PRÁCE 🧰

Jak namontovat střešní nosič na auto krok za krokem

23. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Naštěstí k namontování střešního nosiče nepotřebujete čtyři vysokoškolské tituly. Zvládnete to za pár minut i na ulici před domem.

Jak namontovat střešní nosič

To, co byste si na začátku celé montáže měli ujasnit je, jaký způsob uchycení na auto budete praktikovat. Nutno podotknout, že jednotlivé druhy uchycení nejsou mezi s sebou kompatibilní - kvůli patkám, a tak se každé liší provedením.

Ještě než ale budete něco montovat, je důležité zakoupit ty správné střešní nosiče, které budou sedět na vaše auto. Budete muset znát tedy značku, model ale i rok výroby, důležitým faktorem je i typ karoserie - podle toho se bude vhodný produkt vybírat.

Ke každým střešním nosičům dostanete praktický manuál, který není od věci si přečíst, protože v něm najdete jednoduchý návod, jak nosiče umístit. Krok za krokem a bez zbytečné omáčky.

Vybírejte příčníky a střešní nosiče v nabídkách e-shopů

Důležité je, abyste vše prováděli pořádně a při montáži nikterak nespěchali. Mohlo by se totiž snadno stát, že špatně přimontované nosiče se vlivem proudění vzduchu a rychlosti vozidla uvolní, a následně mohou mohou způsobit ošklivou nehodu. A kdo jiný než vy by se měl postarat tedy o správné přimontování. Proto si k montáži připravte ještě imbusy, kterými vše řádně dotáhnete.

Typy uchycení střešního autonosiče

Jak již bylo řečeno, střešní nosiče se dají namontovat na střechu auta čtyřmi způsoby, které jsou následující: uchycení za rám dveří, uchycení s pevnými body na střeše, uchycení pomocí klasických hagusů a pomocí integrovaných podélníků.

Jedna z možností může být tedy uchycení za rám dveří. To se dělá zejména v případech, kdy se na autě nenachází žádná z následujících možností. Nosič se tak upíná pod střešní lem a úchyt je následně přivřen do dveří.

Co se týká hagusů, tak jednoduše řečeno se jedná o podélníky, které jsou pevně uchyceny ke střeše vozu už z výroby. Klasicky se nacházejí například u kombíků. Na voze jsou vždy v páru a nedají se bez násilí odmontovat.

Na místo toho podélníky jsou jakési lišty, které přiléhají v úzkém pruhu na obou stranách střechy vozidla. Aby se střešní nosič dal připevnit je nutné najít ve většině případů kotvící místo.

Na střeše vozu ale mohou být i pevné body nebo také kotvy, typicky ve tvaru šroubů nebo poutek, za které se nosič následně přichytává. Tyto body jsou většinou pod plastovou krytkou, která se musí odstranit před montáží. Někdy mohou být i výklopné.

Jak namontovat střešní nosič?

Montáž střešních nosičů je celkem podobná u všech způsobů. V případě hagusů budete muset vždy vycentrovat patky na tyčích. Nicméně vždy je potřeba patky nainstalovat na tyče a uchytit. Následně je přiložit k patřičnému místu a po usazení pevně utáhnout pomocí klíče nebo imbusu, čímž je zároveň zafixujete. 

Před každou jízdou byste měli raději zkontrolovat, jestli je vše správně přichyceno a drží na svém místě. Někdy se doporučuje nosiče kontrolovat každých 100 kilometrů, prostě tak pro jistotu, než pak zbytečně řešit další problémy.

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články