PRÁCE 🧰

Škodou Octavia 2.0 TDI do Chorvatska za 1886 korun (2. díl)

21. 5. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Porovnání aut na cestu Škodou Octavia do Chorvatska Škoda

Dovolili jsme si sepsat pár tipů pro cestování do Chorvatska, respektive pro pobyt tam. Vycházíme ze zkušeností z několika pobytů tam, které nás leccos naučily.

Škodou Octavia 2.0 TDI do Chorvatska za 1886 korun (2. díl)

Články na téma Škodou Octavia 2.0 TDI do Chorvatska:

  1. Škodou Octavia 2.0 TDI do Chorvatska za 1886 korun (1. díl)
  2. Škodou Octavia 2.0 TDI do Chorvatska za 1886 korun (2. díl) - právě čtete
  3. Škodou Octavia 2.0 TDI do Chorvatska a zpět za 4862 korun (3. díl)

Ubytování v Chorvatsku

Kromě klasických hotelů bychom se poohlédli i po ubytování přes Airbnb. Pokud si chcete na místě vařit sami, nebo se spolehnete na místní restaurace, je to za nás lepší varianta. Pro jednoho jsme sehnali noc v Zadaru za 1100 korun, pro dva je to podobné, chcete-li ubytovat dva dospělé a dvě děti, počítejte s cenou 2000-3000 korun za noc. Samozřejmě s tím, jak se zvedá úroveň dané nemovitosti, roste i cena. Ve finále není problém sehnat klidně samostatný dům s bazénem, který bude kousek od moře, počítejte ale s tím, že si dost připlatíte.

O kvalitu ubytování nemusíte mít strach. Každý z poskytovatelů je hodnocen a podle toho co mám vyzkoušené, když ve filtru zaškrtnete „Superhostitel“, nemůžete šlápnout vedle. Každopádně pokud chcete mít kompletní servis, tedy ubytování, úklid i jídlo, bude jistější se podívat po hotelu.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Internet v Chorvatsku

Pokud ani u moře nechcete být bez internetu, nezapomeňte si ohlídat, jestli je v hotelu/apartmánu/domě WiFi. A popravdě nepočítejte moc s tím, že bude internet kdovíjak rychlý. V rámci Evropy se řadíme k zemím s rychlejším připojením, v Chorvatsku je kvalita kolísavá a záleží na tom, jestli je do domu přivedený kabel, nebo je internet v nemovitosti bezdrátově přes SIM kartu mobilního operátora. V průběhu dne navíc rychlost obvykle kolísá. Večer jsme naměřili slabé 4 Mbps, kolem poledne to byl desetinásobek. Pokud plánujete třeba i na dovolené pracovat, můžete se připojit přes mobilní telefon, ze kterého vytvoříte hotspot a připojíte se k němu s notebookem. Datové připojení by v rámci datového roamingu mělo v Chorvatsku fungovat stejně jako v ČR, respektive za stejnou cenu, pro jistotu se ale informujte u svého operátora.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Chorvatsko a jídlo v restauraci

Restaurací je samozřejmě v každém turistickém letovisku přehršel. Pro výběr doporučíme internet a hodnocení na něm. V Zadaru jsme vyzkoušeli třetí nejlepší restauraci podle hodnocení na Tripadvisoru. L. Osteria nezklamala, úroveň obsluhy byla perfektní, domluva byla možná i v angličtině. Těstoviny se zeleninou naprostá dokonalost, stejně tak dezert. K tomu dvě deci no name bílého a celková částka za příjemnou večeři byla 25,75 eur, tedy 601 korun. To není nijak nepřijatelná cena. Dají se samozřejmě ale najít i levnější podniky.

Doporučení pro vás: Než-li vyrazíte na cestu do Chorvatska, myslete na svoje zdraví a sjednejte si cestovní pojištění. Při správně nastavených limitech krytí se nemusíte obávat nečekaných událostí, které zasáhnou do vašich financí. Pro snadné uzavření využijte kalkulačku cestovního pojištění.

  Kalkulačka cestovního pojištění do Chorvatska

Chorvatsko a jídlo v obchodech

Pečivo vychází na velmi podobné ceny jako u nás, mnohdy dokonce levněji. Kvalita je však neporovnatelně vyšší v Chorvatsku. Sympatický byl set čtyř koblih v Intersparu (ideální snídaně), stejně jako přítomnost některých českých pivních značek. Plzeň v lahvi vychází v přepočtu na nějakých 30 korun, což je skvělá cena. „Polárkáč“ o objemu jednoho litru koupíte do stovky. Dražší, ale o poznání chutnější jsou sýry, lahev vína koupíte od zhruba stokoruny výše.

Jak platit v Chorvatsku eurem?

Možná banální otázka, nicméně i k tomuto máme cestovatelský tip. Řešením je služba Revolut, která má podle našich zkušeností skvělé kurzy, daleko lepší než drtivá většina bank nebo směnáren. Prostě si na kartu, kterou po registraci a výběru tarifu dostanete (z tarifů bohatě postačuje i ten nejlevnější), pošlete určitý finanční obnos a ten si přes aplikaci v telefonu můžete směňovat na libovolnou měnu. Při platbě se využije buď konkrétní měna, na kterou jste si koruny převedli, nebo se částka přepočítá sama a platba proběhne v eurech, i když máte na účtu jenom koruny. Neplatí se žádné vedení účtu ani nějaké skryté poplatky, přes Revolut kartu se dá vybírat v zahraničí z bankomatu (opět poměrně levně) a zkrátka to funguje přesně tak, jak má moderní služba fungovat.

Doporučujeme vzít si i nějaká eura v mincích a bankovkách. Například na čerpacích stanicích bývají zpoplatněné toalety, eventuálně se mincemi platí i parkování ve městech. Je to zkrátka jistota, mít s sebou třeba 100 eur v bankovkách a mincích různých hodnot. Mimochodem v restauracích při platbě kartou nelze v Chorvatsku dát obsluze tuzér, takže jediným způsobem jsou opět klasické papírové nebo kovové peníze.

Poznámka – ceny i všechna ostatní fakta a postřehy jsou platné k letošnímu dubnu, kdy jsme se do Chorvatska vydali. Je možné, že v průběhu turistické sezóny bude docházet ke změnám.

Rada řidičům: Jestliže se chystáte na cestu do zahraničí, mohou vás, tak jako všude jinde, potkat nepředvídatelné události, které mohou řidiče pořádně vykolejit. Sjednejte si připojištění, jež vám případná rizika (např. porucha, vandalismus, krádež apod.) pokryje a vy se nebudete muset zbytečně stresovat. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, nebo si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: autorský text, tripadvisor, airbnb.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Fotogalerie (10 fotek)

Podobné články