PRÁCE 🧰

Chorvatská past na turisty – drahé palivo, které natankujete omylem

21. 8. 2023 2 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Příprava na cestu

Tankování paliva v Chorvatsku může cestu dost prodražit. Stalo se to nejen nám, ale i dalším, kteří chtěli doplnit palivo na cestu. Přitom cenově nejsou benzín ani nafta v zemi nijak zásadně drahé.

Chorvaté mají nový trik v podobě drahého paliva

Existuje docela velká pravděpodobnost, že do téhle pasti vlezete ne úplně dobrovolně také. Chorvati, milí lidé, kteří z turismu žijí, zároveň chtějí samozřejmě co nejvíce na dovolenkářích utržit. Někdy se bohužel uchylují k ne úplně fér praktikám. O co jde?

Čerpací stanice nabízejí obvykle několik druhů paliva. Benzín a naftu v základní, tedy té běžné variantě a pak většinou od obojího i něco prémiového, a to pod různými obchodními názvy. Při cestě na dovolenou však člověk hledá asi tu nejlevnější možnost, jak doplnit nádrž, takže zajede ke stojanu a pátrá očima po něčem jako normální nafta.

Není nafta jako nafta

Jenže chyba lávky! Stalo se nám nejdříve u čerpačky Crodux, že jsme zajeli ke stojanu, vytáhneme jedinou pistoli, u které byl zelený štítek a na displeji výdejního stojanu se ukázala cena, která rozhodně neodpovídala tomu, co bylo avizováno na totemu. Nedá se nic dělat, asi stojíme u špatného. Krátké pátrání po stojanech ostatních ukázalo smutnou realitu – jen dva z osmi umožňovaly čerpat Eurodizel, jinak byl všude Q Eurodizel, což je prémiové palivo.

Cenový rozdíl je značný. Normální nafta, jejíž cena je státem regulovaná, vychází na 1,36 eura (32,55 korun), neregulovaná prémiovka je o poznání dražší a stojí 1,92 eura (45,96 korun). Na plné nádrži, což je běžně 50 litrů, je vidět, kolik člověk přeplatí, a to jen díky vychytralosti chorvatských provozovatelů čerpaček. Plná Eurodizelu vyjde na 1627,5 korun, Q Eurodizel bude stát 2298 korun. Rozdíl je 670,5 koruny, což je poměrně hodně.

S benzínem je to stejné

Velmi podobně je na tom benzín. Na 1,46 eura (34,95 korun) vychází běžný Q Eurosuper 95. Q Eurosuper 100 je za 1,99 eura (47,63 korun) za litr. Rozdíl je to opravdu markantní a na 50litrové nádrži to bude 1747,5 korun oproti 2381,5 korunám. Tedy 634 korun rozdíl.

Proč to Chorvaté dělají?

Nebyli jsme sami, kdo musel na čerpačce potupně couvat k jinému stojanu, aby dostal normální naftu namísto prémiové. Vnucuje se samozřejmě otázka, proč tomu tak je. Vysvětlení je poměrně logické. Vláda rozhodla o tom, že ceny běžných paliv budou regulované, aby nevystřelily přes 50 korun za litr, což vlivem více okolností reálně hrozilo. Pumpařům tak dramaticky klesla marže. Problém je že potřebují neustále vykazovat zisk, a to nejlépe rok od roku vyšší a vyšší. Zkoušejí tedy nejrůznější finty na řidiče, aby je donutili třeba i jen omylem naplnit nádrž drahým palivem. Tak pozor, ať jim na to nenaletíte!

Také jste zaznamenali tento trik? Nebo se vám dokonce povedlo natankovat drahé palivo, aniž byste po něm toužili? Dejte nám vědět komentářích!

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos, redakce.
Lukyn, 21. 8. 2023 13:44
Přesně jak je popsáno Crofix jsem ani běžnou naftu nenašel prémiová cca o 10kc dražší. Lepší INA tam jsem alespoň přeparkoval. Nutno sledovat nálepky když přijíždíte ke stojanu. A malá pomůcka na naftu přijet ke stojanům pro kamiony tam je ke základní nafta -tlusta a tenká pistole.
Jakub Mokříš, 21. 8. 2023 13:46
Díky moc za potvrzení a za tip na dobrou fintu!

Podobné články