PRÁCE 🧰

Dovolená v Chorvatsku je pro autobaterii rizikem

24. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Příprava na cestu

Každý rok spousta řidičů při odjezdu z dovolené u moře musí volat asistenční službu nebo shánět někoho, kdo by jim pomohl nastartovat auto přes kabely. Důvod je jednoduchý – vybitá autobaterie.

Problémy s autobaterií v Chorvatsku

Škodí mrazy i tropy

Nejvíce problémů s autobateriemi bývá obvykle v pozdním podzimu, když začnou první mrazy. Akumulátoru v podstatě klesne kapacita i výkon, a ráno nestačí na nastartování zmrzlého motoru se zhoustlým mazivem. To je zcela běžný jev a velká spousta řidičů tak právě v tomto období autobaterii mění.

Jenže druhé období, kdy autobaterie dostává dost zabrat, je léto. Ani přílišné teplo totiž nedělá akumulátorům dobře. Teplota totiž má zásadní vliv na rychlost elektrochemické reakce, která v nich probíhá neustále, tedy i když je auto v klidu, nebo dokonce když je baterie mimo vozidlo. Jak teplota klesá, reakce zpomalují a probíhají pomaleji, i proto v zimě auto hůř startuje. V létě se děje pravý opak – elektrochemická reakce probíhá rychleji, protože teplota je vyšší. Baterie se tedy rychleji vybíjí, a to dokonce i když je mimo vozidlo a není připojena k žádnému spotřebiči.

Typický scénář

Cestou do přímořského letoviska sice baterii auto dobije do plna, ale pak je vozidlo třeba 14 dnů odstavené u pronajatého apartmánu. Tam je vystaveno slunečním paprskům, celé dny je rozpálené a s ním i akumulátor. Reakce uvnitř něj probíhající ničemu nevadí, ale pomalu ho vybíjejí. Stačí třeba týden v tropech a napětí klesne pod hodnotu 12,5 V, což je zhruba hranice, kdy se začíná na deskách elektrod tvořit sulfatace. To je pro elektrický proud neprostupná hmota, jejíž odstranění je docela problematické. S tím jak napětí dál klesá, sulfatace je silnější a baterie je víc a víc vybitá. Nakonec dojde k nevyhnutelnému scénáři, kdy se rodinka nachystá k odjezdu, naskládá si věci do kufru, sedne do auta, řidič otočí klíčkem v zapalování a nestane se vůbec nic.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Neparkujte na sluníčku

Abyste tomu předešli, není od věci držet se jedné zásady – neparkujte na přímém slunečním svitu. Den, dva, tři to vůz snese a zdravá baterie to vydrží. Jenže čím déle to budete dělat, tím hůře a tím větší je riziko, že prostě neodjedete a budete potřebovat asistenci. A i když vás někdo nastartuje přes kabely, může být autobaterie v tak špatném stavu, že za pár dnů se projeví sulfatace na elektrodách a tím snížená kapacita i proudový výkon. Ideální by samozřejmě bylo, připojit akumulátor na nabíječku a nechat ho tak po celou dobu dovolené, nicméně to asi nikdo na dovolené řešit úplně nechce. Avšak jestli je to tedy jen trochu možné, na dovolené zaparkujte v garáži, pod nějakým přístřeškem nebo alespoň pod stromy. Autobaterie vám poděkuje.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Stalo se vám někdy, že jste chtěli odjet z dovolené, ale auto nenastartovalo? V čem byl problém? Neváhejte se podělit se svojí zkušeností v komentáři!

Může se vám hodit: Máte v plánu vyrazit do Chorvatska a chcete si odpočinout na dovolené? Sjednejte si cestovní pojištění online, které vás ochrání před finančními obtížemi spojenými s úrazy či jinými komplikacemi. Nejvýhodnější nabídku pro vás vyhledá kalkulačka cestovního pojištění.

  Online kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: autoaku.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články