PRÁCE 🧰

Barum pneumatiky: Dá se vybrat z nabídek sezonních pneumatik a jak je hodnotí uživatelé?

22. 10. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Jakou značku pneumatik Rádce motoristy

Domácí značka pneumatik může být velkým lákadlem pro mnohé Čechy, kteří navíc nechtějí příliš za obutí automobilu utrácet. Jsou tyto pneu skutečně tak dobré?

Barum pneumatiky: Dá se vybrat z nabídek sezonních pneumatik?

Články na téma pneumatiky Barum:

  1. Příběh českých pneumatik Barum
  2. Pneumatiky Barum
  3. Známe levné pneumatiky Barum na léto
  4. Barum pneumatiky: Dá se vybrat z nabídek sezonních pneumatik? - právě čtete

Nízká cena by nikdy neměla být primárním faktorem, proč zvolit takové či jinaké pneumatiky. Na prvním místě by měla být vždy bezpečnost a také vlastnosti plášťů. Samozřejmě je vhodné si položit i elementární otázku, zda budete jezdit hodně či se řadíte spíše do kategorie „sváteční řidič“. Podle toho totiž poznáte rovněž po jakém obutí se porozhlédnout.

Kdo jezdí málo, nebo naopak více, ale spíše po městě, tomu se zřejmě nevyplatí utrácet několik tisíc korun. Kompromisem pak mohou být celoroční pneumatiky, které vyřeší problém přezouvání i uskladňování. Je tedy na každém řidiči, jaké pláště pro svůj vůz zvolí a zda to budou právě ty levné od značky Barum.

Když se vrátíme trochu do historie, tak to nebyl nikdo jiný než Baťa, který už měl po krk dovezených plášťů ze zahraničí, až se rozhodl založit vlastní továrnu na pneumatiky. Ty se během neuvěřitelně krátké doby staly doslova jedničkou na tuzemském trhu. Výroba se začala rozrůstat. Nicméně společnost Barum byla založena až o několik let později, přesně v roce 1945. Před sebou měla celkem nejistou budoucnost, ale nakonec vše dopadlo tak, jak mělo a Barumky se vyrábí pod společností Continental v Otrokovicích.

Ať už se jedná o letní, zimní nebo snad celoroční pláště, tak společnost je schopna obout téměř jakoukoli velikost či rozměr kola. Do toho samozřejmě lze počítat i větší vozy jako dodávky nebo offroad.

A protože neexistuje test, který by pneumatiky srovnal, podívali jsme se na recenze těch nejpovolanějších – tedy samotných uživatelů. Které pláště doporučují a jakým byste se raději měli vyhýbat?

Letní pneumatiky Barum

Období tepla už je tedy a pokud patříte mezi opozdilce, kteří si ještě nestihli přezout nebo jste čekali na termín v autoservise, možná vás bude zajímat, jaké pneumatiky letos vévodily uživatelským recenzím.

Nejoblíbenější pláště

Mezi ty, které uživatelé tradičně volí jsou například pneumatiky Barum Bravuris 5HM, samozřejmě v různých rozměrech, díky kterým téměř ovládla celý žebříček nejoblíbenějších pneumatik. Uživatelé si nejvíce cení nízké ceny, nízkého valivého odporu a dobré přilnavosti. V poměru kvalita a cena, tak pláště vedou na plné čáře. Jediné, co někomu nemusí vyhovovat je hlučnost.

Nicméně někteří si stěžují na kratší životnost, tzv. vydrží zhruba tři sezony. Důležité je v tomto případě dodat, že také záleží na jízdních vlastnostech. Pokud pneu dostávají zabrat každý den, pak je nutné počítat s tím, že bude potřeba je častěji měnit. Pláště pořídíte v cenové relaci od 1200 korun za kus, záleží na nabídce obchodu.

