PRÁCE 🧰

Bezpečnostní pásy se nenavíjí. Co s tím?

2. 4. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Bezpečnostní pásy do auta byly implementovány proto, aby v případě nehody zachytily lidské tělo. Jenže po čase se mohou přestat pásy navíjet. Co s tím?

Bezpečnostní pásy se nenavíjejí – oprava

Články na téma bezpečnostní prvky automobilů:

  1. Co je parkovací asistent a jak se používá
  2. Crash test aut: Jak to probíhá?
  3. Bezpečnostní pásy - jednotlivé typy
  4. Bezpečnostní pásy se nenavíjejí – oprava - právě čtete

Jak funguje bezpečnostní pás?

Funkce bezpečnostního pásu v autě je asi většině řidičů dobře známa. Drží tělo na místě v případě nehody. Respektive idea je taková, že ho nepustí natolik, aby třeba proletělo předním sklem nebo se vydalo proti volantu způsobem, že airbag nevystřelí do prostoru, ale řidiči do obličeje. Je to snad největší revoluce v bezpečnosti aut, která zachránila bezpočet životů.

Aby bezpečnostní pás fungoval správně, je potřeba, aby těsně přiléhal k tělu. Nikoliv přes vrstvu péřové bundy a tlustý svetr, ale ideálně jen třeba přes tričko a mikinu, zkrátka čím blíž tělu je, tím efektivněji v případě nehody bude fungovat. Jenže spousta ojetin má poměrně známý problém – bezpečnostní pásy se nenavíjejí. U řidiče to bývá nejhorší, u spolujezdce o něco lepší.

Nepřitažený pás je problém

Nebezpečí nenavíjejícího se nebo jen velmi pomalu navíjejícího se pásu je zjevné. Nepřilehne k tělu, je volný a jakmile dojde k nárazu, nelze moc předpokládat, kam se tělo vydá. V krajním případě zpod pásu vyklouzne horní polovina těla.

Co s nenavíjejícím se pásem? Obvykle bývají na vině nečistoty. Ano, na černém bezpečnostním pásu je moc nevidíte, ale prach a mastnota vytvoří vrstvu, která zvyšuje tření, takže navíjení se zpomalí nebo úplně zastaví.

Pás jednoduše vyčistěte

Pomoc je naštěstí velmi jednoduchá. Stačí si připravit mýdlovou vodu do kyblíku a nějaký hadr nebo staré tričko. Pás celý vytáhněte, co to půjde. Hadrem namočeným v mýdlové vodě ho pak pečlivě celý umyjte. Budete se asi dost divit, jak špinavá voda po této proceduře bude. Pozor, na konec nenechejte pás navinout zpět, ale umotejte ho třeba kolem loketní opěrky nebo madla ve dveřích a zapněte do ho do spony. Dejte mu pak klidně několik hodin na to, aby stihnul dostatečně uschnout, a nenavíjejte ho mokrý.

Uvidíte sami, že po vyčištění se bude pás navíjet o dost ochotněji. Proceduru doporučujeme opakovat klidně třeba jednou za rok, a to i z důvodů hygienických. Zejména v autech, kde se střídá více řidičů je bezpečnostní pás plný nečistot, bacilů a kdoví čeho všeho. O pásech na zadních sedadlech, kde jezdí děti, to platí rovněž.

Zdroj info: safetyrestore, carfromjapan.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články