PRÁCE 🧰

Jak objet Tauernský tunel

5. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem po Rakousku Cesta do Chorvatska Informace na cestu Tunely cestou do Chorvatska

Letní dovolená je v plném proudu a spousta Čechů míří do Itálie nebo Chorvatska autem. Nejrychlejší cesta vede přes Rakousko.

Tauernský tunel - jak ho objet?

Články na téma tunely po cestě do Chorvatska:

  1. Tunely v Chorvatsku
  2. Tauernský tunel - jak ho objet? - právě čtete
  3. Tunely v Rakousku na cestě do Chorvatska
  4. Tunel v Chorvatsku odděluje dvě klimatická pásma
  5. Tunel u Mariboru bude od zítřka po požáru průjezdný
  6. Jaké tunely v Rakousku jsou pro osobní auta zpoplatněné? - již brzy

Statisíce Čechů míří přes léto do Itálie nebo do Chorvatska autem. Důležité je si naplánovat trasu předem. Na výběr máme ze tří nejčastějších tras. Přes Rakousko a nebo Německo to bude rychlejší než přes Maďarsko. Bohužel jako každý rok, došlo ke zdražování dálničních poplatků. Mimo dálniční známku se také platí poplatky za projetí určitých tunelů. Většinou se za průjezd vejdete do 10 eur, tunely můžete také objet a z hlediska spotřeby se vám to moc nevyplatí, ale výhledy jsou to krásné.

Tauernský tunel

Tauernský tunel je placený dálniční úsek (7 eur samostatný 13 eur i s tunelem Katschberg) na trase A10 ležící mezi Salzburkem a Villach. Typický je pro nekonečné kolony z důvodu vysoké dopravní špičce a jednou za čas i nehodě. Dnes se již na cestě na dovolenou do Chorvatska tato cesta nedoporučuje.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Jak ho objet?

Nejlépe se mu vyhnete, když zvolíte trasu přes Vídeň nebo Linz směrem do Grazu. Případná možnost je tu i přes Slovensko a Maďarsko, ale zabere více času. Objet se dá také autovlakem, který vede z Bad Gasteinu do Mallnitzu. Zaplatíte pouze za auto 17 eur (417 korun) a posádka se sveze zdarma. Autovlak se vám vyplatí pouze v době dlouhých kolon. Sice jezdí každou hodinu, ale cesta vám zabere 2 hodiny. Kdyby žádná kolona v tunelu nebyla, úsek autem můžete projet za 40 minut.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Při tak dlouhé trase vám i přesto nedoporučujeme hledat alternativní cesty. Nejlepší způsob, jak projet trasu je pomocí navigace například WAZE, která vás upozorňuje i na dopravní situace. Vyrážíte-li v sobotu, musíte počítat se zdržením.

Náš tip: Než-li vyrazíte přes Rakousko do Chorvatska na dovolenou, sjednejte si cestovní pojištění. Ochrání vás před neočekávanými událostmi, které mohou kdykoliv nastat a zasáhnou do vašeho rozpočtu. Nabídky pojišťoven za vás snadno a rychle porovná kalkulačka cestovního pojištění.

  Kalkulačka cestovního pojištění online

Zdroj info: Tauerntunnel, Mapy.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články