PRÁCE 🧰

Tunely v Rakousku na cestě do Chorvatska

29. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Tunely cestou do Chorvatska

Cesta do Chorvatska nemusí znamenat náklady jenom na dálniční známky a palivo. V Rakousku se k tomu připočítávají i poplatky za průjezd tunely. Pozitivní je, že pokud pojedete přes Vídeň, placeným tunelům se vyhnete.

Tunely cestou do Chorvatska

Články na téma tunely po cestě do Chorvatska:

  1. Tunely v Chorvatsku
  2. Tauernský tunel - jak ho objet?
  3. Tunely v Rakousku na cestě do Chorvatska - právě čtete
  4. Tunel v Chorvatsku odděluje dvě klimatická pásma
  5. Tunel u Mariboru bude od zítřka po požáru průjezdný

Placené rakouské tunely

Tabulka tunelů v Rakousku
Název tuneluCena v EURKomunikace
Gleinalm10,50A 9
Bosruck6,50A 9
Tauern13,50A 10
Karawanken7,80A 11
Brenner11A 13
Arlberg11,50S 16
Praktický tip: Vyrážíte letos do Chorvatska přes Rakousko? Buďte předem připraveni na všechny náhlé situace sjednáním cestovního pojištění. Pokud si nevíte rady, jak správně vybrat cestovko a nevyznáte se v nabídkách, využijte k tomu kalkulačku cestovního pojištění, která ušetří čas a peníze.

  Porovnat nabídky cestovního pojištění

Tunely na cestě přes České Budějovice

„Západní“ trasa České Budějovice - Linec - Štýrský Hradec - Maribor - Záhřeb zahrnuje dva tunely, konkrétně Gleinalm a Bosruck. Za první jmenovaný zaplatíte 10,5 eur (245 korun), za druhý 6,5 eur (152 korun), za průjezd oběma tunely tedy dohromady zaplatíte 397 korun. Počítáme-li i zpáteční cestu, pak to vychází na necelých 800 korun jenom za tunely v Rakousku.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Tunel Tauern

Kdybyste to vzali ještě víc západně a jeli třeba do Puly, pak by například z Plzně dávala smysl trasa Řezno - Mnichov - Linec - Salzburg - Villach - Lublaň - Pula. Ani tady by to nebylo bez tunelů. První placený by byl Tauern, za který dáte 13,5 eur (316 korun) a je kousek za Flachau. Následuje Karawanken, a to až na hranicích se Slovinskem. Cena za průjezd je 7,8 eur (183 korun).

Jak správně jezdit v tunelu

Uzavřený prostor působí na některé řidiče klaustrofobně, takže jízda je náročnější na psychiku a hrozí vyšší riziko vzniku dopravní nehody. Když už k ní dojde, je potřeba, pokud je to možné a je to jen malý ťukanec, zastavit ideálně až ta tunelem, případně na místě nouzového stání. To jsou takové výklenky za pravým jízdním pruhem, kde je i nouzové tlačítko nebo telefon pro přivolání pomoci. Za každou cenu se však snažte nezastavit přímo v jízdním pruhu, protože auta za vámi budou muset zastavit a s velkou pravděpodobností tak dojde k další nehodě.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Díky kamerám, které v moderních tunelech jsou, se obsluha úseku dozví, že se něco děje a vyšle na místo záchranné složky. Raději však volejte hned o pomoc telefonem na jednotné evropské číslo 112. Pro případ, že by se situace vyvíjela opravdu krajně nepříznivě jsou tunely vybaveny únikovými východy, které vedou do menších bočních tunelů sloužících právě pro tyto případy. Nebojte se je využít.

V tunelu řiďte tak, abyste jeli víceméně stejně rychle jako ostatní (obvykle to bude někde kolem maximální povolené rychlosti). Vyhněte se náhlým a prudkým manévrům, vždy zavčas dávejte znamení o změně směru jízdy. Neotáčejte se, necouvejte, dojedete-li ke koloně a je nutné zastavit, vytvořte záchranářskou uličkuvypněte motor. Záchranářská ulička je v tunelu naprosto zásadní, bez ní se na místo nemá pomoc jak dostat. V tunelu je jakákoliv nehoda extrémně nebezpečná, v případě požáru se riziko dále zvedá, protože toxické zplodiny hoření nemají kam unikat, navíc dojde ke vzniku komínového efektu, což je smrtící past pro ty, co se ocitnou v cestě žáru a kouři.

Jezdíte do Chorvatska přes nějaký placený tunel? Nezapomeňte nám dát vědět v komentáři pod článkem!

Na co nezapomenout: Plánujete cestu do Chorvatska a chcete být stoprocentně připraveni na všechny možné situace? Sbalte si s sebou i připojištění, které pokryje potenciální rizika, (např. porucha, vandalismus, krádež vozu apod.) Využít můžete připojištění v rámci cestovka, nebo si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: asfinag.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články