PRÁCE 🧰

Test přípravků proti mlžení skel v autě – placebo nebo reálně fungují?

15. 1. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

Mlžení čelního skla zevnitř je častým problémem zejména v zimním období. Vyzkoušeli jsme dva přípravky, které by tomu měly zabránit. Jak obstály?

Test přípravků proti mlžení skel v autě – placebo nebo reálně fungují?

Proč se skla v autě mlží?

Příčin mlžení skel v autě bývá obvykle více najednou, ale tou nejčastější je vlhkost. Řidič sedne do auta s botami od sněhu, jak z ventilace začne foukat teplý vzduch, sníh taje a voda se odpařuje. Mimo to bývá na vině i kabinový filtr, ucpané odtoky a existují i další možné příčiny. Jedno je však jisté – orosené přední sklo je opravdu zásadní nepříjemnost. Dá se tomu však zabránit, jak jsme sami vyzkoušeli.

Rozprašovač a hadřík

K dispozici jsme měli dva přípravky, „Coyote anti-fog“ v podobě rozprašovače a pak takovou zajímavost. Opět od Coyote, ale tentokrát utěrku proti zamlžování. O existenci rozprašovačů a sprejů proti mlžení oken v autě jsme věděli, ale na hadřík jsme byli opravdu hodně zvědavi.

Test probíhal na starším autě, konkrétně se jednalo o Toyotu Avensis, která už něco málo pamatuje a sem tam se v ní setkám s tím, že se mi skutečně skla zamlží. Nejčastěji se tak děje, když jedu z tréninku, po kterém si dám horkou sprchu. Nastoupím do auta a okamžitě se mi začne přední sklo mlžit. Částečně pomáhá zapnutí klimatizace, ale ani to není všemocné.

Fungují?

Protože jsem byl opravdu hodně zvědavý, jak to funguje, napřed jsem vyzkoušel utěrku, a to na polovině předního skla, abych měl možnost porovnávat. Utěrka je suchá, jak funguje, to popravdě netuším. Důležité pro mě je, že opravdu zabírá. Po utření skla jsem vypnul ventilaci a začal hodně zhluboka dýchat. K mému překvapení se skutečně mlžila jen neutřená polovina skla, viz. fotografie níže. Výrobce udává, že efekt by měl vydržet až 24 hodin, čemuž nemám důvod nevěřit, protože ještě druhý den se ošetřená část skla mlžila skutečně mnohem méně.

Test přípravků proti mlžení skel v autě – placebo nebo reálně fungují?

Poté přešel na řadu rozprašovač, kterým jsem nastříkal na druhou polovinu předního skla auta. Jak se asi čtenář dovtípí, neměl jsem úplně možnost porovnávat, protože najednou se nemlžilo sklo vůbec. Udělal jsem tedy alespoň pokus se zrcátkem, kterého jsem opět ošetřil polovinu a druhou nechal neošetřenou. A výsledku pokusu se můžete přesvědčit opět na fotce níže – levá polovina je znatelně zamlžená, pravá vůbec. Podotýkám, že předtím jsem zrcátko odmastil čistícím prostředkem a lihem, takže v odstranění mastnoty trik není. Možná to bude mít co do činění s tím, že Coyote anti-fog obsahuje údajně nanočástečky stříbra a krom toho i diethylhexylsulfosukcinát sodný a dodecylsulfát sodný. Každopádně funguje na jedničku.

Test přípravků proti mlžení skel v autě – placebo nebo reálně fungují?

Závěr

Nejúčinnějším způsobem, jak zabránit mlžení skel v autě je, udržovat klimatizaci funkční, netahat si do auta zbytečně vlhkost, měnit pravidelně kabinový filtr a jednou za čas si vyčistit a odmastit přední sklo. Pakliže však potřebujete něco, co funguje hned, můžeme produkty Coyote proti mlžení skel v autě jenom doporučit.

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články