PRÁCE 🧰

Přes Budějovice a Linec je to do Chorvatska o něco blíž

13. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Nejlepší cesta do Chorvatska

Jednou z populárních „alternativních“ cest do Chorvatska je vydat se přes České Budějovice a Linec. Je to trasa výhodná nejen pro ty, kdo bydlí v jižních Čechách. Tuto trasu jsme si sami vyzkoušeli, když jsme se vypravili do Chorvatska elektromobilem Škoda Enyaq Sportline iV 80.

Autem do Chorvatska přes Budějovice a Linec

Články na téma cesta do Chorvatska přes Rakousko:

  1. Do Chorvatska přes Rakousko autem (2022)
  2. Jak jet do Chorvatska přes Rakousko
  3. Cena cesty autem do Chorvatska z Prahy – srovnání
  4. Autem do Chorvatska přes Budějovice a Linec - právě čtete

Přes Vídeň je to už trochu nuda

Jet přes Vídeň je klasická varianta, nicméně třeba z Prahy je to přes Linec zhruba o čtvrt až půl hodiny delší cesta, ale na druhou stranu je to o víc jak 50 kilometrů blíž. Trasa Budějovice–Linec byla super, když byla dopravní omezení u Mikulova. Zejména při návratu, když už si člověk připadal, že je skoro doma, ho o to víc překvapila poslední část cesty jako největší peklo. A podle našeho názoru je to i vizuálně atraktivnější možnost, protože vede z části přes Nízké Taury, kdežto „varianta Vídeň“ se horám snaží vyhnout.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Kudy se vydat?

Teď k trase samotné! Přes České Budějovice na Kaplice a Dolní Dvořiště, přejedete hranice a pořád na Linec. Pojedete po rychlostní silnici S10, ze které se kousek před Lincem stane dálnice A7. Přes Linec projedete omezenou rychlostí a za ním se dáte na Graz po dálnici A1. Po asi 32 kilometrech přijde křížení s dálnicí A9 – na tu se napojíte a pofrčíte to směrem na jihovýchod, tedy na Graz neboli Štýrský Hradec.

Cestou vás čekají dva placené tunely, a to Gleinalmtunnel a Bosrucktunnel. Průjezd prvním vyjde na 10,50 eur (247 korun), za druhý dáte 6,50 eur (153 korun). Poplatek je jednorázový, tedy za každý průjezd, a platí se na mýtné bráně kousek před tunelem. Nebojte, mýtnou bránu nemůžete minout.

Doporučení motoristům: Máte v plánu letos vyrazit sami, s drahou polovičkou, s přáteli nebo s dětmi do Chorvatska? Přibalte si s sebou na cestu cestovní pojištění s dostatečnými limity. Pro snadné a zároveň rychlé srovnání nabídek se vyplatí využít kalkulačku cestovního pojištění.

  Porovnat nabídky cestovního pojištění

Počasí umí zaskočit

Pozor na to, že jedete přes hory, takže počasí mimo tunely bývá někdy dost ošklivé, můžete se setkat s hustou mlhou, prudkým deštěm, ale klidně i se sněžením. Přizpůsobte tomu rychlost, k čemuž vás bude pobízet i dopravní značení. Jinak obecně co se týče rychlosti a dopravních předpisů v Rakousku, nedoporučujeme je porušovat, pokuty jsou v téhle zemi opravdu velmi vysoké. I pokud vás policie nepřistihne přímo na místě, může přijít za pár týdnů až měsíců obsílka s velmi nepříjemným obsahem – při nezaplacení se přistupuje ke klasickému vymáhání přes české soudy a exekutora.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Po E59 až do Záhřebu

Přes Štýrský Hradec, respektive kolem něj, pojedete stále po A9. Ta vás také dovede až na hranici se Slovinskem, odtud se držte značení E59 – tato komunikace vás dovede až do Záhřebu. Pojedete tedy přes Slovinsko, kolem Mariboru a pokud míříte dolů k moři, musíte se za Záhřebem napojit na dálnici A1, která vás potáhne na jih.

Možná se to zdá z popisu cesty komplikované, ale není! Je to trasa, která se dá v pohodě jet i bez navigace, ale s navigací je to jistota, přičemž pokud používá aktuální data, tak se vyhnete případným problémům, které s trochou štěstí zvládnete objet. Nevýhodou jsou poplatky za tunely, které cestu o něco málo prodraží.

Kudy jezdíte do Chorvatska vy? Podělte se s námi o vaši oblíbenou trasu v komentářích!

100% příprava: Ať vaše cesta do ciziny povede kterýmkoliv směrem, porucha, vandalismus, nebo krádež vozidla vás může nemile zaskočit všude. Pokud si sjednáte připojištění, zmíněná rizika vám pokryje. Připojistit se můžete v rámci cestovka, nebo si sjednejte krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: asfinag, evinjeta.dars.si.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.
Martin Hájek, 13. 6. 2023 10:42
Tuto cestu jsem jezdil služebně a velmi dobře ji znám. Je krásná, pohodlná a rychlá. Až bude na našem území příští rok dostavěná D3 až do Kaplice-nádraží a v roce 2026 poslední úseky až na hranice s Rakouskem, cesta se znatelně časově a kilometricky zkrátí. Od 2030 to bude po dostavbě všech úseků naší D3 a Rakouské S10 a A7 velice rychlá a skvělá alternativa cesty na jih Evropy.
Jakub Mokříš, 13. 6. 2023 10:44
Doufejme, že to tak opravdu bude! Autor.

Podobné články