PRÁCE 🧰

Jak se připravit na jízdu v zimě?

18. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

Zima je krásné období plné sněhu, radosti a svěžího vzduchu. Nicméně jízda autem v zimě může být komplikovaná a velmi náročná v případě problémů. Následující tipy vám pomohou zvládnout jízdu v zimních podmínkách.

Jak se připravit na jízdu v zimě?

Zima je tady a s ní i potřeba dodatečného vybavení pro vaše auto. Kromě sněhových řetězů, kvalitního smetáčku a škrabky byste měli zvážit také další položky, které by vám mohly být užitečné.

Zkontrolujte auto před odjezdem

Kontrola auta je snad základní věcí nejen v zimě. Ujistěte se, že všechny systémy auta fungují správně, včetně topení, klimatizace, světel, pneumatik a brzd. Mějte v autě náhradní věci, jako smetáček, škrábku na okna, lana, startovací kabely, a hlavně tažné oko! Zkontrolujte správnou hloubku dezénu pneumatik a správný tlak. Před odjezdem také správně auto očistěte – to znamená výhled ze všech oken a také smeťte sníh ze světel, abyste zvýšili viditelnost. Mějte také vždy dostatečně natankováno.

Připravte si vybavení pro děti

Děti by měly být v autě vždy bezpečně připoutány. Pro nejmenší děti budete potřebovat autosedačky, které jsou správně namontované a přizpůsobené věku a váze dítěte. Dětské autosedačky jsou povinné pro děti do 12 let nebo 120 centimetrů. Pro děti nachystejte pro jistotu také deky, hračky a dostatek jídla a pití. V zimních podmínkách se můžete velmi jednoduše dostat do kolony nebo uvíznout na sněhové závěji, a mít rezervu potravin a teplých nápojů v autě vám poskytne pocit bezpečí.

Zásady bezpečné jízdy

Sníh a led na silnici znamenají, že budete muset lépe reagovat, zpomalit a zvýšit odstup od ostatních vozidel. Buďte trpěliví a ovládejte volant i brzdy jemně a s citem. Do výbavy kromě smetáčku přidejte také například nabitou powerbanku a svítilny. V zimním období se nebojte vyrazit na cestu, avšak je dobré být připraven, než překvapen.

Zdroj info: Pneumatiky, Oponeo, odborník, Pneuteka.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články