PRÁCE 🧰

Cesta do Itálie a zpět za 5 847 korun

11. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Levné cestování autem Cesta do Itálie Cena cesty do Itálie

Itálie je velmi oblíbená destinace pro letní dovolené. Její výhodou je relativní blízkost, příznivé ceny a samozřejmě skvělé podmínky pro rekreaci, včetně vyhlášené kuchyně. Na kolik vyjde cesta do Itálie autem tam a zpět?

Do Itálie a zpět za 5 847 korun

Náklady na palivo pro cestu do Itálie

Budeme vycházet z poměrně běžné spotřeby 6,5 litrů paliva na sto kilometrů. Vyjíždíme z Prahy, přičemž s ohledem na aktuální ceny se smíříme s 45 korunami za litr, dostaneme se k následujícím cenám:

Cesta do Itálie autem - cena
DestinaceCesta tam a zpět (km)Náklady na palivo (v korunách)
Bibione1 5084 410
Rimini2 1346 241
Řím2 5987 599
Neapol2 9988 769
Tip na cesty do zahraničí: Chtěli byste letos vyrazit objevovat památky v Itálii, vychutnat si místní gastronomii nebo jen odpočívat na pláži? Sjednejte si před cestou kvalitní cestovní pojištění. Porovnání jednotlivých nabídek vám zajistí kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění do Itálie

Náklady na dálnice a další poplatky cestou do Itálie

Cenu cesty samozřejmě netvoří jenom náklady na palivo, bohužel vás cestou čekají pravděpodobně nemalé poplatky za využití dálnic, případně třeba tunelů.

Rakouská dálniční známka vychází na 9,5 eura (zhruba 234 korun) na deset dní. Pakliže se rozhodnete projet některým z placených tunelů, vyjde to na 13 eur (cca 320 korun). Placené tunely jsou Arlberg, Bosruck, Brenner, Gleinalm, Karawanken, Tauren/Katschberg.

Průjezd po dálnicích přes Německo se neplatí, čehož lze s výhodou využít při cestování ze západní části České republiky, zejména pak na západ Itálie, kdy je to přes Německo často nejkratší a nejrychlejší.

V Itálii se platí mýto, záleží tedy na tom, jak moc je budete využívat. Na webu autostrade.it si můžete zadat, odkud kam pojedete, respektive kde na dálnici najedete a kde ji opustíte a dozvíte se celkovou cenu. Pro hrubý odhad počítejte, že cena je přibližně 9 eur (asi 221 korun) za každých 100 kilometrů.

Když to sečteme, tak nejlevněji se dostaneme do oblíbeného Bibione, které vyjde se vším všudy tam a zpět na 58,5 eura za poplatky, plus je nutné připočíst 4 410 korun za palivo. Konečná částka je tedy nějakých 5 847 korun na cestu tam a zpět.

Cesta autem do Itálie bez dálnic?

Cestovat do Itálie bez dálnic jsme si chtěli sami vyzkoušet, nicméně už v Rakousku se to ukázalo jako taková pruda, že jsme od toho raději upustili. Chcete-li to vyzkoušet, nic vám nebrání, ale dálnice je holt na delší cesty daleko komfortnější a rychlejší, ačkoliv dražší varianta.

Rada řidičům: Láká vás italská riviéra a chtěli byste vyrazit na dovolenou autem?  V tom případě neriskujte a sjednejte si připojištění, jež vám případná rizika (např. porucha, vandalismus, krádež apod.) pokryje a vás a vaši peněženku na cestě nic nepřekvapí. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, nebo si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autostrade, Ausfinag.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články