PRÁCE 🧰

Víte, jak vybrat pneumatiky a nespálit se? Máme pro vás spoustu rad a tipů

4. 5. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Kde koupit pneu Nákup pneu online Rádce motoristy

Pneumatiky jsou jedinou částí vozu, která nás drží v kontaktu se silnicí. A to plochou o velikosti dlaně! Proto je nezbytně nutné věnovat výběru nových pneu potřebnou péči. Jak vybrat pneu na auto a nešlápnout při tom vedle? Poradíme!

Poradíme s výběrem nových pneumatik a přidáme i praktické rady a tipy

Jak vybrat pneumatiky? Nejprve se zaměřte na ty, které už máte

Jako první bude nutné zjistit správný rozměr pneumatik. Důležitá je šířka, profil, průměr, ale také období, pro které pneumatiky kupujete. Nejjednodušším způsobem, jak rozměr pneu ověřit, je prohlédnutí pneu, které má vaše auto aktuálně obuté. Vaše pozornost by měla směřovat k bočnici pneumatiky, kde je uvedený speciální kód.

První tři čísla označují šířku pneumatik v milimetrech, další dvě čísla značí boční profil pneumatiky (výšku bočnice). Ten je vyjádřen v procentech vůči celkové šířce pneumatiky. Dále na uvedeném kódu najdete průměr ráfku v palcích (1" = 2,54 cm) a hmotnostní index. Tento index nosnosti udává, jakou zátěž zvládne jednotlivá pneumatika. Minimální hodnota je uvedena v technickém průkazu.

Měli byste vědět: Jezdit na pneumatikách s nižším indexem, než je povolené minimum, je nebezpečné a nelegální. Zakoupit pneumatiku s vyšším indexem je ale možné.

Dalším údajem je rychlostní index, který udává, na jakou maximální rychlost je pneumatika stavěna. Tuto rychlost byste za žádných okolností neměli překročit, jinak podstupujete nebezpečí selhání pneumatik! Pamatujte, že rychlostní index pneumatik musí být vždy stejný nebo vyšší, než je hodnota uvedená ve velkém technickém průkazu vozidla.

Náš tip: Díky energetickému štítku, kterým je vybavena každá pneumatika, můžete dokonce i snadno ověřit třídu přilnavosti pneumatik nebo to, jak moc jsou pneumatiky při jízdě úsporné. Orientační přilnavost na mokru a míru úspory paliva jste schopni poznat díky třídám od A do E. A značí nejlepší hodnocení a E to nejhorší.

Při výběru se samozřejmě zaměřte také na hlučnost pneumatiky, její životnost a další vlastnosti, které oceníte jak v letním, tak zimním období. Jiný bude samozřejmě návod, jak vybrat letní pneumatiky a odlišný bude postup i při výběru celoročních nebo zimních gum.

Jak vybrat pneu na auto? Zajímejte se o stáří pneumatik

Pamatujte, že každá pneumatika disponuje maximální životností. Ta činí šest let. Poté již nelze se stoprocentní jistotou říct, jestli pneumatika není zteřelá, či vlivem vnějších podmínek nezměnila své chování natolik, aby se jízda s ní nestala nebezpečnou.

I když kupujete nové, nikoliv ojeté pneumatiky, vždy se zaměřte na tzv. DOT kód, jehož poslední čtyřčíslí udává týden a rok, ve kterém byla pneumatika vyrobena. Pokud je tedy na pneumatice vyražen kód 1720, znamená to, že pneumatika byla vyrobena v 17. týdnu roku 2020.

Zajímejte se o dezén

Dalším parametrem, který byste měli při výběru nových pneu zohlednit, je i dezén. Tady se můžete setkat se třemi základními typy:

  1. Symetrický dezén: Tyto pneumatiky můžete na autě umístit na libovolnou stranu. Design pneu, a to včetně bloků, lamel a drážek, je osově souměrný, takže při montáži nemusíte hlídat směr jejich rotace, tedy směr otáčení. Tyto pneu jsou vhodné pro SUV, městské automobily i MPV.
  2. Asymetrický dezén: Tyto pneu mají odlišnou vnitřní (inside) a vnější stranu (outside), protože každá z nich má jinou funkci. Při montáži tak musíte věnovat pozornost umístění pneumatik. Pneu s asymetrickým dezénem jsou vhodné pro vozy se silnějším motorem.
  3. Směrový (šípový) dezén: Tyto pneumatiky svým designem připomínají písmeno V a disponují širokými drážkami uprostřed, které výborně odvádějí vodu a sníh. Díky tomu skvěle fungují proti aquaplaningu, proto bývají nejčastěji na zimních pneumatikách. V tomto případě je ovšem důležité dodržovat směr otáčení pneumatiky, vyznačený šipkou vyrytou na boku.

Náš tip: Jaké letní pneumatiky koupit? Nechte se inspirovat obsáhlými výsledky, které před několika dny zveřejnila ADAC!

Stačí levné pneumatiky nebo koupit raději ty prémiové?

Cena by měla být jedním, nikoliv jediným faktorem výběru pneumatik. Levné pneumatiky sice vynikají přijatelnou cenou, jejich jízdní vlastnosti ale značně pokulhávají. Dávno již také neplatí, že by kvalitní značkové pneumatiky byly výrazně dražší než pochybný produkt neznámého výrobce bez jakýchkoli referencí.

Náš tip: Vhodnou volbou pro řidiče, kteří tlačí na cenu pneumatik, je ekonomická třída zastoupená značkami Fortune, Sava, Barum, Laufen a další. Ve střední třídě jsou zajímavou volbou značky Kumho, Hankook, Firestone, Fulda či Uniroyal.

Vždy ale samozřejmě záleží na tom, jak často s autem jezdíte. Pokud patříte mezi příležitostné řidiče, vystačíte si s ekonomickou třídou pneu. Jezdíte-li s autem dennodenně a na dlouhé vzdálenosti, je vhodné sáhnout po vyšší (a zpravidla také dražší) kategorii pneu.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Zdroj info: E-shopy prodávající pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články