PRÁCE 🧰

Střešní box a jeho koupě: Co si pohlídat?

11. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Rakev na auto neboli střešní box, je vcelku užitečná věc. Umí rozšířit přepravní kapacitu auta o slušný objem, a to za ne zas tak velký finanční obnos. Navíc se dá rakev i jen půjčit z půjčovny. Jenže jaký střešní box zvolit?

Tipy a rady, jak vybrat střešní box

Střešní box a obsah

Tím nejdůležitějším při rozhodování by měl být druh nákladu, který se chystáte v střešním boxu převážet. Některé rodiny si nepořizují kombíky, ale raději třeba lacinější hatchback s tím, že když je potřeba převézt náklad, tak se dá na střechu auta rakev a je vyřešeno.

Dobře tedy rozmyslete, co se do kufru nevejde a bude ve střešním boxu. V případě zmíněné rodinky to bude asi kočárek, který vyžaduje širší střešní box na auto. Sportovněji zaměření asi sáhnou spíše po nějakém podlouhlém střešním boxu na lyže. Pozor, neřešte jen půdorysný rozměr, ale ohlídejte si i výšku.

Střešní box na auto a jeho nosnost

Dalším faktorem, který je kruciální, je nosnost. Přeci jen jsou střešní boxy většinou z plastu, který vydrží dost, ale ne všechno. Kdo k lyžím narve i zavařeniny, může být na prvním hrbolu nemile překvapen. Většinou jsou střešní boxy dimenzovány na hmotnost převáženého nákladu od 50 do 75 kilogramů. To není až tak málo a obvykle to stačí. Navíc ty nejtěžší předměty by se přeci jen měly vézt v kufru, co nejblíže středu vozidla. Čím dál jsou od něj, tím větší je jejich vliv na jízdní vlastnosti.

Jak uchytit střešní box

Klasickým způsobem, jak střešní box na uchytit, je pomocí U-profilu. Není to nijak rychlé, ani pohodlné a je to spíše na delší uchycení. Rozhodně nechcete každý den rakev sundávat a dávat zase zpět.

Některé dražší střešní boxy mají T-drážku, která ale vyžaduje speciální T-adaptéry, toto uchycení je o něco rychlejší. Nejlepší je ale rychloupínání. To lze řešit několika způsoby, které se mohou lišit podle výrobce.

Otevírací mechanismus střešního boxu

Některé střešní boxy se otevírají z jedné strany, jiné z obou a jsou i takové střešní boxy, které otevřete třeba jen zezadu. Tady už záleží vyloženě na preferencích zákazníka.

Pokud ve střešním boxu sem tam něco potřebujete najít, určitě chtějte otevírání z obou stran. Na převoz lyží pak stačí střešní box, který má otevírání z jedné strany nebo zezadu.

Střešní box a cena

S vyšší cenou samozřejmě můžete očekávat i lepší kvalitu střešního boxu, ale neplatí to vždy. Rozhodně nedoporučujeme šetřit, pokud hodláte jezdit s rakví na střeše třeba celé léto. Pokud naopak plánujete jen sem tam něco převézt, třeba kočárek, a většinu času bude střešní box v garáži, tak nemá smysl investovat nějaké nesmyslné částky.

S cenou střešního boxu samozřejmě roste i celková robustnost a promyšlenost, včetně takových faktorů, jako je nižší aerodynamický odpor, který má vliv na spotřebu.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články