PRÁCE 🧰

Vyplatí se v dnešní době kupovat levné pneumatiky?

16. 7. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Levné pneumatiky jsou často řešeným tématem na různých internetových diskuzích, jenže zvážíme-li jejich nedostatky vůči standardům, pak jediné, co mohou nabídnout za výhodu je opravdu jen cena.

Vyplatí se koupě levných pneu?

Otázka, zda-li koupit nebo nekoupit, je v tomto případě docela zásadní, stejně jako odpověď. O levné pneumatiky by se měli zajímat především řidiči, kteří moc často s autem nevyjíždějí, a tak nehrozí, že je vlastnosti plášťů kdekoliv na cestě zradí. V případě pneumatik to opravdu neznamená, že když koupíte levný plášť od neznámého výrobce, můžete si mnout ruce nad tím, jak jste udělali dobře a ještě ušetřili. 

Levné a nedokonalé

Důležitým faktem je, že nekvalitní pneumatiky budou vždy mít své chyby. Ostatně u auta je to zrovna jedna z nejdůležitějších částí a tudíž by se neměla podceňovat. Na suché a relativně dobré vozovce to nemusí být znát, jenže jak přijde déšť a sníh, může se rázem stát cokoliv.

Tyto pneumatiky mají horší brzdný účinek, což znamená, že brzdná dráha se může prodloužit klidně i o několik metrů - to je v momentě, kdy vám vběhne dítě do cesty, dost zásadní problém. Navíc pláště od neznámých výrobců mohou být šizené na materiálu a tím se samozřejmě nezkracuje jen jejich životnost.

Nemusí stejně tak dobře odvádět vodu a na zledovatělé vozovce, případně na mokrém listí, mohou taktéž dělat neplechy a vůz se stane snadno nezvladatelným. Ostatně, dalším velkým mínusem je, že sice teď zrovna ušetříte, ale to neznamená, že pneumatiky vydrží věčnost. Jejich životnost je podstatně kratší, než u normálních plášťů. Je tedy možné, že je budete častěji obměňovat.

Vyplatí se koupě levných pneu?

Opravdu je nutné sahat po neznámých firmách? 

Z našeho pohledu ne, protože pneumatiky jsou prostě důležité a šetřit by se na nich nemělo, i kdyby si člověk měl každý měsíc odkládat nějaké peníze do kasičky. Ruku na srdce, kolikrát utratíte peníze za něco, co opravdu nepotřebujete, ale pak hledáte výmluvy, proč na něco nemáte?

Stačí si otevřít katalog pneumatik a i v něm na první dobrou uvidíte, že ne všechny prémiové pláště musí být nutně drahé. Ostatně 15palcové pneumatiky začínají kolikrát na stejné částce jako ty nekvalitní, s tím rozdílem, že u prémiovky máte jistotu, že pneumatika vydrží a má vlastnosti pro zvládnutí jízdy na vozovce, stejně tak se na ni dá spolehnout v případě brzdění třeba na krátkou vzdálenost. I když samozřejmě rozhodují o tom i jízdní vlastnosti řidiče, ale i pneumatika má na tom svůj významný podíl.

Navíc nemusíte hned sahat po Michelinech nebo Continentalech. Existují i výrobci, kteří spadají do zlatého kompromisu a nejen, že nabídnou dobré pneumatiky, umí to i za dobrou cenu. Mrknout tak můžete například na Hankook nebo Falken.

Co tedy vybrat?

Naší radou je, abyste se řídili tím, co vám poradí kamarádi, kolegové či příbuzní. Ostatně víc hlav, víc ví. Dobré je se zaměřit také na internetové recenze, ve kterých naleznete názory řidičů aktivně využívající daný model pneumatiky, a tak budete vědět čemu se vyhnout a nebo na co se připravit.

A pokud si přeci jen nebudete vědět, pak není nic jednoduššího, než zajít přímo do kamenného obchodu nebo pneuservisu a nechat si produkt doporučit, samozřejmě s ohledem na finanční možnosti.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články