PRÁCE 🧰

Nejlevnější cesta do Chorvatska aneb k moři bez dálnic (2022)

13. 6. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Levné cestování autem Cestování autem do Chorvatska Cesta do Chorvatska Porovnání aut na cestu Dacií Jogger do Chorvatska

S rostoucími cenami nejen benzínu je pro spoustu lidí letošní dovolená s otazníkem. My jsme si vyzkoušeli, jak se dá dostat do Chorvatska bez toho, abychom využili jedinou dálnici. A není to zas taková otrava, jak se zdá. Kolik tedy stojí nejlevnější cesta do Chorvatska?

Nejlevnější cesta do Chorvatska aneb k moři bez dálnic

Články na téma Dacií Jogger do Chorvatska:

  1. Do Chorvatska a zpět za 3 561 korun
  2. Nejlevnější cesta do Chorvatska aneb k moři bez dálnic (2022) - právě čtete
  3. Cesta Dacií Jogger do Chorvatska
  4. Spotřeba cestou do Chorvatska (2022)

V článku budeme vycházet ze zkušeností s Dacií Jogger, se kterou jsme měli možnost do Chorvatska jet na LPG a zpět na benzín. Jsou to pro nás docela cenná data, která nám umožní porovnat a vyčíslit přibližné náklady na dopravu do populárních destinací, když nám jde o to, jet co nejlevněji.

Co nejlevněji do Chorvatska s autem na LPG

S Joggerem jsme se na dlouhé trase i při běžném tempu byli schopni dostat na velmi dobrou spotřebu. Dokonce jsme se dostali o dost níž, než je spotřeba normovaná, což se pravda málokdy vidí. Zpětně viděno to hodně srazilo Maďarsko, kde se dlouho jede prakticky po rovině a pak taky fakt, že se jelo po jedničkách silnicích, kde se dařilo držet ustálené tempo. Nakonec se spotřeba ustálila na neuvěřitelné hodnotě 6,8 litrů LPG na sto kilometrů.

Pokud bychom počítali s takovou spotřebou, pak při současných cenách LPG, což je zhruba 22 korun za litr, urazíme sto kilometrů na plyn za asi 150 korun. Problém je, že v Chorvatsku, kde bude pravděpodobně potřeba natankovat, stojí LPG aktuálně 0,98 eura, tedy 24,2 korun, což nám zvedne cenu na sto kilometrů na 165 korun. Podívejme se tedy, na kolik vyjde cesta do oblíbených destinací v Chorvatsku, pokud se vybodneme na dálnice. Jako výchozí bod si dáme třeba Brno a pro zjednodušení a nějakou rezervu budeme počítat s „chorvatskou“ cenou LPG. U návratu počítáme se stejnými náklady jako na cestu tam.

  • Zadar (754 km) vyjde na 1 244 korun
  • Split (825 km) vyjde na 1 361 korun
  • Makarska (940 km) vyjde na 1 551 korun
  • Dubrovník (1081 km) vyjde na 1 783 korun

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Nejlevnější cesta do Chorvatska aneb k moři bez dálnic

Náš tip: V článku jsme vám popsali nejlevnější možnou cestu do Chorvatska, abyste co nejvíce minimalizovali své náklady. Na cestu a dovolenou by se vám mohlo hodit také cestovní pojištění. Ke srovnání jednotlivých nabídek můžete použít online kalkulačku cestovka.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Chorvatska

Co nejlevněji do Chorvatska autem na benzín

Tady to bude malinko horší, protože ceny benzínu jsou extrémně vysoko. I tak ale můžeme spočítat náklady docela bez problémů. S Joggerem se dá jezdit mimo dálnice za 6,1 litru na sto. Možná vás zarazí, že proti LPG by to měl být větší rozdíl. Jenže tady jsou věci trochu jinak, než je u plynu/benzínu obvyklé. Motor totiž přijde na benzín o trochu výkonu a krouticího momentu a je to popravdě docela poznat. Řidič tedy holt musí trochu víc šlapat na plynový pedál. V Chorvatsku jsou ceny benzínu podobné, nebudeme tedy mezi nimi dělat rozdíl a zahrnovat je do výpočtu. Cenu benzínu budeme počítat 45 korun za litr, což při spotřebě 6,1 litru vychází na 274 korun na sto kilometrů.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

  • Zadar (754 km) vyjde na 2 065 korun
  • Split (825 km) vyjde na 2 260 korun
  • Makarska (940 km) vyjde na 2 575 korun
  • Dubrovník (1081 km) vyjde na 2 962 korun
Závěrečné doporučení: Pokud plánujete jet do Chorvatska autem a nechcete řešit nepříjemnosti spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla, sjednejte si i připojištění. Tato rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.

Podobné články