PRÁCE 🧰

Převoz lyží v autě má svá pravidla. Jak je uchytit a neriskovat zdraví ani pokutu?

8. 11. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Brzy přijdou první mrazíky a s nimi i sníh. Většina Čechů má lyžování v oblibě, a tak je vhodné si připomenout, jak správně převážet lyže v autě, abyste se vyhnuli pokutě i újmě na zdraví.

Uchycení lyží v autě

Články na téma jak převážet lyže:

  1. Uchycení lyží v autě - právě čtete
  2. Druhy nosičů lyží a který na auto vybrat?
  3. Poradíme, kam na lyže v okolí Prahy a přidáme aktuální info o cenách

Jestliže jste milovníci hor a nevynecháte ani jednu sezónu, pak máte střešní nosiče nebo střešní box, do kterého lze lyže při přepravě bezpečně uložit. Nákup takového boxu ale může být pro některé lidi finanční zátěží (cena se pohybuje zhruba od 3500 korun). Jak tedy lyže bezpečně převést přímo v autě z místa A do místa B?

Můžete na to jít také pragmaticky a prostě si box nebo nosič zapůjčit ve specializovaném centru. Denní půjčovné vás vyjde zhruba od 180 korun - záleží dle města nebo společnosti - samozřejmě je třeba k ceně započítat vratnou zálohu. Půjčení takového boxu se jeví jako nejpohodlnější a nejbezpečnější možnost.

Uvnitř auta ano, ale jen za určitých podmínek

Většina lidí bude muset situaci řešit jinak, a to většinou sklopením sedaček. V takovém případě je lyže nutné zajistit proti jejich pohybu. Pokud má auto vzadu středový průlez mezi sedačkami, pak lyže můžete prostrčit skrze něj (v některých autech se nalézá i speciální vak), ale opět je nutné lyže zajistit proti pohybu. Nejlépe pak lyže připoutat různými pásky a řemínky, a to ke konstrukci auta nebo ke speciálním uchycovacím bodům v zavazadelníku.

Střešní boxy na auto v nabídkách e-shopů

Po sklopení sedaček

Jakmile sklopíte sedačky, naskytne se celkem velký prostor, ve kterém se lyže mohou pohybovat, což je z hlediska bezpečnosti špatně. Je třeba si dát opravdu záležet na ukotvení lyží a dalších předmětů, aby nemohly volně cestovat po kufru. Stejně tak v případě dopravní nehody, máte v autě nebezpečného zabijáka - proto lyže opravdu dobře přichyťte.

Ještě před výjezdem na svah si nezapomeňte na sklopenou sedačku dát deku, případně staré ručníky. Bude se to hodit, až pojedete domu a lyže budete mít mokré od sněhu. V ideálním případě mějte na lyže připravený vak, který se v případě potřeby dá koupit už od 250 korun.

Zimní radovánky

Myslete na bezpečí sebe i své posádky

Možná vám to přijde zbytečné. Máte hory kousek za domem, tak nač se trápit nějakým zabezpečením lyží. Bohužel i na malé kilometrové vzdálenosti se může stát osudová dopravní nehoda. Uchycení lyží není jen tak z rozmaru, jak také ukazují různé crash-testy.

Nosiče lyží v online nabídkách e-shopů

Dle studií se uvádí, že lyžařské boty, které v normálním případě váží něco přes dvě kila, se vlivem nárazu mohou proměnit ve věc o hmotnosti až 70 kilogramů (v závislosti na tom, jak rychle auto jelo, než nabouralo). Následky vám jsou asi jasné. Stejně tak lyže jsou nebezpečné kvůli svým ostrým hranám - mohou tak snadno někoho při nárazu zranit.

Pozor v zahraničí

Kdo ví, jak to letos bude se zimní dovolenou v zahraničí kvůli koronaviru. Nicméně pokud se poštěstí a vy vyrazíte do Rakouska, Francie nebo Itálie, pak byste neměli zapomínat na jednu důležitou věc, kterou například Rakušané často přísně pokutují.

Pozor na volně ležící předměty - klasicky tedy lyže nebo snowboardy - na palubě vozidla. Jakmile policie zjistí, že "zimní výbavu na hory" nemáte dobře přidělanou a zajištěnou, například lyžařské boty vám volně putují po zavazadlovém prostoru nebo je máte uloženy jen tak u nohou, pak můžete očekávat pokutu až 5000 euro.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články