PRÁCE 🧰

Jak vybrat zimní pneumatiky na sezónu 2023/24

25. 10. 2023 6 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Kde koupit pneu Nákup pneu online Rádce motoristy

Zimní pneumatiky jsou nezbytné pro bezpečnou jízdu v zimě. Při výběru zimních pneumatik je třeba zvážit několik faktorů, jako je například typ vozidla, prostředí, kde v zimě nejčastěji jezdíte a vaše osobní preference.

Jak vybrat zimní pneumatiky na sezónu 2023/24

Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích stanoví povinnost používat zimní pneumatiky na vozidlech kategorie M nebo N v situacích, kdy mezi 1. listopadem a 30. březnem na silnicích se nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, nebo kdy je pravděpodobné, že takové podmínky nastanou. Odborníci obecně doporučují přezouvání na zimní pneumatiky v případě, že průměrné denní teploty klesnou pod 7 °C.

Zimní pneumatiky musí mít podle platné legislativy minimální hloubku dezénu 4 milimetry. Pokud je dezén menší, je třeba pneumatiky vyměnit. Tuto hloubku lze zkontrolovat pomocí šuplery, nebo jednoduše padesátikorunou, kde barevný kruh má přesně 4 mm. Pokud je tato část stále viditelná, dezén je nevyhovující pro zimní použití.

Vybrat správné zimní pneumatiky pro sezónu 2023/24 může být klíčové pro bezpečnost a výkon vašeho vozidla v zimních podmínkách. Dnes vám přinášíme několik tipů, jak vybrat zimní pneumatiky:

  • Zkontrolujte doporučení výrobce vozidla. Většina výrobců má v návodu k obsluze uvedeny doporučené rozměry, typy a vlastnosti zimních pneumatik.
  • Zvažte prostředí, ve které se v zimě budete nejčastěji pohybovat. Jezdíte v zimě často lyžovat na hory? S největší pravděpodobností budete potřebovat kvalitnější pneumatiky než řidiči, kteří v zimě jezdí pouze pár kilometrů po městě do práce.
  • Typ vozidla. Pokud máte sportovní vůz nebo vůz s vysokým výkonem, budete potřebovat zimní pneumatiky s dobrou přilnavostí a skvělou ovladatelností.
  • Zvažte svůj rozpočet. Zimní pneumatiky mohou být dražší než letní pneumatiky. Kompromisem mohou být také pneumatiky celoroční.
  • Rozměry: Zimní pneumatiky musí mít správné rozměry pro vaše vozidlo. Správné rozměry najdete ve velkém technickém průkaze od vozidla. Špatný rozměr pneumatik vás může stát nepěknou pokutu od příslušníků policie.
  • Typ dezénu zimních pneumatik: Existují dva základní typy zimních pneumatik – symetrické a asymetrické. Symetrické pneumatiky mají stejný vzorek dezénu na obou stranách. Asymetrické pneumatiky mají různé vzory dezénu na vnitřní a vnější straně pneumatiky.

Jak se vyhnout chybám při výběru zimních pneumatik

  • Vždy se poraďte s odborníkem. Profesionální mechanik vám může pomoci vybrat správné zimní pneumatiky pro vaše vozidlo.
  • Přečtěte si recenze. Recenze mohou být cenným zdrojem informací o různých typech zimních pneumatik. V případě, že jste si našli pro vás vhodné pláště, doporučujeme se podívat na nezávislé testy na internetu, či v novinách. Ty mohou pomoci při rozhodování.
  • Porovnejte ceny. Ceny zimních pneumatik se mohou lišit v závislosti na prodejci a značce. Levné pneumatiky ne pokaždé znamenají kvalitní ochranu a funkčnost na sněhu či ledu. Je důležité si uvědomit, že pneumatiky jsou jako jediné v kontaktu s vozovkou a závisí na nich život nejen vás ale i dalších účastníků silničního provozu.

Nejlepší zimní pneumatiky pro rok 2023

Nyní se podíváme na výběr zimních pneumatik v nejčastějším rozměru 205/55 R16. Ceny u uvedených pneumatik se mohou lišit v závislosti na období a obchodu, kde nakupujete.

Ekonomická třída

Ekonomická třída je primárně cílena na příležitostné řidiče, kde hlavním faktorem je cena pneumatik a odpovídající kvalita.

