PRÁCE 🧰

Pozor na situace, kvůli kterým se vám může nákup pneumatik pěkně prodražit

25. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Kde koupit pneu Nákup pneu online Rádce motoristy

Cena pneumatik je pro řadu řidičů jedním z nejdůležitějších parametrů, kterým podřizují výběr pneu i konkrétního prodejce. Poradíme, jak při nákupu v e-shopech zbytečně nepřeplácet.

Tohle jsou tři situace, kdy se vám může nákup pneu prodražit

Dopravné a balné může cenu neúměrně zvyšovat

Také jste se nechali zlákat nejnižší cenou? Pravděpodobně jste ke srovnání konkurence využili nejrůznější zbožové vyhledávače a srovnávače. Ty ovšem často pracují pouze ze základní cenou pneumatiky, do které nepromítají další příplatky v podobě dopravného a balného.

Jak to vypadá v praxi? V naději, že na nákupu pneumatiky ušetříte, vyberete e-shop, který podle zbožového vyhledávače prodává vybrané pneu nejlevněji. V předposledním kroku, kde zadáváte dopravu, ovšem zjistíte, že k ceně objednaných pneumatik musíte přičíst i dopravné a balné na každou pneumatiku zvlášť.

Výsledná cena objednávky tak může být ve finále klidně i o tisícovku vyšší. Při výběru vhodného prodejce se proto nezaměřujte pouze na nejlevnější cenu pneumatik, ale připočtěte k ní i náklady na dopravu.

Obchody s dopravou zdarma

Finální cenu za pneumatiky nakoupené online zjistíte snadno u e-shopů nabízejících dopravu zdarma. Zde máte jistotu, že vás před dokončením objednávky nebude čekat nemilé překvapení a výsledná cena se neúměrně navýší.

Zpravidla se jedná o prodejce, jejichž politikou není za každou cenu nabídnout nejnižší cenu na trhu, ale naopak dbají na dlouhodobou udržitelnost podnikání a poctivý přístup k zákazníkům.

Měli byste vědět: Jak se pohybuje aktuální cena poštovného za pneumatiky? Zpravidla nejvíce zaplatíte za přepravu u České pošty. Ta po opakovaném zdražení zasílá pneumatiky za cenu okolo cca 150 korun/kus. Levnější jsou „alternativní“ dopravci typu PPL nebo DHL, kde se doprava jedné pneumatiky pohybuje okolo stokoruny.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Vrácení pneu vás může vyjít draho

Pro svůj vlastní klid nekupujte pneumatiky „no name“ značek nebo ty, u kterých si nejste jistí jejich původem nebo stářím. Smysl příliš nedává ani pořizování ojetých pneumatik. Většinou totiž nevíte, jak staré jsou a hlavně, jak se k nim předešlý majitel choval.

Pokud kupujete pneu na e-shopu, vyplatí se nakupovat tam, kde mají online poradnu. Kvalifikovaný personál vám poradí se správným výběrem a vy tak minimalizujete riziko, že budete pneumatiky muset vracet.

Pokud budete žádat o vrácení pneumatik v zákonné lhůtě, kupní cenu (včetně dopravy a balného) vám prodejce musí bez zbytečného odkladu vrátit. Někteří prodejci ovšem trvají na tom, že pneumatiky zašlete zpět na své vlastní náklady.

Způsobů, jak poslat pneumatiky poštou nebo prostřednictvím zásilkové společnosti, je samozřejmě několik. Vždy vás ale bude čekat poměrně zdlouhavý proces balení a hlavně budete muset uhradit nemalé poštovné.

Pamatujte, že náklady spojené s odstoupením od smlouvy nese v tomto případě kupující. Poštovné při vracení zboží tudíž platíte vy a prodejce nemá povinnost vám ho jakkoliv proplácet.

Zdroj info: České e-shopy prodávající pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články