PRÁCE 🧰

Nejčastější problémy v zimním období? Zamrzlé auto nebo auto nestartuje

18. 1. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

Zima může být pro naše vozidlo náročným obdobím plným výzev. Teploty pod nulou, sníh a ledovky mohou způsobit různé problémy, které mohou komplikovat každodenní užívání automobilu.

Jaké jsou nejčastější problémy, které se s autem v zimě mohou vyskytnout?

Motor točí, ale auto nestartuje

U dieselového motoru může být problémem zmrzlá nafta, případně staré žhavící svíčky nebo unavené vstřikovače. U benzinu se moc nestává, že by v zimě nenastartoval. Pokud se tomu tak stane, jako první zkontrolujte stav nádrže, jestli není prázdná. Pokud ano, čapněte kanystr a hurá pešky na čerpačku (samozřejmě auto zamkněte, rozložte trojúhelník a sebe oblečte do reflexní vesty – pokud se tedy nacházíte někde ve městě. Na dálnici toto rozhodně nezkoušejte, je nutné nejdřív zavolat policii, aby věděla, že se na komunikaci nachází stojící vozidlo). Případně poproste někoho ze svých známých, zda nemá cestu kolem. Problémem u benzinových motorů může být také nefunkční čerpadlo, poškozená elektroinstalace nebo netěsnost palivové soustavy. To už je ale bohužel problém vetší a nejspíš bude vyžadovat odtah automobilu.

Auto cvaká a nestartuje

To znamená, že máte vybitou autobaterii. Vybitá autobaterie pouze cvaká relátkem startéru, který však nemá dostatek energie na otáčení. Tento problém vyřešíte jednoduše a to dobitím autobaterie, nejlépe pomocí startovacích kabelů a dalšího auta.

Jak nastartovat auto přes kabely 

Připojte červený startovací kabel ke kladnému pólu vybité baterie. Kladný pól je většinou označen symbolem +. Druhý konec červeného startovacího kabelu (+) připojte ke kladnému pólu druhé (nabité) baterie. Černý druhý kabel připojte zápornému pólu nabité baterie. Druhý záporný je většinou označen symbolem - (mínus). Záporný (-) kabel se nepřipojuje na baterii vybitého automobilu, nýbrž přímo na kostru motoru a to co nejdál od baterie. Nastartujte automobil s nabitou autobaterií a poté nastartujte vybitý vůz. Automobily nechte chvíli připojené a nastartované. Odpojte kabely v opačném pořadí (černý z kostry spolu s černým ze záporného pólu dárcovského automobilu. Dále odpojte červený z nabitého automobilu a červený z vybitého automobilu. Vybitý vůz nevypínejte. Ujeďte pár kilometrů, aby se akumulátor dostatečně dobil. Pro úplné dobití je potřeba jet alespoň 20-30 minut.

Auto není dobré startovat déle než 10 sekund. V důsledku velkého energetického odběru se často svorky startovacích kabelů mohou nadměrně zahřívat a mohlo by dojít k roztavení

U vozidel, která byla déle nevyužívána, se může autobaterie vybít kvůli samovybíjení, což je obvyklé u slabších autobaterií, zejména při prvních mrazech. Autobaterii můžete dobít také autonabíječkou.

Zamknuté auto

Vlivem zimy se může stát, že vám nemusí fungovat dálkové ovládání. Zkuste otevřít kufru, pokud alespoň to půjde, do auta už se nějak dostanete. Pokud ne, zkuste ještě jiný klíč. Pokud ani ten neotvírá, zkuste pohledat na internetu, zda se někde nenachází klasické zámky na manuální odemykání. Ve většině klíčků se totiž nachází také normální klíč i když to tak na první pohled nemusí vypadat. Pomoci vám může také zámečník. Takový zámečník má po předem definovaném rajónu obvyklý dojezd 15 až 60 minut a pomůže vám i s touto nepříjemností. Ceny takových úkonů se pohybují v řádech stovek až tisíců korun. Poslední možností, kterou výrazně nedoporučujeme, je vybití okna. Nejběžnějším nejlevnějším oknem bývá to řidičovo.

Jak odklidit sníh z auta

Sníh na autě může být nepříjemná věc. Je velmi fyzicky náročné ho odklidit a také ho odklidit z místa, odkud s autem vyjíždíte. Všechno se může stát ještě horším v případě, že máte smetáček a lopatku v autě – pod tou vrstvou sněhové nadílky. Proto je dobré si smetáček nechávat raději doma, protože pro něj se jednoduše vrátíte, do auta se tak jednoduše nedostanete. Sníh odklízejte nejen z oken, ale také ze střechy, auto jedoucí za vámi vám rozhodně poděkuje.

Jak rozmrazit zmrzlé auto

Zmrzlé auto je ještě horší varianta než zasněžené. Zvlášť v případě, pokud jste majitelem bezrámových oken. Naštěstí jsou v obchodech s autodoplňky k dispozici rozmrazovače speciálně navržené pro odmrazení skel a zamrzlých zámků. Aplikujte ho na čelní sklo, zámky a gumové těsnění dveří. Jak odmrazíte dveře pomocí rozmrazovače a škrabky, máte již skoro vyhráno. Stačí jednoduše nastartovat, zapnout všechny ofuky a rozmrazování vám pak půjde už jednoduše.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články