PRÁCE 🧰

Jak dopadly v testech pneumatiky Barum na léto

22. 3. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Testy pneumatik Testy letních pneu Rádce motoristy

Kdo nevěří zahraničním značkám, může sáhnout po v tuzemsku vyrobených pneumatikách. Vynikají především svou nízkou cenou, ale jsou schopny zazářit i v jiných důležitých kategorií?

Test levných pneumatik Barum

Články na téma pneumatiky Barum:

  1. Příběh českých pneumatik Barum
  2. Pneumatiky Barum
  3. Známe levné pneumatiky Barum na léto - právě čtete
  4. Barum pneumatiky: Dá se vybrat z nabídek sezonních pneumatik?

Barum máme v České republice díky Baťovi - výrazné jméno české historie a nejen díky botám. Právě Baťa měl už dost dovezených pneumatik, které navíc byly poměrně na tu dobu drahé, a tak jednoho dne založil svůj vlastní závod na výrobu plášťů. Jeho pneumatiky se téměř ze dne na den začaly těšit oblibě, a tak se začala výroba pomalu a jistě rozrůstat.

Společnost - pod jménem, jak ji známe dnes - byla založena až o něco později, a to v roce 1945. Následovala dlouhá a nejistá budoucnost, a od roku 1993 známe pneumatiky už jen jako společnost Continental Barum s.r.o. Pláště se vyrábí v Otrokovicích, kde se také začaly psát dějiny značky.

Letní pneumatiky pro automobily jakýchkoli rozměrů - tedy i SUV a Offroad, máme k vývěru z několika provedení. Nyní se podíváme na hodnocení (zejména to uživatelské) některých z nich. Ne vždy jde ale o 100% úspěch. Na druhou stranu, pokud se jedná o řidiče, kteří nejezdí zas tak moc často a nepotrpí si na prémiovkách, pak mohou právě tyto pneumatiky od výrobce Barum být vhodnou variantou nákupu pro všechny nenáročné řidiče. Většina z nich je k dodání v široké škále rozměrů, a tak není problém obout téměř jakékoli auto.

Jedny z nejlevnějších letních pneu na trhu s dopravou zdarma

Barum Bravuris 5 HM SUV

V rozměru 255/55 R18 skončily v loňském testu německého Autobildu na šestém místě a s hodnocením uspokojivé. Jedná se také o poměrně levnou pneumatiku, jejíž ceny začínají už na 1 700 korunách za jeden plášť. Co se týká chování na mokré vozovce, dostala pneumatika dva mínus, na suché vozovce pak dvojku a v offroadu rovněž za dvě. Bodovala ale v hodnocení komfortu.

Barum Bravuris 4x4

Pneumatika se testovala před 4 lety a v té době skončila na osmém místě. Testování provedl ADAC pro rozměr pneumatiky 215/65 R16. Na suchu a mokru se jedná o solidní pneumatiku, ale z recenzí je znát, že s ní uživatelé nejsou spokojení a znovu by si takovou pneu nekoupili. Na druhou stranu vyniká v odolnosti vůči aquaplaningu. Pneumatiku koupíte od 1 400 korun.

Barum Brillantis 2

Pneumatika je stavěná na vyšší kilometrový nájezd. Pozor by si lidé ale při výběru měli dávat zejména na valivý odpor a hluk. Horší chování je také na mokré vozovce. V této sadě seženete pneumatiky za velmi dobrou cenu, která je většinou do jednoho tisíce korun. I když nutno podotknout, že v testu z roku 2018 se tato pneumatika umístila až na 21. místě, a tak ji na plné čáře rozválcovaly jiné neprémiové značky.

Barum Bravuris 3

Jedná se o jeden z těch horších plášťů, jehož koupi bychom asi trochu zvážili. Například v roce 2019 skončily v testu ADACu až na 37. místě. Nicméně dobrou zprávou je, že místo ní byla vyvinuta lepší verze - tedy nástupce - a to Bravuris 5. Sáhli bychom tedy raději po ní. Bravuris 3 má problém především s měkkými bočnicemi, a tak auto drží špatně stopu a problém nastává i v deštivém počasí. Řidiči také často uvádí, že se jedná o velmi hlučnou pneumatiku a nedoporučuji jí. V obchodech ji můžete najít s cenovkou od 1 200 korun.

Letní pneu Barum s dopravou zdarma

Barum Quartaris 5

Pneumatika je vhodná pro osobní automobily. Autobild a Használtautó.hu ji v loňském roce otestoval v rozměru 205/55 R16 a ve finálním hodnocení obstála na 18. a 16. místě.  Více informací bohužel k této pneumatice nemáme. Nicméně cena už za nejmenší rozměr začíná na 700 korunách.

Barum Bravuris 5 HM

Tato letní pneumatika je oblíbená, a to zejména pro to, že je ji možné zakoupit v jakémkoli rozměru, který vás jen napadne. Stejně tak jde mimo jiné o poměrně mladou verzi, protože byla vyvinuta teprve v roce 2019. V prvním testu téhož roku, který provedl český Autoklub získala dokonce druhé místo, což je krásný výsledek. V jiných testech německých autoklubů si ale tak dobře nevedla. V loňském roce to bylo 42. místo a v letošních testech šlo o 29. a 15. místo. Dle hodnocení různých uživatelů se ale stále jedná o poměrně solidní pneumatiku, kterou doporučují ke koupi. Pořizovací cena začíná na 900 korunách, samozřejmě čím větší rozměr, tím jde cena nahoru.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články