Jednou z možností se stala ještě Barum Brillantis, která je dokonce ještě levnější než předchozí model a jeden kus koupíte pod 1000 korun. Přestože si uživatelé ve většině případů pneumatiku chválí, najdou se i tací, kteří upozorňují na zhoršené chování při mokré vozovce a kratší životnost. Při ne zrovna dobrém počasí je tedy nutné dávat větší pozor.

Letní pneu Barum s dopravou zdarma

Nejdražší pláště

Ačkoli je obecně známo, že Barumky jsou prostě levné pneumatiky, u kterých je občas nutné skousnout i určitý kompromis, najdete na trhu i výrazně dražší kusy. Pokud se podíváme na ty nejdražší, tak půjde o model Barum Vanis, kde jeden kus pořídíte klidně i za 5 tisíc korun. Samozřejmě zde už se jedná o pneu pro užitkové vozy, případně vozíky.

Zimní pneu Barum

V současné době sice není ta pravá sezona, ale již teď se můžete začít dívat po pneumatikách ,které se budou hodit příští období. Nezapomeňte se tedy ve svém pneuservisu informovat na aktuální vzorek, abyste případně mohli koupit obutí nové. Mimo sezonu je navíc můžete sehnat levněji, než je obvyklé. Nicméně u zimních plášťů je opravdu důležité, aby se jedno o kvalitní materiál.

Na zimní vozovce je totiž mnohem více nástrah, a tak řidič potřebuje co nejlepší „opěrnou berličku“, kterou nemusí zajistit zrovna ty nejlevnější pneumatiky.

Nejoblíbenější pláště

Tentokrát mezi uživatele vede jiný model a tím je Barum Polaris. Opět se tato pneumatika nabízí v mnoha rozměrech a koupit ji lze za poměrně solidní cenu do 1700 korun. Uživatelé si na ní nejvíce cení spolehlivosti, životnosti a především dostupnosti co se týká koupě. Lze sehnat v mnoha online obchodech a dodání bývá bezchybné a rychlé. Na opačné straně pak stojí názory typu, že při teplejším počasí nemá takovou přilnavost, ale to je obecně známá pravda a nelze přisuzovat jen těmto pneumatikám.

Zimní pneu Barum s dopravou zdarma

Nejdražší pneumatiky

Mezi produkty, nad kterými se zákazník bude asi hodně rozmýšlet, patří například Barum SnoVanis, které lze sehnat za 4500 korun za kus. Někteří uživatelé hodnotí, že jsou pneumatiky příliš hlučné, a tak doporučují raději jiné pneumatiky, které mohou vyjít i levněji. Nutno podotknout, že o ceně rovněž rozhoduje fakt, jak velké pneumatiky se zvolí.

Celoroční pneu Barum

Poslední neméně používanou kategorií pneu jsou ty celoroční, které volí především lidé, kteří nechtějí z jakéhokoli důvodu přezouvat nebo se jim hodí, protože prostě příliš nejezdí. Proto celoroční Barumky, obzvlášť ty levnější, mohou být pro ně vhodnou variantou. A jaké jsou na výběr?

Nejoblíbenější pneumatiky

Do této kategorie jednoznačně patří Barum Quartaris 5. V obchodech pořídíte pneumatiky průměrně za 1500 korun kus, což je výborná cena, která odpovídá výkonu. Podle recenzí uživatelů se jedná o dobré pneumatiky, které ale mohou mít trošku negativní vliv na provoz vozidla, co se týká spotřeby. Někteří také udávají nepřilnavost v zatáčkách. Nutno podotknout, že celoročky budou vždy spíše univerzální pláště, a tak nelze očekávat vynikající vlastnosti jako u přímo sezonních botách. Je tedy nutné počítat s určitými neduhy.

Celoroční pneu Barum s dopravou zdarma

Nejdražší pneu

Za čtyři a více tisíc naleznete v obchodech Barum Vanis AllSeason, která se ale více využívá na dodávkách a jiných užitkový vozech.

Zdroj info: Heuréka.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články