PRÁCE 🧰

Jak koupit nové pneu v e-shopu? Poradíme, na co si dát před objednáním pozor

27. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Kde koupit pneu Nákup pneu online Rádce motoristy

Nové pneumatiky můžete koupit v pneuservise, kamenné prodejně i e-shopu. Pokud zvolíte třetí uvedenou možnost, máme pro vás několik tipů, jak nové pneu objednat a přitom se nespálit. Na co si dát pozor?

Kupujete nové pneumatiky přes e-shop? Poradíme, na co si dát pozor

Stáří pneumatik

Internet je plný pneumatik různých rozměrů a velikostí. Pokud si nejste jistí tím, jaké pneumatiky sedí na vaše vozidlo, prozkoumejte velký technický průkaz, kde najdete přesný rozměr. Tomu následně přizpůsobte výběr pneumatik na internetu.

Tady samozřejmě narazíte jak na zbrusu nové pláště, tak na ty, které se na našem trhu už nějaký ten pátek objevují. Pamatujte, že každá pneumatika má svoji omezenou životnost, která činí maximálně šest let. Poté už nelze říct, jestli guma není zteřelá, či vlivem vnějších podmínek nezměnila své chování natolik, aby se jízda s ní nestala nebezpečnou.

Mohlo by vás zajímat: Stáří pneumatiky odhalí tzv. DOT kód, jehož poslední čtyřčíslí udává týden a rok, ve kterém byla pneumatika vyrobena. Pokud je tedy na pneumatice vyražen kód 1719, znamená to, že pneumatika byla vyrobena v 17. týdnu roku 2019.

Jsou vybrané pneu určené pro evropský trh?

V internetových obchodech narazíte na nespočet značek i výrobců pneumatik. Pokud je pro vás cena rozhodujícím faktorem, pak se pravděpodobně nevyhnete ani tzv. „no name“ pneumatikám neznámých značek, které sice vynikají cenou, jejich životnost ani vlastnosti ale zpravidla nebývají příliš uspokojivé.

Pokud tedy kupujete nové gumy na auto, vždy si dopředu u vybraného prodejce ověřte, zda jsou dané pneumatiky povolené v EU a jestli vyhovují aktuálním normám. Jestliže si při výběru nových pneumatik nevíte rady, pročtěte si našeho obsáhlého rádce, případně využijte online poraden, které jsou většinou součástí seriózních e-shopů.

Není cena pneumatik uměle navyšovaná?

Objevili jste nové letní pneumatiky za naprosto bezkonkurenční cenu? Možná vám je doporučil sám zbožový vyhledávač, takže nemáte sebemenší důvod být vůči jejich pořízení obezřetní. I tady je ale opatrnost na místě. Cena, kterou u vybrané pneumatiky vidíte, totiž nemusí být konečná.

Některé nesolidní e-shopy si totiž ke každé jedné pneumatice zvlášť připočítávají dodatečné náklady na dopravné a balné. Cena za sadu kol se proto může v předposledním kroku objednávky vyšplhat klidně i o několik stokorun výš. Ve finále tak nové pneu levně nekoupíte. Ba právě naopak – pořádně si za ně připlatíte.

Snadno naopak zjistíte finální cenu pneumatik u e-shopů nabízejících dopravu zdarma. Zpravidla zde bude vybraná pneumatika o něco dražší než v obchodě s levnější cenou, nicméně pokud započtete dopravné ve výši i několik set korun za jeden kus, budete cenou na první pohled "dražšího" e-shopu příjemně překvapeni.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Jaké jsou skladové zásoby e-shopu?

Kvalitního prodejce pneumatik poznáte nejen podle hodnocení skutečných zákazníků na nezávislých zbožových vyhledávačích, sociálních sítích nebo internetových diskuzích, ale také podle návaznosti na logistiku a skladový systém.

Prodejce by vás měl vždy pravdivě informovat o stavu skladu a ceně pneumatik, což se bohužel mnohdy neděje. Pokud prodávající slibuje, že má třeba nové letní pneu skladem, zákazník automaticky počítá s jejich dodáním během následujících 24 hodin.

Tato lhůta se ale vlivem dodatečného objednání z externího skladu může i několikanásobně protáhnout. To v tom lepším případě. V tom horším se pak zákazník nedočká objednaných pneu vůbec, protože příslušný e-shop pneumatiky nemá na skladě a za nabízenou cenu je nakonec ani nesežene.

Zdroj info: České e-shopy prodávající pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články