PRÁCE 🧰

Třetí registrační značka na nosič kol

17. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Příprava na cestu

Jeden z dotazů našich čtenářů se týká SPZ na nosič kol za autem. Pakliže je na kouli připevněn, kola zakrývají zadní registrační značku a ta je kvůli tomu nečitelná. Jak se to řeší?

Třetí SPZ na nosič kol – je to opravdu nutnost?

Předně – povinností řidiče je zajistit čitelnost registračních značek vozidla. Pokud čitelné nejsou, nejsou vidět, nebo dokonce nejsou na autě vůbec, nesmí daný vůz do provozu. A čitelné musejí být obě dvě, nikoliv jen jedna. Výjimku mají motorky, které mají registrační značku jenom jednu, a to zadní. Je tomu tak nejen u nás, ale po celé Evropě.

Jak je to s nosičem na kola?

Teď co z toho vyplývá pro majitele auta osazeného nosičem jízdních kol na tažném zařízení? Ti mají dvě možnosti. První je, registrační značku sundat z auta a umístit ji na nosič na kola, což je nejjednodušší řešení. Pakliže to budete přehazovat jednou za rok, je to akceptovatelné, jestliže to musíte dělat každý týden, bude to asi dost otrava.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Zvláštní značka pro nosič

Elegantnější variantu představuje pořízení třetí registrační značky, kterou umístíte na nosič jednou pro vždy. Značka je stejná, jako dvě na autě, akorát za prvními třemi symboly má dvě hvězdičky. Výroba nějaký čas trvá (zhruba týden), úřad na to má třicet dnů, a je třeba zaplatit správní poplatek 600 korun a navrch ještě 50 korun za zapsání do velkého technického průkazu. O třetí tabulku je potřeba žádat u místně příslušného úřadu a požádat musí vlastník nebo provozovatel vozidla.

Rada pro řidiče: Při cestě za hranice se vyplatí sjednat cestovní pojištění s dostatečnou pojistnou ochranou. Zorientovat se v obsáhlé nabídce ale může být poměrně náročné a komplikované. Naštěstí vám s výběrem dokáže pomoct online kalkulačka cestovního pojištění.

  Srovnání nabídek cestovního pojištění

Pozor akorát na to, abyste pak nosič nenamontovali na jiné vozidlo. Značka je spojena s autem, je to vlastně jeho třetí SPZka, která ale slouží výhradně k montáži na nosič kol. Registrační značka vozidla se od registrační značky nosiče nesmí nikdy lišit, opět by šlo o docela drahý přestupek spojený u nás se zákazem řízení na 6 až 12 měsíců. Pakliže se tedy chystáte do zahraničí a chcete mít na autě namontovaný nosič na kola, je nejlepší variantou včas zažádat o třetí SPZ, tu na nosič namontovat a dvě stávají na autě ponechat jak jsou.

Zvláštní značka pro nosič kol

Aby nedošlo k mýlce – třetí registrační značka se sice váže k autu, ale nesmí na něm být umístěna. Je určena na nosič kol a teprve ten můžete uchytit třeba na tažné zařízení! Značky nelze libovolně přehazovat a měnit, od toho jsou ostatně na SPZ pro nosič ty hvězdičky, podle kterých ji jednoznačně poznáte.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Domácí výrobky už ne

Dříve bylo možné si registrační třetí registračku „spíchnout“ samodomo. Lidé si dělali buď plechové tabulky a snažili se napodobit do nejvěrněji originál, nebo si SPZ vytiskli na tiskárně a zalaminovali do fólie. Dnes už to možné není a byl by to opět docela závažný přestupek, takže to raději ani nezkoušejte.

Jsou firmy, které vám dokonce vyrobí SPZ na nosič s tím, že to sice není schváleno Ministerstvem dopravy, ale PČR to toleruje. Ne, netoleruje! Jednak takovou značku použít nesmíte a pak také není zapsána v technickém průkazu. Jestli si něco takového připevníte na nosič kol, koledujete si o zákaz řízení.

Máte na nosiči kol třetí registrační značku? Nebo tam přehazujete zadní SPZ za auta? Podělte se s námi v komentářích!

Na co nezapomenout: Řidičům, kteří mají v plánu cestu do zahraničí, radíme pořídit si připojištění. Je totiž schopné pokrýt rizika, jež vás mohou na cestě zaskočit (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Rizika můžete připojistit v rámci cestovka, případně se nebojte zainvestovat do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: autoklub.cz, UAMK.
Zdroj médií: Depositphotos.
[email protected], 17. 8. 2023 7:09
Zdravím Vás přátelé motoristi ! Tak zde je obrovská chyba má jistě velice špatné informace !
1 : SPZ nebo-li RZ musí být na vozidle ( autě ) obě dvě !
2 : o třetí SPZ (RZ) si musí majitel zažádat na evidenci motor.vozidel,kde mu cca do 14 dnů nechají vyrobit stejnou SPZ,kterou opatří nosič kol ! Dále pak musí opatřit kola na nosiči ještě takovou bílou cedulí s červenými pruhy !
3 : pokud toto neudělá majitel a SPZ pouze přendá na nosič,hrozí mu v zahraničí docela tučná pokuta !!!! Zde v republice je také pokuta nebo správní řízení ! Tak prosím uveďte toto na pravou míru a nedezinformujte motoristy !!!!!
Jakub Mokříš, 17. 8. 2023 7:23
Dobrý den, můžete se prosím podělit o zdroj těchto informací?

Podobné články