PRÁCE 🧰

Střešní zahrádka na auto, proč si ji pořídit?

13. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Střešní koš na auto může být pro mnoho řidičů záchrana. Pokud vlastníte automobil s malým zavazadlovým prostorem, nebo tento prostor máte již zaplněný, zahrádka na auto se vám bude vždycky hodit.

Zahrádka na auto a výhody, které vám přinese

Články na téma příslušenství aut:

  1. Příslušenství do auta - jaké si pořídit?
  2. Zahrádka na auto a výhody, které vám přinese - právě čtete
  3. Plachta na auto: Jaká je pro vás nejlepší?
  4. Jaký hasící přístroj do auta a kam jej umístit?
  5. Jak vyrobit zvedák na auto, pokud ho nemáte k dispozici - již brzy

Mnoho motoristů řeší každé léto problém s nedostatkem zavazadlového prostoru. Střešní koše mohou být vhodným řešením. Můžete na ně připevnit vaše jízdní kola a v zimě vyrazit na hory s páry lyží, či sněhových prken.

Typy uchycení střešního koše

Levná univerzální zahrádka na auto se dá v internetových obchodech dnes koupit za asi tisíc korun. Zahrádku na auto vybírejte podle způsobu uchycení na vozidlo, které se připevňují následujícími způsoby:

  • za rám dveří
  • na integrované podélníky
  • na klasické hágusy
  • s pevnými body ve střeše

Na každý z těchto způsobů uchycení existují jiné nosiče, které mezi sebou nejsou kompatibilní. My si dnes představíme uchycení střešního koše na klasické hagusy. U nosičů připevněných na podélníky je nutné vycentrování patky na tyčích a dotažením k podélníkům se dotáhne zároveň posuv patky na tyči.

Střešní zahrádka na auto, proč si ji pořídit?

Jak namontovat střešní nosič

Střešní nosiče se dotahují pomocí klíčů, nejčastěji imbus. Dnes existují i střešní nosiče, které můžete dotáhnout pomocí momentového klíče (takový nosič indikuje správný moment utažení).

Před odjezdem a každých 50 až 100 ujetých kilometrů zkontrolujte dotažení a správnost montáže střešního nosiče. Vibrace při jízdě mohou v extrémních případech uvolnit šrouby a může dojít k uvolnění celého střešního nosiče. Pravidelnou kontrolou můžete předejít nechtěným potížím, které vás následně mohou stát další nemalé výdaje.

Střešní zahrádka na auto a tuning

Zahrádky na auto si v posledních letech našly uplatnění i v tuningu. Na takovýchto tuningových akcích potkáte nespočet automobilových nadšenců, kteří na své stodvacítky nebo Lady připevňují zahrádky, na kterých mají připevněné staré sáňky, kufry, náhradní kola a mnoho dalších prvků, které autu dodají "historický nádech".

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články