v zámku opravdu málo a je vymalováno. Ráno člověk přijde k autu a ne a ne se do něj dostat. Nejlepší (a často opomíjenou) fintou je zkusit dveře u spolujezdce. Tam bývá obvykle zámek taky, zamrzlý být nemusí a jediné nepohodlí pak představuje nutnost přesunout se v interiéru vozu na místo řidiče. Jakmile se interiér vytopí, i voda v zámku obvykle povolí a problém je vyřešen.

Kuřáci ve výhodě

Pokud se řadíte mezi kuřáky, máte pravděpodobně v kapse další způsob, jak se do vozu dostat. Zapalovač ale nikdy nepoužívejte přímo na zámek. Jednak by se mohl poškodit a také riskujete, že si opálíte lak na dveřích. Nahřejte raději klíč, ale ne moc, stačí trochu, ať se neroztaví plastová část. Pak ho vsuňte do zámku, led by měl teplem povolit. Nedělejte to ale násilím, jinak by opět hrozilo poškození zámku nebo klíče. Raději tento způsob několikrát zopakujte, termodynamika někdy potřebuje čas.

Zamrzlý zámek u auta

Rozmrazovací spreje v nabídkách e-shopů

Koncentrované teplo

V případě, že máte k dispozici prodlužovací kabel a fén, můžete zkusit distribuovat teplo i tímto způsobem. Další trik je foukání do brčka nasměrovaného na zámek. Pod vlivem koncentrovaného proudu vzduchu by měl zámek také časem povolit. Nemáte-li ani fén, ani brčko, zkuste prostě foukat na zámek, chvíli to potrvá, ale nakonec se dovnitř dostanete.

Chemickou cestou

Chemické rozmrazovače se dělají i ve velikostech, které se dají nosit na klíčích od auta. Stačí pár kapek do zámku a v minutě jste v autě. Pomoci dokáže i WD-40 nebo podobné prostředky. Ty navíc zabrání tomu, aby se patálie v nejbližší době opakovala.

Tohle fakt nedělejte při rozmrazování!

Mezi absolutně nedoporučené způsoby se dá zařadit jakékoliv působení velkého množství tepla najednou. Někteří pokustóni chrstnou na zámek vařící vodu, což ho může poškodit a navíc pravděpodobně popraská i lak na dveřích. Odvážnější borci pak zkoušejí do zámku kapat benzín a ten následně zapálit. Což je sice možná efektní, ale taky dost nebezpečné.

Prevence a čím namazat zámek u auta

Nejúčinnější je prevence. Známou fintou je přelepení zámku kouskem pásky tak, aby se dovnitř nemohla dostat voda. Pomůže také prostříknutí strojním olejem nebo už zmíněného WD-40.

Zdroj médií: Flickr, Pxhere.

Podobné články