PRÁCE 🧰

Vlhkost v autě – jak si s ní poradit?

4. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

S příchodem podzimních a zimních měsíců jsou zamlžená okna problémem, se kterým se pravidelně potýká asi každý motorista v České republice. Vysoká vlhkost v autě je ale potíží, která negativně dopadá na bezpečnost jízdy a zároveň mnohonásobně prodlužuje dobu přípravy před odjezdem. Navíc platí, že okna se mohou mlžit i během jízdy, což případně přináší i další sadu obtíží.

Jak vyřešit vlhkost v autě?

V prvé řadě se ale v tomto článku podíváme na to, co kondenzaci ve vozidle vlastně způsobuje. Dochází k ní zejména ve chvílích, kdy teplota ve voze se odlišuje od teploty venkovní. Negativně na tento problém ale působí i zvířata, mokré oblečení, věci nebo odpad z potravin. Vliv mají i netěsnosti nebo také dlouho otevřená okna při deštivém či vlhkém venkovním počasí.

Jak na vlhkost v autě

Pokud zrovna spěcháte a potřebujete se zamlženými okny zatočit co nejrychleji, platí několik tipů a doporučení, jak toho dosáhnout. Vždy se hlavně snažte interiér ve vašem voze udržovat vyvětraný a suchý. Jde o základní předpoklad pro to, aby ke kondenzaci vody v autě nedocházelo.

Pokud se interiér nevysuší například intenzivním topením, mohou nastat potíže. Jakmile nastartujete a zapnete topení, začne se voda odpařovat.

Jak odstranit vlhkost z auta

Začněte spuštěním klimatizace. Její výhoda spočívá v tom, že vysušuje vzduch a může tak redukci nadměrné vlhkosti ve voze znatelně urychlit. Pokud se klimatizace nechce spustit, nebo jestliže ji v autě vůbec nemáte, pootevřete alespoň okna. Vyhněte se hlavně recirkulaci, která vlhkost ve vozu nahromadí ještě víc.

Jsou ale i další možnosti, jak se vlhkosti v autě zbavit. Nastartujte vůz a zapněte vnější oběh větrání, neboť díky tomu bude vlhký vzduch proudit ven. Ventilátor nastavte na čelní sklo a teplotu v autě nastavte na maximální hodnoty. Platí totiž jednoduché pravidlo, že na teplém okně se vlhkost nebude srážet. Řada aut zároveň disponuje speciálním tlačítkem na odmlžení předního skla, které se v boji proti nadměrné vlhkosti může taktéž skvěle hodit.

Jakmile jste ve vašem voze úspěšně spustili tlačítko na odmlžení předního skla, klimatizaci nebo třeba vnější oběh větrání, další krok spočívá v omezení množství vody. Před vstupem do vozu je tedy potřeba si důkladně očistit boty od sněhu a mokré věci nechat případně až v zavazadlovém prostoru, ideálně úplně mimo vůz.

Další tipy na odstranění vlhkosti z auta

Všechny koberečky v autě by měly být suché. Do vozu nikdy nenasedejte s mokrou bundou, mikinou nebo kalhotami. I proto se během zimních měsíců často hodí gumové koberečky, které v posledních letech mnohé automobilky s oblibou zařazují do svých speciálních Winter packetů. Voda se do nich nevsakuje a jde z nich jednoduše vylít nebo setřít.

Oškrábejte námrazu z oken a po celém vozidle důkladně omeťte sníh. I díky tomu se následně okna prohřejí mnohem rychleji. Dejte si ale pozor, aby vám sníh nenapadal do auta.

Pomůže i gel na holení

S rychlou redukcí vlhkosti ve vozu může pomoci i gel na holení. Tento postup se může hodit ve chvíli, kdy vám žádný jiný návod nezafungoval. Pastu na holení má zároveň skoro každý doma a případně se dá rychle sehnat v téměř jakémkoliv obchodě nebo večerce.

Nejprve všechna okna od vlhkosti a vody, za použití obyčejné papírové utěrky nebo hadříku z mikrovlákna, vysušte. Vezměte si do ruky pěnový gel a na hadřík z mikrovlákna či na papírovou utěrku jej naneste a následně na okna ve vašem autě důkladně rozetřete. Díky tomu dojde k vytvoření speciální ochranné vrstvy a okna se až po dobu několika dní nebudou mlžit.

Pokud by se vlhkost následně přeci jen dostavila, opakujte celý postup znovu. Řidiči napříč Českem ale tento postup povětšinou subjektivně hodnotí kladně a uvádí k němu, že kondenzaci na vnitřní straně oken se tím daří efektivně redukovat.

Zdroj info: mag.toyota.co.uk.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články