PRÁCE 🧰

Kam na zimní dovolenou do Rakouska

5. 1. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem po Rakousku

Na zem se snášejí sněhové vločky a venkovní teploty padají k nule. V práci jste si vzali volno a vyrážíte do Rakouska na pořádnou lyžovačku. Ještě před tím, než si užijete zasloužené volno, je nutné zajistit pár potřebných věcí.

Zimní dovolená v Rakousku

Kde si užijete zimní dovolenou?

Pokud vyrážíte na vlastní pěst a budete se ubytovávat třeba přes Airbnb, pak možná ztratíte jednu výhodu, kterou mohou získat hosté některých hotelů. Pokud si totiž ski pas koupíte přes své ubytovací zařízení, je možné na něj dostat slevu – což se v případě rakouské vysokohorské přirážky dost hodí. Vždy se tak informujte v hotelu, zda tuto možnost poskytují. Za ušetřené peníze si můžete na kopci koupit třeba nějaký alkohol.

Výhodné je se rovněž podívat na regiony, do kterých jedete a především pak na jejich stránky, jestli nenabízejí nějaké akční slevy nebo balíčky pro strávení dne na kopci. Například v Tyrolsku nebo Korutanech můžete ušetřit výrazně na Velikonoce, jinde získáte slevu na děti nebo skupinový skipas. Je potřeba tedy trochu více zkoumat. Každá ušetřená koruna se v dnešní době hodí.

Pro milovníky jiných sportů, než jsou lyže nebo snowboard, můžete v Rakousku nalézt i další formu zábavy. Jedná se na příklad o běžky, sáňkování, bruslení a na některých jezerech je možné zkusit i curling. Pokud se dostatečně dobře oblečete a již máte zkušenosti, je možná i horská zimní turistika. Jen pozor na laviny a předem si zjistěte aktuální stav a bezpečné cesty na horách, ať vás nic nepříjemně nepřekvapí jako třeba nečekaná změna počasí nebo právě zmiňované riziko výskytu lavin.

A jaká jsou tedy rakouská zimní střediska? Je jich opravdu mnoho. Pro příklad můžeme uvést například: Schladming, Dachstein, Kaprun, Lech-Zürs, Kaunertárský ledovec, Nassfeld, Achensee (pro běžkaře) a další místa. Stačí do vyhledávače napsat vaše oblíbené místo a hned si můžete vybrat, kam pojedete. Občas se stačí zeptat i známých na doporučení. A nejlepší je jet uprostřed nebo ke konci zimní sezony, neb na sjezdovkách nepotkáte tolik lidí. I v dubnu si můžete užít slušnou lyžovačku za lepší ceny.

Tip pro vás: Chcete letos na dovolenou do Rakouska? Před cestou se vyplatí sjednat cestovní pojištění, které vás ochrání před nečekanými událostmi, jež mohou citelně zahýbat vaší peněženkou. Pro výhodné a rychlé uzavření využijte kalkulačku cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Rakouska online

Na co před cestou nezapomenout?

Pokud jedete vlastním autem, pak je důležité mít samozřejmě přezuto na zimní pneumatiky. V některých oblastech se vám budou hodit i sněhové řetězy, jejich nasazení byste si měli zkusit před cestou, ať pak zbytečně v akutní situaci nezmatkujete. Vhodná je i preventivní prohlídka v servisu, pokud totiž svítí na přístrojovém štítu nějaká kontrolka, je na místě ji nechat zkontrolovat a případně závadu vyřešit. Věřte, že kdybyste to řešili v zahraničí, bude to mnohem dražší sranda.

K tomu se váže také, aby se každý člen výpravy řádně pojistil a to především na zimní sporty. Pokud totiž pojištěni nebudete a něco se stane, pak si výlohy na léčbu budete muset zaplatit z vlastní kapsy. Pozor na cestovní pojištění na kartě, které sice stojí pár korun, ale nemusí mít tak vysoké limity krytí, které by například pokryly náklady, když si zlomíte nohu na sjezdovce a bude muset pro vás přiletět vrtulník. I náhlá operace se šplhá do statisíců, zachránit vás může tak kvalitní cestovní pojištění, které i na víkend vyjde rozumně.

Nepodceňujte tedy limity krytí. A pokud jedete autem, hodí se mít ještě připojištění na cesty, tedy asistenční služby. Ty sice můžete mít k povinnému ručení, ale pokud máte základní balíček, nemusí vám služba pokrýt veškeré náklady například na odtah do servisu a podobně. Před cestou se tedy ujistěte, že je všechno v pořádku.

Bezpečnostní prvky jsou pro každého milovníka zimních sportů snad už samozřejmost. Určitě nezapomeňte doma přilbu, která vás může ochránit od fatálních zranění při pádu.

Pozor na připevnění zimní výbavy

Když už máte kontrolu auta z krku a sebe jste pojistili, existuje ještě jedna věc, která by vás mohla stát nemalé peníze a kor v Rakousku jsou na to extra hákliví. Ona totiž přeprava zimního vybavení má svá pravidla. Pokud se jedná o závažné pochybení, pak si můžete připravit až 5000 euro (minimální částka je 35 euro) na pokutu.

Lyže a další vybavení jsou brány jako náklad a ten musí být dle rakouské legislativy zajištěn takovým způsobem, aby neohrožoval posádku auta. Počítá se rovněž s tím, že bude pevně připevněn, aby se nemohl hýbat a při případném prudkém brzdění nebo při dopravní nehodě, nemohl nikoho zranit. Přeprava uvnitř auta je tak poměrně riskantní, proto je vhodné lyže nebo snowboard umístit například do střešního boxu, ne každý ale tuto vymoženost vlastní nebo může na střeše auta mít.

Jestliže budete chtít převážet náklad uvnitř, pak je nutné například lyže vložit do vaku, který následně velmi pevně přichytit na několika místech. Lyže ve vaku musí procházet středovým otvorem zadních sedaček. Neexistuje tak možnost je volně prostrčit přes složené sedačky až k předním sedačkám, takto zimní výbava není bezpečně uložena a pokuta je téměř 100%. Pozor si dejte i na umístění přeskáčů, které se v případě nárazu mohou také stát brutální zbraní. Doporučuje se je umístit na nejnižší místo v kufru a zajistit, stejně tak pokud je musíte mít v uvnitř, pak je vložit do pytle a rovněž ukotvit.

Víte že: Pokud plánujete vyrazit na dovolenou do Rakouska autem, vyplatí se sjednat si připojištění. Vyhnete se tak nepříjemnostem jako je havárie, krádež nebo vandalismus. Rizika můžete buď připojistit jako součást cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Redakce.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články