PRÁCE 🧰

Zapojení couvací kamery do auta

12. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Couvací kameru jste úspěšně koupili. Teď přichází na řadu zabudovat ji na správné místo a propojit. Způsobů je několik, ale možná bude potřeba navštívit i autoservis.

Couvací kamera

Články na téma parkovací kamera:

  1. Parkovací kamera a její koupě
  2. Zapojení parkovací kamery, jak na to? - právě čtete

Dřív než vyrazíte do garáže si namontovat novou couvací kameru, je třeba si uvědomit, že v některých případech bude montáž dost složitá, někdy až nemožná. Obzvlášť pokud se v autech moc nevyznáte a nepracujete s nimi, nevyplatí se šetřit tím, že si montáž provedete sami. Jako laik bez příslušných znalostí byste svému vozu mohli akorát ublížit.

Zapojení couvací kamery do auta

Zejména, když budete mít parkovací kameru, která se musí propojit kabelem. Není to totiž tak jednoduché, jak se může zdát. Kromě provlečení šňůr přes celou karoserii, se musíte vypořádat ještě s elektronikou a redukcemi a bohužel stačí jedno zaváhání nebo špatné zapojení a můžete si na autě způsobit mnohem dražší škody, které vás stejně do toho servisu přivedou. Můžete si tak sice najít návod na různých autofórech, ale bude to asi jako kdybyste stavěli dům podle návodu na YouTube. Ostatně i zkušenému automechanikovi potrvá zapojení couvací kamery minimálně tři hodiny.

Je třeba si uvědomit, že u každého modelu auta je postup zapojení zcela jiný, stejně jako odmontovávání dílů nebo rozebrání obložení kufru a následného stropního obložení. Dobře si rozmyslete svou práci, pokud máte auto ještě v záruce. Nezapomeňte, že pokud si znehodnotíte interiér (praskne plast nebo úchytka - bude to už navždy vrzat), může tím poklesnout i prodejní cena vozu.

Neexistuje tedy možnost, abychom vám napsali jeden univerzální návod, na to, jak zapojit couvací kameru, protože jak již bylo řečeno, každé auto to bude mít jinak. Větší problém bude vždy u novějších modelů, kde bychom samokutilství neriskovali a opravdu se objednali ke specialistovi - v tomto případě k automechanikovi. U starších modelů může být problém s obrazovkou infotainmentu (LCD displej) a pokud bude třeba ji vyměnit, můžete si připravit i 15 tisíc korun (příklad z praxe). Samozřejmě to lze vyřešit přídavnou obrazovkou, ale neřeší to problém kabeláže.

Co je potřeba k zapojení parkovací kamery

Každopádně ještě před tím, než si vůbec parkovací kameru koupíte, je vhodné zjistit, jestli má váš LCD displej nebo autorádio AV vstup. Ve většině případů budete couvací kameru instalovat místo originálního osvětlení SPZ nebo na zadní světlo.

Z logiky věci lze usoudit, abyste si zkontrolovali, zda máte dostatečně dlouhý kabel, protože jej budete táhnou přes celou karoserii až po obrazovku. V některých případech bude potřeba mít i RGB převodník, který slouží k propojení originální a neoriginální věci a následné funkčnosti. Před započetím prací raději odpojte autobaterii - jen tak, kdyby náhodou.

S některými parkovacími kamerami, zejména těmi, které nejsou objednány z Aliexpresu, byste měli mít v krabičce i manuál k zapojení. Ten může být ale poněkud těžký k pochopení, pokud zrovna nejste automechanik a elektrikář v jednom. Lze se tedy řídit podle něj, nebo si projít diskuzní fóra a hledat přesně váš typ vozu a diskuze k němu. Hledání bude úspěšné asi tak na 50 procent.

Jednodušším zapojením může být použití WIFI sítě a bezdrátového adaptéru. Zde ale počítejte, že někdy karoserie vozu může tento signál rušit a zobrazení na obrazovce nebo aplikaci mobilního telefonu nebude zcela optimální jako při použití kabeláže. Přenos na displej může někdy trvat i delší čas, a tak aby se nestalo že, než vám naskočí obraz, budete mít už z nervů dávno zaparkováno.

Zdroj médií: redakce.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články