PRÁCE 🧰

Chorvatský tunel odděluje dvě klimatická pásma

15. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu Tunely cestou do Chorvatska

Cestou do Chorvatska pravděpodobně pár tunelů projedete, ale ani v samotném Chorvatsku jich není málo. A některé jsou i docela dlouhé.

Tunel v Chorvatsku odděluje dvě klimatická pásma

Články na téma tunely po cestě do Chorvatska:

  1. Tunely v Chorvatsku
  2. Tauernský tunel - jak ho objet?
  3. Tunely v Rakousku na cestě do Chorvatska
  4. Tunel v Chorvatsku odděluje dvě klimatická pásma - právě čtete
  5. Tunel u Mariboru bude od zítřka po požáru průjezdný
  6. Jaké tunely v Rakousku jsou pro osobní auta zpoplatněné? - již brzy

Tunely v Chorvatsku nejsou placené

Dobrou zprávou hned na úvod je, že žádný z chorvatských tunelů není placený. Jediné platby za tunely cestou vás tedy čekají, pokud se vydáte přes Rakousko, a to přes České Budějovice a Linec. Jestliže ale zvolíte trasu přes Vídeň, pak na té vás žádné placení za průjezd tunely nečeká.

Nejdelší tunely v Chorvatsku

Nejdelší tunely v Chorvatsku

Název tuneluDélka v metrech
Mala Kapela5821
Sveti Rok5679
Učka5062
Sveti Ilija4248
Debeli Brijeg2467
Tip Portálu řidiče: Do Chorvatska vyráží každoročně statisíce Čechů, pakliže patříte mezi ně, sjednejte si cestovní pojištění. Ochrání vás na cestách a nepřekvapí vás tak žádná neočekávaná událost. Pro ušetření času a peněz se vyplatí použít kalkulačku cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění do Chorvatska

Mala Kapela

Při cestě k moři pojedete pravděpodobně po dálnici přes Záhřeb, přičemž na pobřeží pojedete po dálnici A1. Zde stojí za zmínku zejména nejdelší tunel v Chorvatsku, kterým budete na této komunikaci projíždět a jeho jméno Mala Kapela možná zní našinci trochu legračně. Tvoří ho dva tubusy průjezdní a jeden tubus servisní. Délka tunelu Mala Kapela je 5 821 metrů. Dokončen by v roce 2009.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Sveti Rok

Dalším zajímavým tunelem je Sveti Rok. Jeho délka je 5 679 metrů a nejzajímavější je na něm fakt, že odděluje dvě klimatické zóny, prochází totiž pohořím Velebit. Na severní straně je klimatická zóna vnitrozemská, na straně jižní je klimatická zóna středomořská. Proto se nedivte, jestli třeba do tunelu vjedete z prudkého deště a vyjedete do slunečného počasí. Hned po výjezdu se silnice začne stáčet a klesá směrem k moři, některé výhledy tak opravdu stojí za to. I tento tunel byl dokončen v roce 2009, stavba probíhala souběžně s Mala Kapela.

V obou zmíněných tunelech je rychlost omezena na 100 km/h. Místní často jezdí i rychleji, v tunelu pravděpodobně policie rychlost neměří, doporučujeme však držet se raději té stovky.

Tunel ČSSR – Jadran

Myšlenka přímého propojení Česka s Jaderským mořem se možná zdá šílená, nicméně takový projekt skutečně existoval. Profesor ekonomie Karel Žlábek se touto vizí zabýval ve 40. letech 20. století s tím, že bychom měli přímý přístup k moři. U slovinského pobřeží měl být z materiálu vytěženého při ražbě tunelu vybudován ostrov Adriaport, kde by byl obchodní přístav.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Od roku 1979 se stavbě věnoval Pragoprojekt a cena měla tehdy být 258 miliard československých korun. Doba výstavby se předpokládala zhruba třicet let, přípravné práce měly zabrat 10 let. Hovořilo se o dokončení nejdříve v roce 2020. Tunelem měla vést vlaková trať a místy by se dokonce dostala komunikace na povrch. Jelikož ale měl tunel vést přes kapitalistické Rakousko a Jugoslávii, která neměla nejlepší vztahy s Moskvou, byl monstrózní tunelový projekt politicky neprůchodný.

Věděli jste, že Česko mohlo mít přímé spojení s Jadranem? Dejte nám vědět v komentářích!

Doporučení na závěr: Jestliže byste letos rádi zavítali do chorvatských luhů a hájů, ale obáváte se rizik, která se mohou s cestou pojit (porucha, vandalismus, krádež apod.), sjednejte si pro jistotu připojištění, které rizika pokryje a ochrání tak vás i vaší peněženku. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: croatiaweek, tripadvisor.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články