PRÁCE 🧰

Vyplatí se cestovat do Chorvatska autovlakem? (2022)

11. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem do Chorvatska Cesta do Chorvatska Možnosti dopravy

Chcete se vydat do Chorvatska s autem, ale nechce se vám řídit dlouhá trasa? Naštěstí existuje autovlak, který sveze vás i vaše auto na příjemnou dovolenou.  

Autovlakem do Chorvatska - vyplatí se to?

Autovlak Chorvatsko

Cesta samotným autem do Chorvatska je rozhodně rychlejší variantou cestování. Nikdo vám však nezaručí bezpečí a hlavně pohodlí. Po dlouhých a úmorných hodinách strávených na dálnici, kdy se protáhnete párkrát za několik hodin a to je jen v případě, že vás bude chtít zradit močový měchýř, se v porovnání s autovlakem vůbec nemůže měřit. V letních měsících železniční dopravci do svého sortimentu zahrnují autovlak do Chorvatska, díky kterému můžete sednout do vlaku pouze s občankou, jízdenkou a klíčky od vozu. Autovlaky do Chorvatska jezdí většinou od začátku června až do poloviny září.

Z Česka se však autovlakem do Chorvatska nedostanete. ČD autovlak Jadran bohužel pro letošní sezónu zařazen nebyl a pokud se chcete do Chorvatska dopravit autovlakem, budete muset dojet do Vídně nebo Bratislavy. Autovlak z Vídně jezdí v úterý a pátek přes celou sezónu. Doba jízdy z Vídně do Splitu trvá 22 hodin. Jedná se o rakouský autovlak společnosti ÖBB.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Autovlak do Chorvatska z Bratislavy

Rakouská společnost ÖBB má svou první zastávku s nočním vlakem nightjet v Bratislavě. Společnost přizpůsobuje dobu jízdy tak, aby všichni turisté do Chorvatska přijeli ráno vyspaní a odpočatí. Z Bratislavy vyjíždí vlak v 15:51, přičemž nakládka aut je již od 14:20. Vozidlo si nakládá každý sám za asistence zaměstnance železnice. Vlak bude pokračovat se zastávkou ve Vídni v 18:01, Grazu 21:02, Mariboru 22:05, Záhřebu 01:05 a nakonec ve Splitu v 9:55.

Vyplatí se přibalit sebou do Chorvatska: Vydáváte se letos na cestu do Chorvatska? Pokud ano, sbalte si s sebou i cestovní pojištění na cestu. Pro přehlednou nabídku cestovek od pojišťoven můžete využít online kalkulačku cestovního pojištění.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Chorvatska

Autovlak Chorvatsko cena

Ceny jízdenek se liší od toho, zda je kupujete v tzv. Sparchiene nabídce nebo standardně. Ta je limitovaná obsazeností vlaku a počtem jízdenek určených na daný vlak. Ve vlaku můžete využít buď šestimístné kupé v Sparschiene nabídce od 29,90 EUR (standard dospělý 99 EUR, dítě 15 EUR), nebo si můžete užít jízdu v 3lůžkovém kupé od 69,90 EUR (standard dospělý 139 EUR, dítě 55 EUR). Za 89 EUR (standard dospělý 159 EUR, dítě 75 EUR) si můžete vybrat dvoulůžkové kupé a za 139 EUR (standard dospělý 209 EUR) můžete mít jednolůžkové kupé pro sebe. Poplatek za auto do Splitu je od 109,90 EUR. Jízdenky rakouského autovlaku koupíte na oficiálních stránkách dopravce.

Cena za auto a jednu osobu a sezení začíná na 139.80 EUR, pokud chcete lůžko, zaplatíte 179,80 EUR. Cena za speciální lůžkové kupé se pak navyšuje podle ceníku. Za samotné vozidlo zaplatíte od 109,90 EUR (standard 149,00 EUR) a za motocykl od 79,90 EUR (standard 99,00 EUR)

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Maximální rozměry vozidla ve vlaku

  • délka - 530 cm,
  • šířka - 205 cm,
  • šířka střechy na horní plošině -130 cm,
  • výška vozidla: v závislosti na jeho umístění. Jedno vozidlo do výšky 167 cm, ostatní do výšky 158 cm.
Na co nezapomenout: Pokud chcete mít před cestou na dovolenou pokryté opravdu všechny možnosti, nezapomeňte svůj vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednejte alespoň krátkodobé havarijní pojištění. Ochrání vás totiž před takovými situacemi, jako je porucha, odcizení nebo vandalismus.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Nightjet, Autovýlet, Cestuj Levně, OEBB, České dráhy, RegioJet.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články