PRÁCE 🧰

Pravidla bezpečné jízdy na sněhu

21. 1. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

Sníh zase zasypal naše silnice a řada řidičů může mít najednou problémy s bezpečným návratem domů nebo jízdou do práce. Na neupravené vozovce může být i zákeřný led. Jak tedy řídit, abyste se vyhnuli jakémukoli karambolu?

Pravidla bezpečné jízdy na sněhu

Články na téma bezpečná jízda v zimě:

  1. Pravidla bezpečné jízdy na sněhu - právě čtete
  2. Které jízdní asistenty je lepší v zimě vypnout?
  3. Jak jezdit na sněhu – nejdůležitější zásady
  4. Brzdná dráha auta v zimním období
  5. Se zasněženým autem nevyjíždějte
  6. Jízda se zasněženou SPZ. Co hrozí? - již brzy

Zimní pneumatiky

Asi tím nejdůležitějším a nejbezpečnějším co můžete udělat, je mít kvalitní zimní pneumatiky. Ti, kteří jsou střelci a nechali si na svém voze letňáky, ať raději v následujících dnech vůbec nevyjíždějí. Ono totiž ani ve městě to se sjízdností nemusí být taková paráda, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Výhrou nejsou ani sjeté pneumatiky (s dezénem nižším než 4 milimetry), protože jejich kvalita a schopnost přilnavosti je o několik desítek procent nižší - například při brzdění je nutné počítat s delší brzdnou dráhou.

Výbava každého motoristy v zimě

Kromě povinné výbavy automobilu, kterou musí mít každý řidič vždy u sebe, je vhodné si do auta v zimních měsících přibalit něco na víc. Usnadní to dost život.

Pokud půjde do tuhého a mrazíky budou nesnesitelné, hodí se mít doma rozmrazovací sprej na sklo (v autě vám bude prd platný, když se nemůžete skrz přimrzlé dveře dostat dovnitř). Dále je nutností škrabka a smetáček, lopatka (kdybyste zapadli), baterka nebo čelovka (kdybyste zapadli ve tmě) a také sněhové řetězy, případně startovací kabely

Z praktických věcí se hodí mít plnou nádrž, nikdy totiž nemůžete dopředu vědět, kde se na cestě zaseknete a kolik hodin tam nehnutě strávíte. Dále mějte ve voze vždy vodu, abyste nebyli dehydrovaní a samozřejmostí je také kabel na nabíjení telefonu, případně powerbanka. Je totiž dost na nic, když dojde šťáva v telefonu a vy potřebujete nutně volat. Hodí se také deka, v případě, že se ocitnete v koloně na dálnici několik hodin a pro úsporu pohonných hmot bude nutné auto vypnout. 

Očistěte své auto

Není nic horšího, než když vyjedete a na střeše budete mít hromadu sněhu a přes zamrzlé čelní sklo si uděláte jen průzor, abyste viděli na silnici. Jednak za to můžete dostat pokutu a jednak je to extrémně nebezpečné. Ráno si tedy dejte dostatečnou časovou rezervu před cestou do práce. Auto rozmrazte a všechny skleněné plochy (i světlomety) oškrábejte. Pomocí smetáčku pak odstraňte sníh z vozu. 

Bezpečný odstup

Lepit se vpředu jedoucímu vozidlu na zadek nebývá jedno z nejinteligentnějších rozhodnutí, obzvlášť v zimě. Pokud totiž bude muset auto před vámi prudce brzdit, vy nemáte jinou šanci, než to do něj zezadu naprat - vzhledem k tomu, že jste si nenechali před sebou žádný prostor pro včasné zareagování. V nepříznivém počasí tedy raději dodržujte pravidlo bezpečného odstupu minimálně dvou sekund, ale ideálně čtyř (mimo město).

Pozor na smyk

Nemusí být mínus dvacet, aby se pod čerstvě napadaným prašanem skrývala souvislá vrstva ledu. A co si budeme povídat, on i uježděný sníh je sám o sobě docela kluzký. Nezapomeňte tedy přizpůsobit rychlost podmínkám na silnici a obzvlášť velký pozor si dávejte v zatáčkách, kde před vjezdem do nich snižte rychlost (na rovince, ne v zatáčce) a snažte se je projet s konstantní rychlostí a bez prudkého trhání volantem. V opačném případě se snadno dostanete do smyku.

Notná dávka předvídavosti

Na zasněžených silnicích si nemůžete dovolit riskovat a už vůbec dělat náhlé změny jízdy. Buďte vždy o krok dopředu ve svém uvažování, protože třeba zastavit před kopcem, se nemusí nutně vyplatit - je jedno, jaký máte náhon, může se stát, že už jej nevyjedete.

Pokud někam pospícháte, raději vyjeďte dřív. A pozor si také dávejte na tzv. bílou tmu - o tom se ostatně přesvědčili řidiči na D5, kde se kvůli sněhové bouři srazilo na 40 aut včetně kamionů. Ještě než vyjedete, je vhodné se podívat na předpověď počasí nebo meteorologickou mapu, jestliže podmínky nejsou příznivé a vy nutně nikam nepotřebujete, zůstaňte raději doma.

Zdroj info: Zkušenosti autorky textu, Global assistance.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články