PRÁCE 🧰

Cena cesty do Chorvatska z Prahy – Vídeň a Linec

8. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Nejlepší cesta do Chorvatska

Pokud stojíte před volbou, kudy se vydat do Chorvatska, máme pro vás přehledný článek, ve kterém jsme srovnali všechny varianty. Počítali jsme s náklady na palivo i dálniční známky.

Cena cesty autem do Chorvatska z Prahy – srovnání

Články na téma cesta do Chorvatska přes Rakousko:

  1. Do Chorvatska přes Rakousko autem (2022)
  2. Jak jet do Chorvatska přes Rakousko
  3. Cena cesty autem do Chorvatska z Prahy – srovnání - právě čtete
  4. Autem do Chorvatska přes Budějovice a Linec

Cena cesty do Chorvatska autem

U dálničních kuponů hodně záleží na tom, na jak dlouho se do Chorvatska vydáte. Důležité je to jak v Rakousku, tak i ve Slovinsku. Vydat se k moři na dva týdny totiž vyžaduje dálniční kupon s delší platností, eventuálně jeho zakoupení dvakrát – jednou na cestu tam, podruhé na cestu zpět. Za cíl všech cest počítáme Zadar. Spotřebu počítáme 6,5 litrů na sto kilometrů při ceně 35 Kč/litr. Nicméně pro přesnější výsledek si cenu spočítejte klidně pro své auto a aktuální cenu paliva (viz. výpočet v závorce v kolonce „Náklady na palivo“, kam si můžete libovolné hodnoty), stejně tak si můžete spočítat cenu poplatků za využití dálnic podle aktuálního kurzu koruny k euru.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Cesta do Chorvatska přes Vídeň

Nejklasičtější klasika ze všech. Z Mikulova přes hranice a ve Vídni jste za chvilku. Když budete mít štěstí, minete ranní nebo odpolední špičku. Po tzv. evropské silnici E59 dojedete přes Slovinsko až do Mariboru. Potom následuje Záhřeb a dálnice A1 vás dovede skrz tunel Sveti Rok až na pobřeží. Dálniční známku počítáme pro Rakousko desetidenní, pro Slovinsko týdenní. Zdržíte-li se u moře třeba dva týdny, budete potřebovat na zpáteční cestu ještě jednu rakouskou známku, slovinskou kupte rovnou měsíční, stojí přesně dvojnásobek toho co týdenní, se kterou počítáme v tabulce.

Cesta do Chorvatska přes Vídeň – tabulka nákladů
Vzdálenost964 kilometrů 
Doba jízdy9 hodin 40 minut
Náklady na palivo2193 korun (9,64 x 6,5 x 35)
Dálniční známka Rakousko9,9 eur (234 korun)
Dálniční známka Slovinsko15 eur (355 korun)
Mýto Chorvatsko16,8 eur (398 korun)
Cena celkem3180 korun

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Cesta do Chorvatska přes České Budějovice a Linec

Zajímavá varianta, dokonce kratší než přes Vídeň, té se úplně vyhneme. Za Lincem, na který se vydáme od Českých Budějovic, je potřeba se vydat směrem na Graz (Štýrský Hradec), odtud už je to stejné, jako v předchozím případě. Musíme bohužel projet dvěma placenými tunely Gleinalmtunnel a Bosrucktunnel. U dálničních známek platí to samé, co u „varianty Vídeň“. Tabulka počítá s týdenním pobytem, zdržíte-li se, budete si muset připlatit.

Cesta do Chorvatska přes Linec a Graz – tabulka nákladů
Vzdálenost911 kilometrů
Doba jízdy9 hodin 50 minut
Náklady na palivo2073 korun (9,11 x 6,5 x 35)
Dálniční známka Rakousko9,9 eur (234 korun)
Tunely v Rakousku17 eur (402 korun)
Dálniční známka Slovinsko15 eur (355 korun)
Mýto Chorvatsko16,8 eur (398 korun)
Cena celkem3462 korun
Praktický tip: Chtěli byste v létě uskutečnit dovolenou v Chorvatsku a rádi byste jeli autem? Sjednejte si před cestou cestovní pojištění online. Zdlouhavé vyhledávání jednotlivých nabídek může být pasé, pakliže využijte k výběru kalkulačku cestovního pojištění.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Chorvatska

Kudy se tedy vydat?

Za nás to není úplně jednoznačné, ale shodli jsme se v redakci na jednom. V noci bychom to klidně vzali přes Vídeň, je to jednodušší cesta, nejsou tam placené tunely. Vídeň je problematická hlavně přes den, kdy se tam občas doprava dost komplikuje a způsobuje to zdržení. Vyjíždět třeba v sedm hodin ráno z Prahy, volili bychom raději cestu přes Linec.

Vídeň? Nebo raději přes Linec? Kudy byste se vydali vy? Dejte nám vědět v komentářích pod článkem!

Na co nezapomenout: Řidičům, kteří mají v plánu cestu do zahraničí, radíme pořídit si připojištění. Je totiž schopné pokrýt rizika, jež vás mohou na cestě zaskočit (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Rizika můžete připojistit v rámci cestovka, případně se nebojte zainvestovat do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: asfinag, evinjeta.dars.si.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články