PRÁCE 🧰

Tipy na výlety v okolí Tröpolachu

18. 5. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Kam na výlet Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem po Rakousku

Rakousko je krásná země, která nabízí mnoho možností, jak si užít tamější přírodu. Proto je důležité si před cestou říct, co vše chcete absolvovat a případně se na to připravit i co se týká výbavy. Opravdu není dobrý nápad brát si do hor tenisky, zlomenina kotníku by vás mohla potkat velmi rychle.

Tipy na výlety v okolí Tröpolachu

Články na téma tipy pro cestování Rakouskem:

  1. Tipy na přesné počasí v Rakousku
  2. Kam se vydat do přírody v Rakousku
  3. Tipy na výlety v okolí Tröpolachu - právě čtete
  4. Jaké zajímavosti v Rakousku neminout

Jaro bývá trochu nevyzpytatelné s počasím, a my jsme si pro výlet vybrali ještě specifické datum, tedy konec zimní sezony - Velikonoce. Jak jistě víte, tak v Alpách se dá lyžovat ještě v dubnu a sníh je k tomu odpovídající. Na druhou stranu jsou levnější skipasy a není zase tak velká zima jako uprostřed ledna. Všechno má svá pro a proti.

Při vybírání destinace nás zaujala oblast Korutan. Nakonec jsme pro ubytování zvolili rodinný hotel Falkensteiner, který svou podobou zapadá to tamější krajiny a stylu města. Žádná velká budova, která by vyčnívala a byla vidět na kilometry daleko. Prostě na první pohled nenápadný, ale za to uvnitř moderní hotel. V Tröpolachu, kde byl rovněž náš hotel, jsme zůstali tři noci. Což byl dostatek času na to, si nejen odpočinout, ale také vyrazit na výlety.

Mimo jiné, pokud byste se ubytovali právě v tomto hotelu, tak dle informací, které poskytla slečna recepční, lze u nich zakoupit levnější ski pas. To je jedna z výhod hotelů, které stojí vedle lyžařských center. Ačkoli se většinou na jejich vrchol musíte dopravit lanovkou, pak si ale nahoře můžete dát v klidu skleničku alkoholu po lyžovačce. Velká výhoda!

Hotel Falkensteiner Carinzia

Kde to podle nás stojí za to?

Při vymýšlení výletu dbejte také na to, abyste nemuseli složitě přejíždět několik set kilometrové trasy. Jednak vám to zabere fůru času a jednak otráví den. Když už jste ze své domoviny dojeli tak daleko, určitě nechcete zase trávit hodiny v autě, jen abyste viděli třeba vodopád a jeli zase několik hodin zpátky. Proto je vhodnější prozkoumat oblast a hned budete vědět na čem jste, a pokud vám dojdou nápady, není nic jednoduššího než se zeptat na recepci. Rakušáci bývají většinou velmi ochotní a rádi poradí.

Jezero Weissensee

V oblasti se nachází jezera dvě, kromě Weissensee je to ještě Millstätter See, avšak den, který jsme pro výlet měli vybraný, byl typicky aprílový. Nechtěli jsme tedy nic podceňovat a raději jsme vyrazili jen na první zmíněné. Podotýkám, že jsme se zde nacházeli téměř na konci sezony, což nám osobně nevadí, neboť nemáme rádi přemíru lidí. Ačkoli nutno podotknout, že obec Techendorf vypadala poněkud jako město duchů. Ale zase tu zadarmo zaparkujete a to třeba přímo na malém náměstíčku.

Jezero Weissensee

Odsud se pak můžete projít kolem jezera, celé obejít vám zabere nějakou tu hodinku. My jsme šli jen kousek, neboť z dálky bylo vidět, že velmi brzy sprchne. A tak jsme prozkoumali jak levou, tak pravou stranu jezera díky mostu, který se nachází uprostřed. Podle dat z informační tabule na náměstíčku jsme zjistili, že se na jezeře dá v zimě bruslit i hrát curling – což je mimo jiné moderní sport 21. století, který se objevuje i na olympiádě.

