PRÁCE 🧰

Přes Rakousko do Chorvatska a varianty cesty

23. 5. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Nejlepší cesta do Chorvatska

Naprosto typická cesta do Chorvatska vede přes Rakousko. Podíváme se na to, co obnáší, kolik dáte za poplatky a jaké jsou varianty.

Jak jet do Chorvatska přes Rakousko

Články na téma cesta do Chorvatska přes Rakousko:

  1. Do Chorvatska přes Rakousko autem (2022)
  2. Jak jet do Chorvatska přes Rakousko - právě čtete
  3. Cena cesty autem do Chorvatska z Prahy – srovnání
  4. Autem do Chorvatska přes Budějovice a Linec

Cesta do Chorvatska přes Rakousko

Existují dvě hlavní trasy, pokud plánujete využít dálnice. Obě stojí za zvážení, ačkoliv hodně záleží na tom, odkud budete vyjíždět.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Do Chorvatska přes Vídeň

Nejčastější volba je vyrazit na Vídeň. Z Prahy to pofrčíte nejprve po dálnici D1, pak se necháte stáhnout směrem na Mikulov (tam bývá o prázdninách dost provoz) a do Vídně po dálnici A5. Z Vídně vyrazíte po A2 a v Grazu uhnete na A9. Pokud by se vám to pletlo, existuje jednodušší označení – od Vídně se držte dálnice, která bude označena E59 v zeleném poli. To je evropská silnice, která vás dovede přes Maribor až do Záhřebu. Odtud se napojíte na dálnici A1, která se táhne dolů a pak podél pobřeží.

Do Chorvatska přes Linec

Dobrá alternativa, pokud bydlíte v západní části republiky. Přes České Budějovice pojedete dál na jih, za hranicemi profrčíte Freistadt, ze kterého musíte po S10 na Linec. S10 vás dovede na dálnici A7, za Lincem musíte na A1, ze které po chvilce pokračujete po A9 směrem na Graz. Odtud už jedete opět po evropské dálnici E59.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Poplatky při cestě do Chorvatska přes Rakousko

Hodláte-li využít dálnice, pak budete potřebovat dálniční známku. Koupit se dá nejlépe přes internet, a to buď více jak 18 dní předem, pokud jste soukromá osoba, případně klidně hned na další den, pokud uvedete, že jste podnikatel. Rakušané to neřeší, „finta s podnikatelem“ je docela profláklá a jde vlastně jen o to, že se tím vzdáte 18denní lhůty na vrácení, na kterou máte nárok při online nákupu.

Co se týče ceny, tak je k dispozici 10denní za 9,90 eur (212 korun), 2měsíční za 29 eur (681 korun) a pak roční za 96,40 eur (2265 korun). Pozor pokud jedete na dovolenou na dva týdny nebo třeba měsíc. Nevyplatí se kupovat známku 2měsíční, raději kupte dvakrát 10denní, jednu na cestu tam, druhou na cestu zpět.

Tunely v Rakousku

Pokud zvolíte zmíněnou západní trasu, tedy přes České Budějovice, Linec, Graz, Maribor a Záhřeb, počítejte s tím, že cestou budete muset projet placenými tunely Gleinalmtunnel a Bosrucktunnel. Za první jmenovaný dáte 10,50 eur (247 korun), za druhý 6,50 eur (153 korun). Ceny jsou stejné pro auta i motocykly.

Jezdíte přes Vídeň, nebo máte nějakou jinou oblíbenou trasu do Chorvatska? Nezapomeňte se podělit v komentářích pod článkem!

Praktický tip závěrem: Neočekávané události, které zasahují do financí, nechce zažít žádný řidič na své cestě na dovolenou. Proto se před odjezdem vyplatí sjednat cestovní pojištění. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás porovná online kalkulačka cestovního pojištění.

  Výhodné cestovní pojištění do Chorvatska

Zdroj info: asfinag, alpy.net.
Zdroj médií: Depositphotos, asfinag.

Podobné články