PRÁCE 🧰

Druhy pneumatik podle jejich použití

7. 11. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Kde koupit pneu Nákup pneu online Rádce motoristy

Rok se s rokem sešel a pro majitele plechových miláčků to v tomto období znamená jediné. Začíná každoroční hon na volný pneuservis, který vám přezuje letní pneumatiky za zimní. Povinnost zimního obutí u nás platí od 1. listopadu v případě souvislé pokrývky sněhu, ledu či námrazy a dále pokud je uvedeno značkou „Zimní výbava“.  S tím také většinou souvisí výběr správných pneumatik.

Koupě pneumatik podle použití

Pneumatiky můžeme rozdělit podle několika a faktorů. Nejpodstatnějším faktorem je sezóna, kdy bude pneumatika používána. Dělíme je na zimní, letní a celoroční. Pokud nevíte, jaký máte rozměr pneu na voze, doporučujeme ještě přečíst článek o značení pneu

Zimní pneumatiky

Poznáme je podle specifického dezénu (většinou šípovitého tvaru), kde se nacházejí lamely pro lepší trakci na namrzlé vozovce. Další poznávací znamení je symbol hory s vločkou, který je povinný pro pneumatiky používané v zimních měsících. Vzorek pneu musí být minimálně 4 mm.

V zimě se také používají pneumatiky s hroty. Ty zlepšují přilnavost na zasněžených nebo zledovatělých vozovkách. Bohužel tyto pneumatiky nejsou povoleny v některých oblastech Evropy.

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

Letní pneumatiky

Letní pneumatiky mají hladký dezén, který narušují širší drážky pro odvod vody. U letních pneumatik se pak klade důraz na co nejnižší valivý odpor pro snížení spotřeby a co nejlepší přilnavost. Směs pneumatiky je pak tvrdší oproti zimním pneumatikám.

Jedny z nejlevnějších letních pneu na trhu s dopravou zdarma

Celoroční pneumatiky

Celoroční pneumatiky jsou pak kombinací obou předchozích typů, a mají také označení hory s vločkou. Zajímavostí je, že celoroční pneumatiky jsou také některé pneumatiky do těžkého terénu. Obzvlášť u řidičů s menším nájezdem jsou v poslední době mírnějších zim populární celoroční pneumatiky.

Dalším faktorem jsou podmínky používání. Ty se dělí na tři typy cestovní, pneumatiky vysokých výkonů a pneumatiky pro vozy 4x4.

Levné celoroční pneu s dopravou zdarma

Cestovní pneumatiky

Tento typ pneumatik se využívá od sportovních vozů až po minibusy. Pneumatiky pro sportovní vozy musí být přizpůsobeny velkým silám tvořeným silným motorem a při sportovní jízdě. Proto musí mít dobrou přilnavost při vyšších rychlostech - na rovině i v zatáčkách, nesmí klouzat na mokré vozovce - hlavně při brzdění a musí zajišťovat přesnost řízení. Pneumatiky pro silniční vozy musí být přizpůsobeny podmínkám dálničního a silničního provozu, tudíž by měly být tiché a měly by mít nízký valivý odpor.

Pneumatika vysokých výkonů

Pneumatiky vysokých výkonů jsou určeny pro výkonné vozy, sedany vyšší třídy a sportovní kupé. Vlastnosti těchto pneumatik jsou více než zřejmé již z jejich názvu. Musí být přilnavé a poskytovat vysokou stabilitu v zatáčkách - a to v suchu i na mokru. Maximální rychlost na těchto pneumatikách se pohybuje mezi 240 - 300 km/h.

Druhy pneumatik podle jejich použití - jak vybírat?

Pneumatika pro vozy 4x4

Tyto pneumatiky se dělí na tři typy - pneumatiky univerzální, terénní a pneumatiky pro SUV. Univerzální pneumatiky jsou určené na jízdu po městě i polních cestách. Terénní pneumatiky umožňují jízdu třeba po strmém svahu a díky vyztužení zdolají i  kameny a podobné překážky. Pneumatiky pro SUV využijete hlavně ve městě.

Jak vybrat ty správné pneumatiky?

V dnešní době je rozmanitost v sortimentu pneumatik velká, a proto není od věci si občas nechat poradit. Ať už se jedná o doporučení v pneuservisu nebo nezávislé testy v německých magazínech, je dobré si zjistit co nejvíce informací. Důležité je také určit si cenovou hladinu. Nemůžeme totiž očekávat od nejlevnějších pneumatik vlastnosti prémiových značek. Není dobrý nápad šetřit na jediné věci které spojuje vaše vozidlo s vozovkou.

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články