Jezero Weissensee

Tento výlet je zaměřený spíše na chození a pro lidi, kteří prostě rakouská jezera milují a je jim v podstatě jedno, kde se nacházejí. V zimě můžete využít i sjezdovku, která se nachází na druhé straně jezera ve Weissensee a v létě oceníte vyhlídku Sonnenlift Naggleralm, ze které je nádherný výhled z výšky na azurové jezero a okolí.

  • Z Tröpolachu k jezeru je to zhruba 35 minut autem.

Vodopády Garnitzenwasserfall 

Na ty nejzajímavější přírodní úkazy většinou vedou trošku trnité cesty. Doporučujeme si tedy vzít pevnou obuv a do batůžku pití. Neb za cílem své cesty se budete muset vydat daleko a to lesem a přes kameny, výsledek ale stojí za to. Auto pohodlně můžete zanechat na štěrkovém parkovišti, v sezoně je poblíž otevřená i hospoda. Do navigace si zadejte Klammmwirt, neb parkování je hned vedle.

Garnitzenwasserfall 

My jsme šli poměrně klidnou chůzí s častými zastávkami, neboť jako správný žurnalista si člověk potřebuje všechno vyfotit na tisíc fotografií, aby ve finále použil jen tři. Klasika. Nicméně dopolední počasí je to tam – u jezera jsme totiž trochu zmokli – zatímco teď už panovalo na obloze sluníčko a bylo to mnohem příjemnější. Nutno podotknout, že nepromokavá bunda se mi hodila, protože od řeky je přeci jen trochu chladněji. K cíli tak jdete přes les, malé stoupání a klesání, kameny – tak pozor, kam šlapete - a dále přes tři lávky.

Garnitzenwasserfall 

Kamkoli se rozhlédnete, je to prostě hezký. Koho by po cestě bolely nožky, může si odpočinout na červených lavičkách. Po cestě jsme potkali pouze tři páry, jinak jsme tu byli sami. Chvilka ticha a rozjímaní. Jen vy a příroda. Divoká nespoutaná řeka a zpěv ptáků nad hlavou.

  • Z města Tröpolach je to asi 15 minut jízdy autem.

Vrchol Madritsche

Zatímco další ráno to vypadalo, jakože asi nevylezeme z postele, neboť v údolí se držela mlha a počasí bylo standardně takové nevyzpytatelné, dopoledne se naštěstí mraky roztrhly. Mohli jsme tak vyrazit na další výlet, na který jsme ani jeden z nás nebyli dobře oblečeni. Počasí a teploty hrály do našich karet, stejně jako vrstvení oblečení!

Vrchol Madritsche

Od hotelu Falkensteiner Carinzia je to totiž jen pár kroků k lanovce Millenium Express, která vás doveze až na nejvyšší vrchol – po cestě ale lze vystoupit na dvou stanovištích. Lístek stojí 18 euro a je zpáteční. Nemusím podotýkat, že jsme na vrcholu mezi těmi všemi lyžaři vypadali jak dva blázni v podzimních bundách, riflích a turistické obuvi. O to větší srandu jsme si užili. Sice jsme nedošli až k jezírku, které v létě je mimořádně azurové, ale prošli jsme si alespoň okolí a především viděli ty krásné vrcholy hor tyčící se v dáli.

Vrchol Madritsche

Sluníčko svítilo o sto šest a ani v 1906 metrech nad mořem nebyla zima – tedy dokud se zdroj vyhřívání nezakryl za mraky a nezačalo sněžit. Z vrcholu je nádherný výhled a pro lyžaře to zde musí být ráj, neb je tu nespočet tras, které se dají sjet a opět jedno velké plus - ke konci sezony tu není narváno, a tak si sjezd užíváte téměř sami. No a jak už to tak bývá, museli jsme se na konci stavit na dobrý Aperol a pivo, nutno podotknout za ceny s vysokohorskou přirážkou. Při placení si vyžádejte účtenku, jinak si obsluha napočítá další eura navíc, za nic!

  • Z hotelu k lanovce je to asi 3 minuty pěšky.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Michaela Rubešová.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články