PRÁCE 🧰

Cesta do Chorvatska – jet ve dne, nebo na noc?

3. 6. 2023 5 min. čtení diskuze (5) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Příprava na cestu

Možná si také kladete otázku, jestli je lepší do Chorvatska k moři vyrazit spíš přes den, tedy ráno, nebo se raději vydat na noc. Máme vyzkoušené obě varianty, takže můžeme porovnávat.

Cesta do Chorvatska v noci vs. přes den

Ať už vyrazíte jakkoliv, rozhodně alespoň trochu plánujte a dejte nějaký čas přípravám. Optimální trasu vybere navigace, ale předem se hodí mrknout minimálně na to, jak dlouhá cesta bude a jak dlouho zabere. Můžete tak odhadnout, jestli bude potřeba tankovat a případně kde (doporučujeme Slovinsko). Rozhodně bychom si také dopředu koupili přes internet dálniční známky, dále vodu a něco k jídlu. Cestou sice můžete zastavit, ale pokud se plánujete stravovat po benzinkách a rychlých občerstveních, tak se celá výprava nejen dost prodraží, ale také protáhne.

Zásadním faktorem na takhle dlouhé cestě jsou děti. Dlouhé sezení v autě je neuvěřitelně nudí a zejména ty menší mohou začít trochu zlobit a rozptylovat řidiče. I proto je lepší s nimi vyjet raději na noc a nechat je vyspat cestou s tím, že se jednou dvakrát zastaví na toaletu a ráno jste u moře.

Cesta do Chorvatska v noci

Ne každý jízdu přes noc snese. Jsou-li řidiči dva, což je vcelku běžné, mohou se střídat. Nebezpečím je únava a mikrospánek – mozek funguje tak, že jakmile oči nevnímají modrou složku světelného spektra (tedy v noci), velí tělu ke spánku pomocí produkce melatoninu. Proto se člověk po probdělé noci cítí ráno daleko méně ospalý, než třeba kolem čtvrté ráno, kdy je ještě tma. Jakmile se totiž noc přehoupne do dne, začne mozek opět vnímat modrou složku světla a melatonin přestává produkovat, což odbourá únavu.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Doporučení pro jízdu v noci:

  • Nejezděte po práci. V den odjezdu rozhodně nedoporučujeme řešit nějaké pracovní povinnosti. Soustřeďte se jenom a pouze na cestu. Jsou tací, kteří jsou schopni vyrazit po osmihodinové odpolední šichtě, tedy v deset hodin večer. To je opravdový risk.
  • Cestou si povídejte se spolujezdcem, snažte se zůstat aktivní, nemusíte pořád, stačí občas prohodit pár slov. Pakliže zbytek posádky auta spí, pomůže spíš poslech tiše hrající hudby než třeba podcastů. Mluvené slovo vám moc nepomůže. 
  • Potřebujete-li si skutečně zdřímnout, dejte si 20 minut až půl hodiny spánku. Důležité je, nedostat se do příliš hluboké spánkové fáze. Stačí krátký šlofík, po kterém se dá fungovat bez problémů další třeba čtyři hodiny.
  • Kupte si dopředu podpůrné prostředky. Zapomeňte na řízek, tučná jídla vás spolehlivě uspí. Na každého funguje něco jiného, obligátní káva se dá pít jen v omezené míře. S energetickými nápoji pozor – funguje jak který a není dobré jich pít moc, bolí z nich potom žaludek. Autor článku přiznává, že jednou po probdělé noci ujel trasu Praha–Bibione s pomocí čtyř nápojů Red Bull. Dá se to, ale není to nic, co byste chtěli zažít.
  • Pozor na to, kdy máte check-in, tedy od kdy se můžete ubytovat. Abyste nedorazili ráno v šest hodin a pak ještě do deseti nemuseli čekat, až vás v hotelu ubytují.
Praktický tip: Při cestování v noci je potřeba dbát na obezřetnost a zodpovědnost. To samé platí i pro cestovní pojištění, které je zárukou na cestách do zahraničí. Využijte online kalkulačku a nechte si vypočítat nejvýhodnější cestovní pojištění přesně dle vašich požadavků. 

