PRÁCE 🧰

Střešní box Thule aneb redakční test Portálu řidiče

6. 8. 2022 PR článek 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Balíte se na dovolenou k moři nebo na lyže a zjišťujete, že se vám vše do auta nevejde? Že jsou lyže moc dlouhé? Váš problém by mohl vyřešit střešní box.

Střešní box Thule - jedná se o osvědčenou kvalitu?

Čas od času může přijít chvíle, kdy člověk potřebuje převézt nějaký náklad, na který jeho vůz není úplně dimenzován. Buď je moc krátký nebo zkrátka nevystačí objem jeho nákladového prostoru. V tu chvíli může přijít vhod střešní box.

Thule příčníky na auto

Jak už název napovídá, tak střešní box je určen k montáži na střechu. Tedy ne přímo na ni, ale takzvané příčníky. Ty se montují na podélné střešní nosiče nebo zkráceně a hovorově "podélníky". Dají se ale sehnat i příčníky, které nevyžadují ke své montáži podélníky a dají se uchytit v prostoru mezi střechou s dveřmi. V každém případě je nutné "rakev" uchytit na nějaké prvky, které jsou kolmé na osu vozu. Vyjdeme-li z předpokladu, že něco takového už na autě máme, přichází na řadu výběr samotného boxu.

Střešní box Thule - detail systému uchycení

V dnešní době je nabídka velice široká a prvním kritériem bude pravděpodobně cena. Ta může začínat na několika tisícikorunách, ale může se klidně vyšplhat i hrubě přes 20 tisíc. Zhruba s tím, jak stoupá, roste obvykle i kvalita použitých materiálů a důmyslnost provedení. Proto je dobré zvážit, jak často budete střešní box využívat a co se v něm bude vozit. Z toho vycházejí i rozměry. Ty by neměly výrazně přesahovat rozměry vozu. Na šířku to problém asi nebude, ohlídejte si spíše délku. Další věcí, od které je dobré se odrazit, jsou rozměry toho, co budete převážet. Na lyže se bude asi hodit spíš štíhlejší a dlouhý, na kočárek to bude chtít jeden z těch širších, případně rovnou k touto účelu box určený. Před koupí doporučujeme zkušební montáž na vůz, při které si vyzkoušejte, jestli se do konfliktu s rakví nedostává otevřené víko pátých dveří.

Přetížení střešního boxu

Náklad, který hodláte převážet rozhodně zohledněte i z hlediska hmotnosti. Levnější box toho neunese tolik a na nerovnosti by mu mohlo prasknout dno. Ty, které toho uvezou více, mívají dno vyztužené. Pozor i na hmotnost samotného střešního boxu, pokud ho budete často montovat a nejste zrovna vysokého vzrůstu, může to být docela fuška.

Ještě je důležitá jedna věc - zabezpečení. A zde záleží na tom, jak se daný box otevírá. Pokud jste vybrali takový, který otevřete jen zezadu, bude mít patrně jen jeden centrální zámek, který při uzamčení zajistí box proti otevření na několika místech zároveň. Pokud vám vyhovuje takový střešní box, který se otevírá ze strany, bude mít pravděpodobně zámky dva, na každé straně jeden.

Střešní box Thule - otevírání z boku

Uchycení střešního boxu

Uchycení na střechu realizujte dle návodu. Ideální poloha střešního boxu je uprostřed, v podélné ose vozidla. Náklad samotný pak nezapomeňte uchytit i v rámci boxu, jinak hrozí jeho poškození při prudším manévru nebo auto nárazu. Počítejte s tím, že s rakví na střeše se zvedne i spotřeba. Na okreskách to může být o litr, ale při dálniční jízdě o dva, u větších boxů i o tři více. Rozhodně se tak vyplatí box i příčníky sundat v případě, že ho nebudete delší dobu využívat.

Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Fotogalerie (3 fotek)

Podobné články