PRÁCE 🧰

Jak na upevnění střešního boxu

17. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Doba zimních dovolených spojených s lyžováním se blíží. Pokud nemáte dodávku, budete nejspíš řešit, jak převézt lyže a všechno ostatní vybavení takovým způsobem, aby vám zabralo co nejméně místa v autě. Populárním způsobem je naložit všechno do střešního boxu. Montáž rakve na auto má ale svoje pravidla, kterých byste se měli držet.

Správné upevnění střešního boxu

Výběr vhodného střešního boxu

Aby se vám se střešním boxem jezdilo dobře, musíte nejprve vybrat ten správný. Kritérií může být několik. První věcí, podle které budete volit je pravděpodobně tvar a objem. Když si řeknete, k jakému účelu bude box nejčastěji sloužit, budete vědět, jak dlouhý a široký ho budete potřebovat. Samozřejmě musíte zohlednit i velikost vašeho vozu. Pokud máte malé auto, může být přesah střešního boxu tak velký, že se přes něj nedostanete do kufru. A rozhodně se nesnažte na boxu ušetřit, kvalitní model vám bude sloužit mnohem déle a spolehlivěji.

Střešní boxy na auto v nabídkách e-shopů

Rozhodujícím kritériem při výběru výrobce a modelu pak může i systém upínání. U starších verzí probíhá upevnění střešního boxu pomocí tzv. U-třmenů, které spojíte s příčníkem, utáhnete a zajistíte plastovou krytkou. Novější autoboxy připevníte na střechu pomocí rychloupínáků nebo T-adaptérů, které montáž ještě více zrychlí a usnadní. Jak se správně montuje konkrétní střešní box, vám nejlépe vysvětlí výrobce a manuál, který při nákupu jistě obdržíte.

Montáž střešního boxu na auto

Při montáži střešního boxu dbejte na správné umístění. Rakev by neměla omezovat přístup do kufru a na druhou stranu by ani neměla příliš přesahovat dopředu, aby se materiál zbytečně nenamáhal. Hlavně při rychlé jízdě na dálnici může být přesahující box nebezpečný. Změněnou aerodynamiku poznáte i tak. Jinou výšku auta s rakví zaručeně pocítíte i při silnějším bočním větru nebo při vybírání zatáček. A samozřejmě na ni musíte myslet i při parkování v krytých prostorech.

Pohodovou cestu se správně přidělanou rakví podpoříte správným naložením věcí. Ty nejtěžší by měly přijít doprostřed a naspod. Kolem pak můžete poskládat lehčí věci, které pomohou celý náklad zafixovat. Všechno pak nezapomeňte pořádně utáhnout třmeny.

Zdroj médií: iStock.

Podobné články