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Neprospěte po jízdě celý den

Po probdělé noci, pokud už nepotřebujete řídit nebo dělat nic, na co se potřebujte soustředit, se vyplatí zůstat vzhůru až do dalšího večera. Není nic horšího, než den prospat a pozdě odpoledne se probudit plný energie. Večer pak nebudete moct usnout a rozhodíte si spánkový rytmus. Pakliže se vám po jízdě chce opravdu hodně spát, zdřímněte si spíš jen hodinku nebo dvě.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Cesta do Chorvatska přes den

Bojíte-li se, že usnete, je jízda přes den jistota. Horší je, že bývá daleko hustší doprava a případné kolony většinou vznikají přes den. Nepopiratelnou výhodou však je, že toho místy dost uvidíte, pakliže bude pěkné počasí. To však, pokud je příliš velké horko, může být i lehce otravné.

Doporučení pro jízdu přes den:

  • Vymyslete nějakou zábavu dětem, pokud s vámi cestují v autě. Pohádky na tabletu nebo jednoduché hry jsou ideální, jde hlavně o to, aby vás děti neustále nerozptylovaly při jízdě.
  • Jestli nemáte zatmavená zadní skla, doporučujeme pořídit buď záclonky nebo sluneční clony na přísavky. I když je vůz vybaven klimatizací, přes skla se dovnitř dostává sluneční svit, která ohřívá povrch těla. Navíc do druhé řady sedadel se nedostává proudící chladný vzduch tak efektivně, jako k řidiči a spolujezdci. Spousta aut dokonce nemá ani žádné výdechy pro cestující vzadu. Ti jsou tak odkázáni jen to, co se k nim dostane zepředu, myslete na to.
  • Navigace vám občas možná nabídne jinou trasu, protože na té stávající nastal nějaký problém. Většinou napíše i čas, který zvolením nové trasy ušetříte. Domluvte se nicméně dopředu se spolujezdcem, že tyto věci bude řešit on. Za jízdy s mobilním telefonem ve většině evropských zemí manipulovat nesmíte.
  • Pijte! Ideálně vodu, ať tělu dodáte minerály. Tekutiny jsou základem pro to, abyste se udrželi v kondici.

Jezdíte na den, nebo raději na noc? A jak se bráníte spánku? Předem díky za tipy v komentářích!

Portál řidiče radí: Ať už si vyberete cestu noční nebo denní, v každém případě si sjednejte připojištění, které bude krýt rizika, jež mohou na cestě vzniknout (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.). Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, případně doporučujeme sjednat si krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: caranddriver, motorbiscuit.
Zdroj médií: Depositphotos.
Zdenal, 2. 7. 2023 18:16
Kaźdému vyhovuje něco jiného, já raději za světla. I cesta je dovolená. Vždy si najdu nějakou zastávku, kde je něco zajímavého k vidění.
Jakub Mokříš, 3. 7. 2023 9:05
Dobrý den, díky za komentář – že i cesta je dovolená, je naprostá pravda.
Landwolf, 5. 6. 2023 19:59
Hlavně vyjeďte dřív, nedělejte si přesný časový plán, kde v kolik musíte být - stejně nevyjde, protože Murphyho zákony fungují (kolony, nehody) :). Dejte si malou pauzu po cca 3 hodinách jízdy. Dostatečně pijte,
Jezdím do Chorvatska každý rok, zásadně v týdnu, to je klidnější provoz. Když jedu zpět, sjíždím před Zahřebem na Dolní Zdenčina, jedu mimo hlavní mýtnou bránu, kde jsou kolony, po cestě levně natankuji (vloni byl rozdíl 1,5 kuny oproti dálnici - souřadnice 45.7788144N, 15.8280414E) a najedu kousek za mýtnou bránou. Pokud v rádiu hlásí kolony na mýtné bráně i na hranicích se Slovinskem, sjedu na Durmatec, jedu podél dálnice (ušetříte 2,3 € za 8 km) a vyjedete 500 m od celnice.
[email protected], 4. 6. 2023 9:40
Jsou to dobré rady. Můj recept na dlouhou jízdu. Určitě před jízdou alespoň 2. hodinky spánku. Je jedno jestli pojedete přez den nebo večer. Do krabičky 1 kg pěkně velké čerstvé ,oloupané mrkve - na 1000km. Já doplňuji 1-2 Retbuly. Dle nálady 2-3 pauzy na WC a na kávu. Krásnou dovolenou?
Jakub Mokříš, 4. 6. 2023 14:53
Mrkev? To musím vyzkoušet! Příští týden jedu do Itálie, tak to prubnu. Díky a hezký den, autor.

Podobné články