PRÁCE 🧰

Proč by neměly být ceny pneumatik rozhodujícím faktorem při výběru?

19. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Kde koupit pneu Nákup pneu online Rádce motoristy

S přicházejícím jarem je třeba přezout ze zimních pneumatik na letní. Pokud zjistíte, že staré pneu už dosloužily a potřebujete proto koupit nové, poradíme, proč by neměla být cena pneumatik hlavním a rozhodujícím faktorem při nákupu.

Proč nevybírat pneumatiky pouze na základě jejich ceny?

Nízká cena pneumatik většinou nebývá zárukou kvality

Pokud je pro vás cena pneu hlavním a rozhodujícím faktorem, dřív nebo později určitě narazíte na nabídku „no name“ pneumatik od neznámých výrobců nebo značek. Tyto pneumatiky v naprosté většině případů vynikají oproti konkurenci pouze zmíněnou cenou, což ale nemusí být pro zákazníka výhra.

Jejich hlučnost, životnost a další vlastnosti značně pokulhávají. Jak totiž vyplývá z každoročních nezávislých testů, cena pneumatik není „nastřelená“ pouze kvůli značce. Dražší pneu mají opravdu lepší jízdní vlastnosti a jsou i bezpečnější. Navíc se zpravidla mohou pochlubit i delší životností, takže je nemusíte měnit za nové tak často, jako méně kvalitní pneumatiky neznámých výrobců.

Náš tip: Vždy ale samozřejmě záleží na tom, jak často s autem jezdíte. Patříte-li mezi příležitostné řidiče, není problém vybrat bezpečné pneu i z ekonomické třídy (viz níže).

Levné pneumatiky vůbec nemusí být určené pro evropský trh

Dalším rizikem, které můžete u těch nejlevnějších pneumatik řešit, je i skutečnost, že vůbec nemusí být navržené a homologované pro evropský trh. Nízká cena pneumatiky tak může poukazovat na skutečnost, že vybraná guma vůbec nemusí být povolená v EU a nemusí tak vyhovovat aktuálním normám.

Problémem může být i jejich stáří, které ověříte skrze tzv. DOT kód. Maximální životnost pneumatiky činí šest let. Poté již nelze se stoprocentní jistotou říct, jestli pneumatika není zteřelá, či vlivem vnějších podmínek nezměnila své chování natolik, aby se jízda s ní nestala nebezpečnou.

Cena gumy nemusí být konečná

Často vybíráte letní, zimní nebo celoroční pneumatiky podle ceny uvedené na zbožových vyhledávačích? To samozřejmě není chyba. Nízká cena, na základě které tyto vyhledávače nabídky zákazníkům zobrazují, ovšem nemusí být konečná.

Někteří prodejci totiž k ceně pneumatik v předposledním kroku objednávky připočtou vysoké dopravné a balné a částka tak může být ve finále vyšší klidně i o celou tisícikorunu!

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Cena pneu by měla být jedním, nikoliv jediným parametrem výběru

Ceny letních pneumatik nebo těch celoročních se samozřejmě liší i podle místa, kde je pořizujete. Obecně dražší jsou gumy v pneuservisech nebo kamenných prodejnách, kde vám ale samozřejmě poradí s výběrem zkušený personál, který i případně zodpoví nejrůznější dotazy týkající se vybrané gumy. Levněji je potom nakoupíte na internetu.

Náš tip: Solidní e-shopy dnes již také nabízí online poradny, kde si můžete nechat doporučit obutí speciálně pro váš vůz.

Při výběru by vás však neměla zajímat pouze cena pneumatik, ale zejména jejich jízdní vlastnosti, které jdou ruku v ruce s bezpečností. Zlatou střední cestou jsou třeba gumy značek Kumho, Hankook, Firestone, Uniroyal nebo Fulda.

Pokud na cenu pneu tlačíte a patříte mezi příležitostné řidiče, z ekonomické třídy jsou vhodnou volbou třeba pneumatiky značky Fortune, Sava, Barum nebo Laufen, které vynikají dobrým poměrem ceny a kvality.

Zdroj info: E-shopy prodávající pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články