PRÁCE 🧰

Střešní nosiče na auto: Průvodce výběru

6. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Střešní nosiče vám zvyší využitelný zavazadlový prostor až o stovky litrů. Využijete jej nejen při letních cyklo-výletech, ale také v zimě na lyžovačku. Podle čeho vybírat správný střešní nosič právě na váš vůz?

Střešní nosič na auto, jak jej vybrat?

Střešní nosič na auto - jak ho vybrat?

Při výběru střešního nosiče na auto patří mezi základní faktory hlavně střecha Vašeho auta, respektive jestli je Vaše auto již přizpůsobeno, či ne. Existují různé druhy střešních nosičů.

  • Podélné střešní nosiče – tzv. hagusy, na střechách vozů bývají připevněny napevno a nelze je jednoduše sundat.
  • Příčné střešní nosiče – jedná se o klasické střešní nosiče, které jsou buď připevňují na podélné nosiče nebo na samotnou karoserii automobilu. Oproti hagusům se dají v obou případech snadno sundat a opětovně nainstalovat zpět.
  • Magnetické střešní nosiče – podmínkou pro tyto střešní nosiče je pouze magnetická střecha, tudíž se dají použít i na menší vozidla nebo na vozidla, na které nebyly nosiče zamýšleny.

Další z faktorů je samozřejmě i způsob, jakým ho chceme využívat a značka automobilu (pouze u většiny magnetických nosičů na značce často nezáleží). Po správném nainstalování nosičů na ně můžeme poté připevnit například nosiče lyží a snowboardů, střešní boxy nebo nosiče na kola.

Výběr střešního nosiče na auto

Střešní nosič na auto můžeme vybírat přímo na místě, po telefonu a nebo nejjednodušším způsobem přes konfigurátory na e-shopech. Obchodů existuje celá spousta a na většině z nich se vás konfigurátor ptá na stejné základní faktory – značka auta, model, karoserie, počet dveří a typ.

Další položkou na výběr je materiál nosiče. Mezi hlavní patří:

  • Ocelové tyče – nejzákladnější a nejjednodušší materiál, tím pádem mají nízkou pořizovací cenu a díky plastu na povrchu jsou odolné vůči škrábancům. Mezi nevýhody patří samozřejmě vyšší váha a kvůli svému tvaru jsou při vyšších rychlostech hlučnější.
  • Hliníkové tyče – Dražší varianta, která se ale chlubí nižší hmotností a větší použitelností díky drážkám pro alternativní upevnění nosičů. Na rozdíl od ocelových tyčí nejsou hlučné a dají se uzamknout. Nevýhodou je kromě ceny také menší odolnost proti škrábancům.

Speciální sety tyčí s patkami

Jedná se o moderní řešení, která se vyznačují aerodynamickým tvarem a integrovanými patkami pro přímé spojení s podélníky nebo se střechou s pevnými body.

Jejich montáž nezabere moc času (pokud máte set přímo na značku Vašeho vozidla) a nejsou potřeba žádné nástroje, vše je již v balení a jednoduché na sestavení. O tom, jaký set a patky potřebujete, rozhodnou faktory vypsané výše, tudíž zda-li máte jen holou střechu, předpřipravené pevné body nebo napevno integrované podélné nosiče. 

Stejně jako u klasických hliníkových tyčí máte možnost nosiče uzamknout. Dokonce se některé sady prodávají se zámkovou sadou (dá se dokoupit), která sjednotí zamykání střešního nosiče, nosiče kol nebo boxu dohromady na jeden klíč.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články