PRÁCE 🧰

Nejlevnější pneu nemusí být výhra. Jaká jsou rizika takového nákupu, kdy tlačíte na cenu?

2. 4. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Kde koupit pneu Nákup pneu online Rádce motoristy

Se zvyšujícími se cenami klademe stále větší důraz na to, jak při běžných nákupech ušetřit. Tento trend se samozřejmě stále častěji promítá také do oblasti auto-moto průmyslu. I tady mnoho řidičů vybírá například pneu výlučně na základě jejich ceny. Jaká rizika s sebou nejlevnější pneumatiky nesou?

Proč nekupovat ty nejlevnější pneu? Můžou se vám pěkně prodražit!

Rizikem mohou být „no name“ značky a neznámí výrobci

Zatímco solidní prodejci pneumatik se nebojí jít s kůží na trh, a dokonce vás nabádají, abyste si obutí vybírali výlučně na základě nezávislých testů pneumatik, ti, kteří prodávají nejlevnější pneu od neznámých výrobců a „no name" značek, tlačí výlučně na cenu. Takové pneumatiky se zpravidla vyznačují krátkou životností, vysokou hlučností i horšími jízdními vlastnostmi. Kromě toho mohou mít vliv i na spotřebu paliva.

Nejlevnější pneumatiky nemusí být homologované pro evropský trh

Dalším rizikem výběru těch nejlevnějších letních nebo zimních pneu je i to, že zmíněné gumy nemusí být povolené v EU a nemusí tak vyhovovat aktuálním normám. Problémem může být nepochybně i stáří pneumatiky, které ověříte podle tzv. DOT kódu. Pokud se jedná o typ pneumatiky, která je nová, vyvinutá pro současnou sezonu, není důvod se nějak výrazně znepokojovat. V opačných případech doporučujeme ověřit, kdy byla pneu vyrobena.

Měli byste vědět: Pokud je pneumatika starší než 10 let, tak spadá do kategorie „nebezpečná a nespolehlivá“, i kdyby byla nová a nikdy nepoužitá. Pokud své pneu pravidelně používáte, dobře se o ně staráte a skladujete je, jejich životnost je zhruba 5 až 6 let. Poté už samotný materiál ztrácí své původní jízdní vlastnosti.

Nejlevnější letní a zimní pneu můžou být z druhé ruky

Pokud tlačíte na cenu, pravděpodobně narazíte i na pneumatiky z tzv. „druhé ruky“. Ani ty ovšem nedoporučujeme pořizovat, a to zejména z důvodu, že nikdy stoprocentně nevíte, jaká byla jejich minulost. U ojetých pneumatik neověříte, zda (ne)mají skryté vady, jak byly skladované, a jestli se s nimi nebouralo. Další nevýhodou je znatelně kratší životnost, takže ve finále příliš neušetříte.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Vybrané pneumatiky nejlevnější vůbec nemusí být

Je úplně jedno, jestli pořizujete nejlevnější pneu celoroční nebo jste aktuální výběr zaměřili na nejlevnější letní pneumatiky. I když vás vybraný prodejce překvapí nízkou cenou, ta může v předposledním kroku objednávky citelně vzrůst.

Někteří prodejci totiž cenu pneumatiky, kterou zbožové srovnávače vyhodnotí jako nejnižší možnou, uměle navyšují skrze nejrůznější příplatky (typicky poštovné a balné). Ve finále tak může být cena pneu klidně i několik stokorun vyšší a rozhodně tak nepůjde o nejvýhodnější nabídku.

Zdroj info: Rozhlas, Fabiaauto, Škodovka.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články