PRÁCE 🧰

Jízda se zasněženým autem. Co hrozí?

22. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

Zima je tu a čas od času se řidiči musí potýkat i s důsledky četných sněhových nadílek. Nedostatečně ometené auto od sněhu nevidí rády ani policejní složky. Víte ale, co vám za tento prohřešek hrozí?

Se zasněženým autem nevyjíždějte

Články na téma bezpečná jízda v zimě:

  1. Pravidla bezpečné jízdy na sněhu
  2. Které jízdní asistenty je lepší v zimě vypnout?
  3. Jak jezdit na sněhu – nejdůležitější zásady
  4. Brzdná dráha auta v zimním období
  5. Se zasněženým autem nevyjíždějte - právě čtete
  6. Jízda se zasněženou SPZ. Co hrozí? - již brzy

Většina řidičů nevidí sníh na silnicích ráda. Výjimkou jsou možná jen nadšenci do driftování. Ostatním ale sníh přidělává vrásky na čele. Motoristé kvůli němu musí bojovat s mnohými dopravními komplikacemi či nehodami. Pokud řidiči nemají vlastní garáž či jiné kryté parkovací stání, musí velmi často řešit i zasněženou karosérii.

Sníh tedy běžný život řidiče citelně komplikuje. Mnohým řidičům se ale do očisty zasypaného auta sněhem nechce, jednoduše se na to vykašlou a doufají, že je žádný trest nepostihne.

Porušují tím ale zákonná pravidla. Každý motorista totiž musí auto ještě před výjezdem dostatečně omést i odmrazit, a to včetně registračních značek nebo světel. Řidič by měl očistit také všechna okna, a to včetně těch bočních. Neměl by zapomenout ani na zpětná zrcátka. Týká se to i kapoty či střechy, jinak totiž sněhová nadílka může zasypávat řidiče za vámi.

Zákonná úprava je neúprosná

Zákon to vidí jasně. Řidič totiž nesmí řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran. Motorista zároveň nemůže řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Víte ale, co řidičům za nedostatečně ometené auto nebo třeba zamrzlá skla vlastně hrozí? A jak na tento prohřešek mohou reagovat policejní složky? V krajním případě až dvoutisícovou pokutou na místě. Pokud by se motorista rozhodl pro správní řízení, hrozí mu peněžitá sankce až ve výši 2 500 korun. Jestliže vás zajímá, jak se k problému staví pojišťovny, není odpověď jednoznačná. Každá pojišťovací instituce má totiž jiná interní pravidla i postupy, a proto je vhodné s podobným dotazem oslovit přímo vašeho odborníka na pojištění. Ten vám rád poskytne konkrétní rady i podrobnější informace.

Jak je to se sněhem v zahraničí?

Pokud se v blízké době chystáte kupříkladu na hory za hranice, myslete na to, že tam je právní úprava velmi podobná té české. Policisté zároveň za zasněžená auta často ukládají mnohem přísnější tresty.

Pro Německo platí, že tam výše peněžité pokuty úměrně stoupá s tím, o který obdobný přestupek jde. V krajním případě se však sankce může přehoupnout přes hranici 100 euro, a v přepočtu tedy zhruba 2 400 korun. Ještě přísnější právní úprava panuje v sousedním Rakousku. Podle tamní legislativy může pokuta vystoupat až na pět tisíc euro. S pokutami se však nemažou ani policisté na území Polska nebo Slovenska.

Jak na správné očištění vozu od sněhu

Řidiči ale dobře ví, že zmrzlý sníh nebo led na autě není vůbec jednoduché sundávat. Aby vše proběhlo co možná nejjednodušeji, měli by řidiči v autě mít škrabku, dlouhý smetáček a malou lopatku.

A jaký postup je nejlepší? Začněte od dveří řidiče a následně se dostaňte dovnitř. Auto nastartujte a zapněte výhřev. Díky tomu auto snadněji rozmrzne a alespoň částečně se prohřeje. Následně z auta opět vystupte a pokračujte v odklízecí práci. Zaměřte se na střechu i boky na straně řidiče. Poté se vrhněte také na okna a následně i na světlomety. Nezapomeňte ani na registrační značky.

Pokud na autě máte značnou vrstvu ledu, bude odklízecí postup o trochu složitější. Neobjedete se bez už jednou zmíněné škrabky. Pokud ji u sebe nemáte, alternativou může být nějaká plastová karta. Minimálně jednu takovou určitě v peněžence máte. Hodit se může třeba i občanský či řidičský průkaz. V krajním případě ale poslouží i platební karta.

Zdroj info: Zákony pro lidi.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články