Fortune FSR901 SNOWFUN - Zimní pneumatiky s dobrým výkonem na mokru i na sněhu. Jsou cenově naprosto unikátní a pořídíte si je za 1 100 korun za kus.

Sava Eskimo HP 2 - Sava Eskimo HP 2 mají vynikající přilnavost na sněhu a ledu. Díky speciálnímu dezénu s hlubokými drážkami a lamelami pneumatiky poskytují dobrou trakci a ovladatelnost za zimního počasí a na kluzkém povrchu. V nejčastějším rozměru 205/55 R16 je pořídíte v průměru za 1 600 korun za kus.

Barum Polaris 5 - Barum Polaris 5 205/55 R16 jsou univerzální zimní pneumatiky s dobrým poměrem ceny a kvality. Nabízejí vynikající přilnavost na sněhu a ledu, dobrou odolnost proti aquaplaningu a nízkou hladinu hluku. Jsou cenově dostupné a pořídit si je můžete za 1 500 korun za kus.

Střední třída

Střední třída pneumatik je určena všem řidičům hledajícím ideální poměr mezi cenou a výkonem.

Firestone WinterHawk 4 - Firestone WinterHawk 4 205/55 R16 jsou zimní pneumatiky střední třídy s vynikajícím poměrem ceny a výkonu. Mají vynikající přilnavost na sněhu a ledu, avšak nižší životnost než prémiové pneumatiky. Pořídit si je můžete za 1 900 korun za kus.

Fulda Kristall Control HP 2 - Fulda Kristall Control HP 2 jsou dobrou volbou pro řidiče, kteří hledají zimní pneumatiky s vynikajícími vlastnostmi na sněhu a ledu za rozumnou cenu. Pořídíte si je za 1 900 korun za kus.

Kumho WinterCraft WP52 -  Tyto pneumatiky mají speciální dezén, který zlepšuje trakci na kluzkých površích, jako je sníh a led. To pomáhá zlepšit ovladatelnost a bezpečnost v zimních podmínkách. Zimní pneumatiky v rozměru 205/55 R16 je možné zakoupit v průměru již za 1 900 korun za kus.

Hankook W462 Winter i*cept RS3 - Zimní pneumatiky s vynikajícím výkonem na sněhu a ledu. Jsou cenově dostupné a pořídíte si je za 2 400 korun za kus.

Prémiová třída

Nejvyšší třída pneumatik, kde jsou zaručeny nejlepší možné vlastnosti a použity nejmodernější trendy vývoje. Maximální kvalita je vykoupena vyšší cenou pneumatik.

Bridgestone Blizzak LM005 - podle recenzí uživatelů jsou pneumatiky Bridgestone Blizzak LM005 v rozměru 205/55/16 skvělé pro svůj výkon a přilnavost na sněhu i ledu. Pneumatiky poskytují dobré brzdné vlastnosti a také pohodlnou jízdu. Pláště je možné si pořídit v průměru za 2 300 korun.

Pirelli CINTURATO WINTER 2 - Pirelli CINTURATO WINTER 2 v rozměru 205/55 R16 jsou prémiové zimní pneumatiky s vynikajícími vlastnostmi na suchu, mokru i na sněhu. Za cenu 2 300 korun jsou však dostupnější než některá jiná prémiová řešení.

Nokian Tyres Snowproof WR -  Nokian Tyres obecně i v rozměru 205/55 R16 jsou prémiové zimní pneumatiky s vynikající přilnavostí na sněhu a ledu. Tyto pneumatiky můžete pořídit za cenu 2 500 korun za kus. Cenovka je sice vyšší, ale za kvalitu, kterou pneumatiky poskytují, se to může vyplatit.

Goodyear ULTRA GRIP 9+ - Výhodou pneumatik Goodyear je vynikající přilnavost na sněhu a ledu, která zajišťuje bezpečnou jízdu i v náročných zimních podmínkách. Dobrá odolnost proti aquaplaningu zase poskytuje jistotu i na mokrých vozovkách. Nízká hladina hluku zajišťuje klidnou a pohodlnou jízdu. Dostupná cena je další výhodou, která dělá z Goodyear UltraGrip 9+ atraktivní volbu pro řidiče, kteří chtějí kvalitní zimní pneumatiky za rozumnou cenu. Pořídit si je můžete v průměru za 2 300 korun za kus.

Zdroj info: Autoklub České republiky, Test Pneumatik, Pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články