PRÁCE 🧰

Nepostradatelné pomůcky řidiče v zimní sezóně

6. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Zimní období je v plném proudu. Kromě sněhových řetězů a pořádného smetáčku se škrabkou byste do auta měli přihodit i další vybavení, které by se mohlo hodit. O jaké potřebné vybavení se jedná? To se dozvíte v článku.

Nezbytné pomůcky do auta v zimě

Mezi základní zimní výbavu každého vozidla patří rozhodně kvalitní zimní pneumatiky s dostatečným vzorkem. Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik je uváděna 4,0 mm, pro správnou funkčnost platí ale jednoduché pravidlo – čím víc vzorku, tím lepší jízdní vlastnosti.

Zákon 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích ukládá povinnost mít na motorovém vozidle kategorie M nebo N obuté zimní pneumatiky pokud:

  • je mezi 1. listopadem a 31. březnem
  • a (zároveň) je-li na pozemní komunikaci souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Které pomůcky jsou do auta v zimě nepostradatelné?

  • Sněhové řetězy je nutné mít nasazené na silnicích, které jsou označeny modrou kulatou značkou se symbolem pneumatiky se sněhovými řetězy. Cedule nese označení č. C 5a a její název je „povinné sněhové řetězy“. Často je proto pevná značka doplněná také dodatkovou tabulkou s textem, který upozorňuje řidiče o platnosti značky v případě, že se na vozovce nachází souvislá sněhová pokrývka. Sněhové řetězy je možné s sebou vozit v kufru a v případě potřeby je nasadit.
  • Funkční klimatizace a topení je také skvělým základem při rozmrazování auta. Topení a vyhřívání oken využijete především při ranních mrazících. Klimatizaci pak v případě, že do auta sednete v mokrém oblečení.
  • Textilní koberečky v zimě raději vyměňte za gumové. Ty zamezí vsakování sněhu a soli do koberců a tím předejdete korozi a plísni. Také tím omezíte zamlžování oken.
  • Nové stěrače se na zimu rozhodně také hodí. Námrazu z okna nejdříve seškrabejte škrabkou, abyste si stěrače nepoškodili.
  • Nemrznoucí tekutiny v útrobách vozu – v ostřikovačích byste už dávno měli mít zimní směs. Pokud tomu tak není, letní vyčerpejte co nejdřív, případně dolijte lihem. Letní směs by vám na okně při jízdě v zimě rychle zamrzla a mohla nadělat víc problémů než užitku. Neměli byste zapomenout ani na fridex nebo nemrznoucí kapalinu v chladiči. Prasklý chladič a jeho následná výměna není zrovna nejlevnější záležitost.

Před zimou také zkontrolujte nabití své autobaterie. Špatná baterka by v zimě nemusela motor „roztočit“. Pokud máte slabou baterii, zvažte koupi nové, případně mějte v kufru startovací kabely a na telefonu 24/7 dostupného kamaráda s autem.

Co s sebou dál?

Do standartní základní výbavy přihoďte rozhodně také tažné lano a oko. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat vyprostit vy, nebo někdo jiný. Kromě lana mějte po ruce dostatek košťátek a škrabek. K tomu přidejte také čistý hadr na rychlé utření zamlžených oken.

Do batohu přidejte rozmrazovač skel a zámků. Využijí především majitelé bezrámových oken. Zamrzlý zámek pak rozmrazovačem jednoduše povolíte. Rozmrazovač mějte po ruce i v případě, že máte centrální zamykání. Baterie se může přes chladnou noc vybít a centrál nemusí fungovat.

Pro ty nejmenší se v nenadálých situacích může hodit také deka pro zahřátí a dostatek jídla a pití. V zimním období také mějte pořad optimální hladinu paliva. V koloně stojící vůz může za hodinu spotřebovat i více než dva litry paliva.

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články