PRÁCE 🧰

Babské rady, které fungují! Odmlžit okno v autě zvládne kočkolit i gel na holení

15. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Zimní období je pro zamlžená okna doslova jako stvořené. Z pozice řidiče jde o nepříjemnost, která mu brání v bezpečném výhledu. Návodů, jak odmlžit okna v autě existuje nespočet. My se ale tentokrát zaměřili na typické „babské rady“.

Jak na zamlžená skla v autě? Zkuste kočkolit i gel na holení

Proč se mlží okna v autě?

Velmi zjednodušeně můžeme říct, že zamlžená okna způsobuje zvýšená vlhkost vzduchu v kabině automobilu. V chladném prostředí, takže převážně v zimních měsících, jsou okna auta chladná a rychle dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti kabiny na vnitřní straně oken automobilu. Proto se okna mlží a řidiči musí ve spolupráci s ventilací nebo následujícími radami pracovat na jejím průběžném odstraňování. Co vyzkoušet?

Jedlá soda

Jedlá soda platí za univerzální a cenově dostupný čisticí prostředek. Její potenciál je při využití v autě ještě o poznání zajímavější. Kromě toho, že po smíchání s trochou vody vytvoří kašičku ideální k čištění mastných skvrn na čalounění, ji můžete použít také k dočištění světlometů, chromování a oken.

A právě zmíněná okna dokáže podle některých zdrojů zbavit přebytečné vlhkosti. Stačí jí vysypat na papírové ubrousky nebo kapesníky a položit třeba na palubovku, do přihrádky pro řidiče nebo na neobsazené sedačky. Kromě toho, že minimalizuje vlhkost ve voze, ho zbaví také případného zápachu a zatuchliny.

Jak na zamlžená skla v autě? Zkuste kočkolit i gel na holení

Kočičí stelivo a rýže

O použití kočičího steliva při odmlžování oken auta jste pravděpodobně už slyšeli. Potřebovat budete textilní pytlíčky nebo obyčejné ponožky, které čistým silica gelem naplníte a rozmístíte v interiéru auta. Silica do sebe natáhne vlhkost, a tudíž jí už v autě nebude tolik.

Věděli jste, že: Silikagel je speciální chemická a zdravotně nezávadná látka vyrobená synteticky z křemičitanu sodného, která dokáže snížit vlhkost až o 40 %?

Žádný zázrak to sice není, rozhodně ale bude s tímhle trikem odmlžování skel příště rychlejší. Podobnou službu vám prokáže i obyčejná rýže ve varných sáčcích. Zmíněné pohlcovače vlhkosti umístěte do dveřní přihrádky nebo pod sedadlo řidiče a spolujezdce a příště už nemusíte zdlouhavě řešit, jak okna v autě odmlžit.

Gel na holení

Nebojíte se improvizace a rádi ušetříte pár stokorun za speciální přípravky proti mlžení oken? Takřka na stejném principu funguje i obyčejný gel (nikoliv pěna) na holení. Gel naneste na vyčištěné sklo a důkladně rozleštěte hadříkem nebo papírovou utěrkou. Zhruba jednou za dva týdny tuhle proceduru zopakujte.

Jak na zamlžená skla v autě? Zkuste kočkolit i gel na holení

Syrová brambora nebo jablko

K tomuhle triku jsme tak trochu skeptičtí a ještě jsme se proto neodhodlali ho vyzkoušet. Na zamlžená okna v autě ale prý perfektně funguje taky syrová brambora. Vezměte bramboru, rozkrojte ji na poloviny a oloupejte podélně kolem každého řezu. Pak rozkrojenou bramborou potřete celé čelní sklo a očistěte hadříkem z mikrovlákna. Pokud nemáte po ruce syrovou bramboru, vystačíte si i s jablkem.

Pasta na zuby

Pokud máte dost trpělivosti, můžete zkusit i trik s obyčejnou pastou na zuby. Tu jednoduše na vnitřní sklo auta naneste a důkladně rozleštěte hadříkem nebo papírovou utěrkou. Zamlžování skel bude pomalejší než normálně a pokud se bude sklo přece jen mlžit, pak ve větších kapkách, čili zůstane delší dobu průhledné.

Zdroj info: Autoforum.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články