PRÁCE 🧰

Elektromobilem rychleji než spalovákem – Rakousko a IG-L úseky

7. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Dopravní předpisy

Pokud máte elektrické auto, můžete požívat jistých výhod. V naší zemi je to zvýhodněné parkování v zónách v Praze, případně možnost využívat dálnice bez zaplacené dálniční známky. V Rakousku zase v některých úsecích můžete svištět rychleji než auta se spalovákem.

Pozor na rychlost v IG-L úsecích v Rakousku!

Co je IG-L zóna

Rakušané se rozhodli, že v rámci ochrany životního prostředí je třeba snížit emise produkované jízdou autem. Docílit toho chtějí snížením rychlosti aut na vybraných úsecích. Jenže to by bylo nefér vůči autům na elektřinu nebo vodík, která lokálně žádné emise neprodukují. Proto byly zavedeny tzv. IG-L úseky, které jsou označeny dodatkovou tabulkou pod značkou omezující rychlost. Za takovou značkou pak platí omezení jen pro vozidla se spalovákem. Ještě dodáme, že IG-L zóny jsou buď dynamické nebo permanentní. To znamená, že proměnné dopravní značení (digitální tabule) omezují rychlost dočasně na základě nějakých podmínek, kdežto některé z úseků jsou takto omezené neustále.

Dopravní značka - IG-L zóna

Pokuty v IG-L zónách

Pakliže by vám přišlo logické, že v takové zóně dostanete při překročení rychlosti pokutu o sazbě odpovídající překročení rychlosti, pak jste na omylu. Pokuta totiž může být vyšší, a to o hodně. Překročením rychlosti (se spalovákem) v IG-L úseku se totiž dopouštíte porušení zákona o životním prostředí. A zde jsou sankce už hodně bolestivé, a to ve výši až 2180 eur. Jenže to není všechno, policisté vám mohou odebrat i klíčky od vozidla, a to znehybnit až na 24 hodin.

Náš tip: Nepříjemné umí být nejen pokuty, ale také jiné neočekávané problémy, které se mohou přihodit při cestě do zahraničí. Zřiďte si proto cestovní pojištění, ať vás při objevování cizích krajin nic nezaskočí. Pokud využijete online kalkulačku, ušetříte dokonce čas i peníze. 

  Srovnání nejlepších nabídek cestovního pojištění

Řidič auta se spalovacím motorem pod kapotou to má nejjednodušší – prostě se řídí tím, co mu přikazuje značka. V elektromobilu si ale musíte dávat pozor a sledovat, jestli je rychlost omezena pro všechny, nebo vám dodatková tabulka povoluje sníženou rychlost ignorovat. A aby toho nebylo málo, tak na dálnici A12 je úsek, kde musí v nočních hodinách (od 22:00 do 5:00) dodržovat rychlost v úseku IG-L i elektrická auta, protože zde je zase sledován jiný zájem, a to omezení hluku.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Elektromobily ze zahraničí

Zpočátku zavedení nového pravidla se někteří zahraniční řidiči elektrických aut vydávali přes Rakousko třeba k moři, na dálničním IG-L úseku omezeném na 100 km/h, si to svištěli stotřicítkou, ale za nějaký čas jim přišla domů pokuta. Rakouský systém rozpoznávání registračních značek totiž nemá přístup do databází jiných zemí, tudíž všechna zahraniční vozidla považuje za spalováky. Jistý německý majitel Tesly si toto nechtěl nechat líbit a neváhal se soudit. Za pravdu mu musela dát až Evropská komise, která konstatovala, že pravidlo je diskriminační.

Jak řešit pokutu z IG-L úseku?

Pakliže jste překročili rychlost v autě se spalovacím motorem a chytne vás policie nebo vám domů přijde obsílka, nezbývá než zaplatit. V reálu bývají sankce nižší než drakonických 2180 eur, ale i třeba 100 eur dovede zabolet. Pokuta vám ale může přijít i v případě, že jste rychlost fakticky nepřekročili, protože jste jeli elektromobilem. V takovém případě stačí napsat na e-mail daného úřadu a poslat v příloze ofocený velký technický průkaz. Na základě toho bude pokuta zrušena. Stačí prostě prokázat, že jste jeli elektrickým (nebo vodíkovým) autem a nikoliv vozidlem se spalovákem.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Došla vám někdy pokuta ze zahraničí? Podělte se s námi o zkušenost v komentářích!

Rada pro řidiče: Plánujete do Rakouska zavítat se svým automobilem a chcete být na všechno připraveni? Sjednejte si připojištění, které bude pokrývat rizika, jež vás mohou na cestách nemile překvapit. (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.). Využít můžete připojištění v rámci cestovka, případně si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění. Za nás doporučujeme na pojištění nešetřit.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: adac, autoklub, tirol.gv.at.
Zdroj médií: Depositphotos, skoda-storyboard.

Podobné články